Vanhemmuus 13.09.2017 Päivitetty 13.08.2019

Ero ja uusi kumppani – kuinka esitellä hänet lapselle? 5 täsmävinkkiä eronneelle vanhemmalle

Äidin uusi poikaystävä ei saa ilmestyä yllättäen oven taakse tai päiväkodin pihaan. Lue, miten valmistelet lasta uuden kumppanisi kohtaamiseen, ja miten ensitapaaminen tulisi hoitaa.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
iStock

Eronnut aikuinen voi hypätä rakkauden huumassa ripeästi uuteen suhteeseen. Lapselle kokemus saattaa olla traumaattinen, sillä hän voi työstää vanhempiensa eroa vuosia. Oirehtiminen voi pahentua, jos uudesta ihmisestä yritetään tehdä hänelle isä- tai äitipuolta liian nopeasti.

Listasimme vinkit, jotka helpottavat lapsen ja uuden kumppanisi kohtaamista.

1. Puhu uudesta kumppanistasi ensin eksällesi

Elleivät vanhempien välit ole täysin jäissä, uudesta kumppanista pitäisi kertoa ensin entiselle puolisolle. On tärkeää, että lapsen läheiset tietävät, jos lapsen elämässä tapahtuu asioita, jotka voivat muuttaa hänen käytöstään. Vanhemman uusi kumppani on suuri muutos, joka voi saada lapsen oirehtimaan.

Lasta ei saa myöskään pakottaa salailemaan uutta kumppania. Lapsi joutuu kohtuuttomaan tilanteeseen, jos eksäsi utelee häneltä seurustelustasi, tai sinä vannotat lasta olemaan puhumatta. Salailu ja viestikapulana toimiminen hämmentävät lasta, sillä hän yrittää olla lojaali molemmille vanhemmilleen.

Lue myös: Näin teet uusperheestä perheen

2. Kerro kumppanistasi lapselle etukäteen

Huonoin tapa esitellä uusi kumppani on istuttaa tämä autoon, kun haet lapsen päiväkodista ja tokaista, että ”tässä on äidin uusi poikaystävä”. Valmistele lasta ensitapaamiseen hyvissä ajoin. Kerro, että olet tavannut mukavan ihmisen, jonka kanssa sinulla on hyvä olla.

Vastaa lapsen kysymyksiin. Kerro hänelle uuden kumppanisi nimi, miltä hän näyttää, missä hän asuu ja onko hänellä perhettä.

Keskustele: Missä vaiheessa uuden kumppanin voi esitellä lapsille?

3. Järjestä ensitapaaminen tutussa paikassa

Ensimmäinen tapaaminen kannattaa järjestää rauhallisena ja arkisena hetkenä. Uusi kumppanisi voi tulla teille kylään tai voitte tavata leikkipuistossa.

Lasta ei kannata viedä heti kumppanisi kotiin, sillä jo pelkkä vieras paikassa voi jännittää häntä. Kumppanisi voi synnyttää lapsessa valtavasti tunteita ja kysymyksiä, jotka on helpompi kohdata tutussa ja turvallisessa ympäristössä.

On hyvä, että ensimmäinen tapaaminen on pidempi kuin nopea moikkaus. Näin lapsi ehtii tutustua kumppaniisi rauhassa. Ensitapaamista ei kannata kuitenkaan venyttää tuntien pituiseksi, jotta lapsi pystyy sulattelemaan asiaa. Esimerkiksi reilun tunnin leikkituokio tai iltatee teidän kodissanne on sopiva hetki.

Keskustele: Lapsi ei pidä uudesta kumppanistani, apua kaivataan!

4. Hyväksy lapsen vaikeat tunteet

Vaikka olisit itse päässyt erosta yli, lapsi voi tehdä surutyötään pitkään. Lapsi voi pelätä, että uusi kumppanisi korvaa hänen oikean isänsä tai äitinsä. Hän voi myös pelätä, että kumppanisi ja tämän mahdolliset lapset varastavat sinun huomiosi.

Lapsen oirehdinta voi olla henkistä ja fyysistä: itkuisuutta, kiukuttelua, univaikeuksia, yökastelua, vatsakipuja, keskittymisvaikeuksia, aggressiivisuutta, kiusaamista tai vetäytymistä. Lasta ei saa syyllistää oirehdinnasta. Häntä ei myöskään saa pakottaa kätkemään tunteitaan, jotta aikuisilla olisi helpompaa.

Vaikka olisit rakkauden alkuhuumassa, suhtaudu tilanteeseen realistisesti. Lapsi tarvitsee aikaa, eikä hän välttämättä hyväksy uutta ihmistä helposti. Vaikka lapsen reagointi tuntuisi pahalta, lohduta häntä ja anna hänen näyttää kaikki tunteensa.

Lue myös: Jukka Poika: ”Uusperhe oli aluksi shokki”

5. Älä yritä korvata lapsen biologista vanhempaa

On tärkeää osoittaa, ettei uusi kumppanisi korvaa lapsen biologista vanhempaa. Uuden puolison ei tarvitse olla isä- tai äitipuoli, vaan hänen tärkein tehtävänsä on olla turvallinen aikuinen.

Vaikka välisi entiseen kumppaniisi olisivat vaikeat, kunnioita lapsen sidettä häneen. Älä pakota lasta kutsumaan uutta kumppaniasi isäksi tai äidiksi ja tämän lapsia sisaruksiksi, ellei lapsi itse halua. Älä hauku biologista vanhempaa lapselle tai hänen kuullensa. Uutta puolisoa ei saa vertailla entiseen ja sanoa, miten paljon paremmin ”uusi isä” tekee asiat.

Lue myös: Lapsensa huoltajuuden jakava Sami Kuronen: ”Vaikeinta uusperheessä on oman paikan löytäminen”

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X