Vanhemmuus 02.05.2018 Päivitetty 29.01.2021

Emma Kari uskoo tasa-arvoiseen hoitovastuuseen: Isältä ei pidä kysyä neuvolassa, että missä äiti on

Emma Kari aloitti uran poliitikkona samaan aikaan, kun sai esikoisensa. Äitiyden ja työn yhdistäminen on ollut helppoa, ja Emma haluaa puhua sen puolesta, että vanhemmuus puolisoiden välillä on tasa-arvoista ja ettei naisten tarvitse valita joko uraa tai perhettä.

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
Paula Kukkonen / Otavamedia
2 kommenttia

Olenko pilannut mahdollisuuteni poliitikkona? Emma Kari mietti ensimmäisten vaalivalvojaistensa jälkeen.

Juhlahumussa tuntematon mies oli tokaissut hänelle, että kunhan et nyt vaan tekisi sitä virhettä, että hankkiudut raskaaksi. Oli loppusyksy vuonna 2008, ja tuolloin 25-vuotias Emma oli juuri tullut kuntavaaleissa valituksi vihreiden listoilta Helsingin kaupunginvaltuustoon. Emma oli hymyillyt miehelle kiusaantuneena. Hän oli toisella kuulla raskaana.

– Tuo lausahdus sai minut pohtimaan, olisiko kaikki lapsen hankkimisen myötä ohitse, Emma muistelee nyt liki kymmenen vuoden takaista päivää.

Kokouksessa täysi tusina vauvoja

Seitsemän kuukautta vaalivalvojaisten jälkeen Emma synnytti esikoispoikansa. Äitiys ja ura politiikassa alkoivat samaan aikaan. Vaikka tilanne oli poikkeuksellinen, Emma huomasi pian, että hänen huolensa oli ollut turha: vauva kulki näppärästi mukana ryhmäkokouksissa. Vihreiden valtuustoryhmän ilmapiiri oli vauvamyönteinen, eikä Emma ollut suinkaan porukan ainut tuore vanhempi. Ensimmäisellä valtuustokaudella vihreään ryhmään syntyi 12 vauvaa.

– Kannustimme toisiamme ja rauhoittelimme vauvoja yhdessä. Kun joku vanhemmista piti puheenvuoroa kokouksessa, toiset heijasivat hänen lastaan sillä aikaa.

Minulta on toistuvasti vaalien alla kysytty, miksi olen ehdolla, vaikka olenkin valinnut äitiyden. Se tuntuu uskomattomalta.

Hyvä äiti voi käydä myös töissä

Vaikka ura poliitikkona on vaatinut kompromisseja, Emma on halunnut omien kokemustensa pohjalta kertoa muillekin nuorille naisille, ettei heidän tarvitse valita joko työtä tai äitiyttä.

– Minulta on toistuvasti vaalien alla kysytty, miksi olen ehdolla, vaikka olenkin valinnut äitiyden. Se tuntuu uskomattomalta 2010-luvulla. Onkohan yhdeltäkään mieheltä maailman historiassa tultu kysymään vastaavaa? Haluan olla vaikuttamassa siihen, ettei kenenkään naisen tarvitsisi vastata tuollaiseen kysymykseen.

Emma toivoo, että työelämä muuttuisi muutenkin perheystävällisemmäksi ja vanhemmuuden suhteen joustavammaksi. Hän on huomannut, että monilla työpaikoilla suhtaudutaan edelleen epäilevästi siihen, että isä haluaa jäädä isyysvapaan lisäksi vanhempainvapaalle.

Emmalle ja hänen puolisolleen on ollut alusta asti selvää, että heidän vanhemmuutensa on tasa-arvoista. He ovat jakaneet vanhempainvapaat tasan molempien lasten kohdalla, ja kun lapset ovat kipeitä, he vuorottelevat hoitovastuuta.

– Haluamme molemmat olla yhtä paljon läsnä lastemme elämässä. Nykypäivän isät eivät halua jäädä kakkosluokan vanhemmiksi. Heiltä ei pidä kysyä neuvolassa, että missä äiti on. He haluavat yhtä läheisen suhteen lapseensa kuin lasten äidit.

Emma kertoo uuden Kaksplussan 4/2018 haastattelussa myös olleensa ehdottomampi ennen lapsia. Millainen hänen arkensa on nyt? Millaisissa asioissa hän on joutunut joustamaan? Entä mitä Emma vastaa väittämiin, joita esitimme hänelle? Lue uusin Kaksplus 4/2018!

Kommentit (2)

On ollut hienoa olla läheinen poikani kanssa, kun äiti valmistui yliopistosta opettajaksi. Rakastan lastani, 18v, enkä vähiten siksi, että olen viettänyt ensimmäisen vuotensa hänen kanssaan, ja olimme vuoden ajan nähneet nähneet ihmeitä, kun poika oppi kävelemään, puhumaan, että ihmettelemään kevään kasvien ilmaantumista äitienpäivänä. En päivääkään vaihtaisi pois, en hetkeäkään. Lapseni on elämäni Rakkaus- Ihme, Ilo.

Ihana, inspiroiva ja kannustava juttu! Ihana Emma!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X