Vanhemmuus 14.01.2019 Päivitetty 13.08.2019

Oletko introvertti? Muista vanhemmuudessa tämä tärkeä asia!

Introvertti kuormittuu sosiaalisissa tilanteissa, jolloin vanhemmuuskin voi tuntua väsyttävämmältä. Arkea voi kuitenkin muokata helpommaksi.

Teksti
Inka Ikonen
Kuvat
iStock

Yleisesti ajatellaan, että introvertti on persoonaltaan ujo ja sosiaalisessa kanssakäymisessä varovainen.

Tämä ei kuitenkaan pidä aina paikkaansa. Introverttius on temperamenttipiirre, joka voi muuttua jonkin verran iän myötä. Eri tilanteissa eri piirteet voivat tulla vahvemmin esiin: esimerkiksi työpaikalla introvertti voi olla huomattavasti sulkeutuneempi kuin harrastuksessaan.

Tavallisesti introvertti kuormittuu sosiaalisissa tilanteissa ulospäin suuntautuneita ihmisiä enemmän.

– Silloin ei riitä, että hengittelee kotona viitisen minuuttia ja on heti valmis seuraavaan koitokseen, sanoo Mehiläisen psykologi Martina Salvén.

Salvén puhuu termistä down-regulation: introvertti tarvitsee aikaa palautuakseen rauhallisesti omaan tahtiinsa.

Introvertti äitinä

Introvertti haluaa tyypillisesti tietää etukäteen, mitä tuleman pitää.

– Introverteilla on taipumusta ennakoida: he haluavat tietää, mitä tapahtuu ja miten. He myös haluavat pystyä säätelemään sosiaalisten tilanteiden määrää. Nämähän ovat todella hyviä ominaisuuksia vanhemmalle, Salvén sanoo.

Hän huomauttaa, että suurin osa lapsista nauttii rutiineista, säännöistä ja ennakoinnista. Äkilliset suuret yllätykset ovat lapselle kuormittavia. Introvertti vanhempi toimii siis automaattisesti oikein.

Jos vanhempi on temperamentiltaan introvertti ja lapsi puolestaan spontaani ekstrovertti, voi tulla yhteentörmäyksiä.

– Tällöin vanhemmalla on suurempi vastuu sopeutua tilanteeseen ja joustaa. Lapselle se ei ole yhtä helppoa, Salvén sanoo.

Periytyykö introverttiys lapselle?

Temperamenttipiirteet periytyvät lapselle, mutta persoonallisuutemme muodostuu temperamentin lisäksi kokemuksista ja ympäristöstä.

Salvén pitää tärkeänä, että jos lapsi on luonteeltaan introvertti, häntä ei yritetä “pakkoreipastaa”. Introvertille lapselle on erityisen tärkeää kokea, että sosiaalisissa tilanteissa hän voi tulla tankkaamaan turvallisuutta vanhempiensa sylistä. Ennen kuin vanhempi poistuu tilasta vaikka hakemaan kahvia, on hyvä sanoa lapselle, minne on menossa.

Vanhemmalle introverttilapselle päiväkoti- ja koulupäivät ovat hyvin kuormittavia jatkuvan sosiaalisen vuorovaikutuksen takia.

– Kuormittuneisuus voi näkyä kiukkuna, turhautumisena, suuttumisena ja alakuloisuutena. Lapsi tarvitsee tällöin rauhallista aikaa iltaisin.

Introvertti, muista tämä!

Lapset kaipaavat vuorovaikutusta ja yhdessäoloa. Introvertin kannattaa kuitenkin panostaa yhdessäolon laatuun eikä määrään. Ei ole kenenkään edun mukaista, että introvertti vanhempi on lapsen kanssa 24/7 – ja uupumuksen takia jatkuvasti ärtynyt. Sama pätee introverttilapseen. Hänelle täytyy suoda enemmän rauhallista aikaa leikkipuistojen, kyläilyjen ja museokäyntien sijaan.

Introvertin onkin erityisen tärkeää muistaa ottaa riittävästi omaa aikaa palautuakseen. Päiväohjelma kannattaa järjestää niin, että välissä on omia pieniä hetkiä sekä rauhallista aikaa lapsen kanssa, kuten sadun lukemista. Tällöin ympärillä on vähemmän vilinää, ja kuormittavuus kevenee. On myös tärkeää pitää kiinni rutiineista ja saada esimerkiksi perheen unirytmi toimimaan.

Kun lapsi nukkuu päiväunia, vanhemmalla on omaa aikaa. Lisäksi voi pyytää isovanhempia tai muuta verkostoa hoitamaan lasta.

Lapsen sosiaalisia tarpeita voi täyttää varaamalla leikkitreffit muiden lasten kanssa. Tällöin lapsen odotukset äitiä kohtaan vähenevät. Vanhempi voi pysytellä hieman taka-alalla ja ladata pattereita.

Yksinhuoltajana oman ajan löytäminen voi olla haastavampaa ja arki kuormittavampaa. Olisi tärkeää, että ympärillä on hyvät verkostot, esimerkiksi luottoystäviä tai isovanhempia, jotka voivat auttaa lapsen hoidossa.

– Lisäksi kannattaa tutustua matalan kynnyksen palveluihin, kuten perhekahviloihin. Kun löytää kotoisan paikan tai ryhmän, siitä on apua jaksamiselle. Vertaistuki antaa vahvistusta vanhemmuudelle, Salvén vinkkaa.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X