Vanhemmuus 05.04.2018

Huonous on tunne, ei totuus – 10 helpottavaa ajatusta hetkiin, jolloin tunnet olevasi huono äiti

Skippasitko iltasadun ja korvasitko aterian eineksillä? Vihaatko itseäsi, koska tiuskit lapselle? Ajatteletko olevasi huono äiti? Älä ahdistu, sillä et ole.

Teksti
Jenni Heiti
Kuvat
iStock

Kun tunnet olevasi surkea, huono äiti, olet todennäköisesti vain väsynyt ja vaativa ja luulet, että muut selviytyvät vanhemmuudesta täydellisesti. Listasimme ajatukset, jotka helpottavat oloasi, kun vanhemmuus kaatuu päälle.

1. Et ole yhtä kuin virheesi ja tunteesi

Virheet ovat inhimillisiä. Niistä on hyvä ottaa opiksi, mutta älä anna niiden määritellä persoonaasi. Muista myös, että tunteet ovat tunteita, eivät faktoja. Vaikka tuntisit olevasi huono äiti, tämä tunne ei ole totuus.

Muistuta itseäsi asioista, joissa olet hyvä. Ajattele hetkiä, jolloin saat lapsen nauramaan, rauhoittumaan ja oppimaan jotain uutta. Mukavien asioiden ajattelu synnyttää positiivisia tunteita, jotka helpottavat oloa.

2. Väsymys ja stressi vääristävät perspektiivin

Surkea olosi voi johtua yksinkertaisesti siitä, että olet väsynyt. Uupuneena pienetkin mokat paisuvat suhteettomiksi. Älä tuhlaa energiaa itsesi haukkumiseen, vaan yritä levätä.

3. Kokonaisuus ratkaisee, ei yksi päivä

Yksittäiset huonot päivät ja ärähdykset eivät traumatisoi lastasi. Hän ei mene pilalle, vaikka söisitte eineksiä, jos hän saa turvaa ja rakkautta. Älä takerru yksityiskohtiin, vaan mieti kokonaisuutta.

4. Kaikilla on erilaiset voimavarat

Mitä sitten, vaikka joku toinen jaksaisi yöheräilyjä? Vaikka hän tekisi itse luomusoseet eikä menettäisi hermojaan uhmaikäiseen?

Siedämme vaikeuksia ja ärsykkeitä eri tavalla. Älä mieti, selviytyvätkö muut tilanteista, joissa tunnet epäonnistuneesi. Emme ole koneita, joiden suorituskykyä voi vertailla.

Jos väsymys tuntuu liian musertavalta, hae apua.

5. Muillakin on vaikeutensa

He eivät vain aina puhu niistä. Tämäkin on inhimillistä. Jos lapsen kanssa on rankkaa, asiaa ei tee välttämättä mieli puida koko ajan. Tuttavien seurassa voi olla mukavampi keskittyä muihin asioihin. Älä siis kadehdi muita, sillä kaikilla on omat murheensa.

6. Muut eivät näe virheitäsi

Mietimme niin kiivaasti, mitä muut ajattelevat meistä, ettemme kiinnitä huomioita heidän arkensa rosoihin. Kyläilijät eivät syynää sohvanne alla olevaa pölyä tai mieti, luetko lapsellesi joka ilta vartin läsnäolevasti ja eläytyen. He miettivät korkeintaan kahvia.

7. Kritisoijilla on usein paha olla

Mummo, joka arvosteli lapsesi vaatetusta, saattoi hakea vain kontaktia, koska hän on yksinäinen, tai muistisairaus voi tehdä ihmisestä piikikkään. Keskustelupalstan trollaaja voi olla vihainen saatuaan potkut.

Kritiikki ja ilkeily kumpuavat usein epävarmuudesta ja pahasta olosta. Älä takerru varsinkaan tuntemattomien tölväisyihin.

8. Virheiden tiedostaminen kertoo vastuullisuudesta

Kasvatustaitojaan kyseenalaistavat usein eniten herkät perfektionistit. Se, että koet vajavaisuutta, ei ole merkki siitä, että olisit huono äiti. Todennäköisesti olet erittäin hyvä äiti, joka vain vaatii itseltään liikaa.

9. Ilman virheitä et opi

Mokailu tuntuu erityisen pahalta, kun se liittyy omaan lapseen. Virheet ovat kuitenkin välttämättömiä, sillä ilman niitä emme opi, kypsy ja kasva.

Kaikki ihailemasi vanhemmat, mummot ja vaarit ovat tehneet omat virheensä. Ilman kompastelua heistä ei olisi tullut niitä upeita persoonia, joita arvostat.

10. Voit toimia ensi kerralla paremmin

Tulee uusia päiviä, iltasatuja, aterioita, riitoja ja sovintoja. Älä jumitu siihen, mikä meni tänään pieleen. Vedä henkeä, kerää voimia ja luota siihen, että huomenna kaikki sujuu paremmin. 

Lähteet: Keeper of The Home, The Mighty, Tiny Buddha

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X