Vanhemmuus 27.07.2017 Päivitetty 25.03.2021

Yhteishuoltajuuden parhaat puolet – 5 yllättävää asiaa, joista hyötyvät niin lapsi kuin vanhemmatkin

Yhteishuoltajuus ei välttämättä ole helppoa. Toisaalta siinä on hyvätkin puolensa niin vanhemmalle kuin lapsellekin.

Teksti
Liisa Järvinen
Kuvat
iStock

Yhteishuoltajuus tarkoittaa sitä, että huoltajat päättävät yhdessä lapsen huoltoon kuuluvista tehtävistä ja tekevät yhdessä lasta koskevat päätökset. Jos lapsen vanhemmat ovat lapsen syntyessä avioliitossa keskenään, ovat molemmat vanhemmat lain mukaan lapsen huoltajia. Jos vanhemmat eivät ole avioliitossa lapsen syntyessä, on äiti lapsen huoltaja yksin.

Yhteishuoltajuus on tavallisin tapa järjestää lapsen huoltajuus eron jälkeen. Listasimme yhteishuoltajuuden parhaat puolet.

1. Lapsella on elämässään useita turvallisia aikuisia

Jos käy hyvin, yhteishuoltajuuden kautta arjessa on apuna enemmän sukulaisia, ystäviä, naapureita tai perhetyöntekijöitä. Tämä on lapselle mainio mahdollisuus saada elämäänsä useita turvallisia aikuisia, joihin hän voi luottaa.

2. Ei tarvitse riidellä, kuka tekee mitäkin

Oletko koskaan miettinyt, olisiko vain helpompi tehdä kaikki kotityöt itse, kuin riidellä työnjaosta puolison kanssa? Yhteishuoltajuudessa ei ole vaihtoehtoa: omalla vuorolla kotityöt kaatuvat omaan niskaan, mutta toisaalta kuvio on selkeä. Ainakaan ei kulu turhaa energiaa työnjaosta riitelemiseen.

3. Lapsi oppii itsenäiseksi ja ottamaan vastuuta

Yhden huoltajan perheessä on selvää, että yksi vanhempi ei aina ehdi auttamaan lasta samalla tavalla kaikessa kuin kaksi vanhempaa. Siinä on hyväkin puolensa, sillä parhaassa tapauksessa lapsi oppii toimimaan itsenäisesti ja huolehtimaan itsestään. Useamman lapsen perheessä sisarukset todennäköisesti oppivat pitämään huolta myös toisistaan.

4. Kukaan ei nakerra vanhemman auktoriteettia

Kuinka monta kertaa oletkaan ollut tilanteessa, jossa puolisosi on heltynyt antamaan lapselle karkkia, kun itse olet hetkeä aiemmin kieltänyt herkkujen syömisen? Yhteishuoltajuus tarkoittaa sitä, että samassa taloudessa ei ole toista vanhempaa, jolta lapsi voisi kinuta haluamaansa. Ei tarkoittaa ei.

5. Kaikki ymmärtävät, että yhdellä vanhemmalla on vain kaksi kättä

Monilla äideillä on tarve näyttää, että koti pystyy siistinä ja pöydässä on kotiruokaa joka päivä. Yhteishuoltajuuden myötä voi huoletta katsoa pölypalloja läpi sormien ja kattaa eineksiä pöytään. Kaikki ymmärtävät, että aika ei kerta kaikkiaan riitä kulissien ylläpitämiseen, kun on lapsi tai useampi hoidettavana ihan yksin.

Artikkeli päivitetty 16.3.2021. Otsikkoa muutettu ja juttuun lisätty yhteishuoltajuuden määritelmä.

Lue myös:

5 asiaa, jotka vain vuoroviikkovanhemmat ymmärtävät

Lapsen vuoroasuminen eron jälkeen – Ota nämä 8 asiaa huomioon

Näin puhut lapsellesi erosta

Lähteet: The Spruce, Parents.com

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X