Vanhemmuus 25.10.2020

Isän kehitysvaiheet odotusajasta taaperoikään – tunnistatko?

Listasimme isän kehitysvaiheet odotusajasta 2-vuotiaaksi. Kuulostaako tutulta?

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock

Odotusaika

Raskausviikkojen kuluessa miehestä alkaa kehittyä vähitellen isä. Neuvolakäynnit ja ultrat antavat osviittaa siitä, millainen isä onkaan syntymässä.

Tulevan isän motoriikkaa kehittyy hänen asentaessaan turvakaukalon telakkaa autoon ja harjoitellessaan yhdistelmävaunujen kasaamista.

Isä 0–3 kk

Vastasyntynyt isä saattaa itkeä, mikä on täysin normaalia. Monenlaiset tunteet valtaavat tuoreen isän mielen.

Isän motoriikka on tyypillisesti aluksi hieman haparoivaa, mutta muutamassa päivässä hänen otteensa varmistuvat. Hän oppii uusia taitoja, kuten lukemaan vaippojen koodikieltä. Myös isän hienomotoriikka kehittyy pieniä nappeja ja neppareita sulkiessa.

Noin kuukauden iässä moni isä on palannut takaisin töihin. Isä saa töistä mielekkäitä virikkeitä, mutta uusi arki voi vaatia sopeutumista. Isä saattaa oirehtia, jos hän ei ole tottunut työskentelemään univajeisena.

Kotona isä tekee usein hassuja ilmeitä ja juttelee lepertelevään sävyyn. Tästä ei tarvitse olla lainkaan huolissaan – päinvastoin. Isän vuorovaikutustaidot kehittyvät.

Isä 3–6 kk

Yöheräily on tässä iässä tavallista. Isä saattaa nousta keskellä yötä hoitamaan vauvaa, pelaamaan Xboxilla tai katsomaan NHL:ää. Kun isä saa riittävästi kahvia, hän pystyy kuitenkin toimimaan päivisin melko normaalisti.

Isä kehittyy omalla käyrällään, ja muun muassa hänen sanavarastonsa kasvaa.

Isällä voi jo olla laaja passiivinen sanavarasto, vaikka hän ei juuri puhuisi. Moni isä hallitsee kuuden kuukauden ikään mennessä lukuisia termejä, kuten maisteluannos, niskakakka ja tiheän imun kausi.

Isä 6–9 kk

Isä alkaa maistella uusia ruokia. Hänet saattaa löytää mutustelemasta maissinaksuja tai juomassa smoothiepussia.

Isän arjessa on tässä iässä tyypillisesti melko säännöllinen rytmi. Rutiinit helpottavat isän arkea, joten niistä on hyvä pitää kiinni.

Nukkuminen voi tuottaa isälle yhä haasteita. Vaikka suunnitelmissa olisi ollut perhepeti, joskus voi olla hyvä ratkaisu siirtää työssäkäyvä isä omaan huoneeseen nukkumaan. Kannattaa muistaa, että kyse on vain vaiheesta, joka menee jonain päivänä ohi.

Isän motoriikka kehittyy harppauksin. Hän alkaa liikkua aiempaa enemmän ja saattaa kokeilla konttausta. Myös isän refleksit kehittyvät hänen pitäessään huolta perheen pienimmäisen turvallisuudesta.

Alle vuoden ikäinen isä viettää paljon aikaa lähellä maan kamaraa.

Isän kehitysvaiheet: Alle vuoden ikäinen isä viettää paljon aikaa lähellä maan kamaraa.

Isä 9–12 kk

Isä alkaa lähestyä taaperoikää, ja hänen arkensa on aiempaa aktiivisempaa. Hän pitää temppuilusta, takaa-ajoleikistä ja palikoiden kasaamisesta. Puistoissa käymisestä tulee monen isän uusi harrastus.

Jos isän yöt ovat yhä tässä vaiheessa hyvin katkonaisia, hän saattaa olla jaksamisensa äärirajoilla – kuten myös perheen äiti. Perheen on hyvä pohtia yhdessä, olisiko isän aika pitää unikoulu.

1-vuotias isä

Kun isä täyttää vuoden, hän ei välttämättä konttaa enää yhtä paljon kuin ennen. Variaatio on kuitenkin suurta, joten ei kannata olla huolissaan, jos isä viihtyy yhä lähellä lattianrajaa. Eikä aikaakaan, kun isä alkaa jo ottaa juoksuaskelia myös sisätiloissa.

Isän puhe muuttuu yleensä yksivuotiaana, jos ei jo aikaisemminkin. Viimeistään lapsen toistama voimasana havahduttaa isän muutokseen. Isää ei enää v***** vaan potuttaa, korkeintaan himputisti.

Lisäksi isä oppii täysin uuden kielen. Hän ymmärtää, että ”pää”, ei suinkaan välttämättä tarkoita päätä vaan leipää, ja että ”niisti” ei merkitse niistämistä vaan Niiskuneitiä.

Päivähoito tulee monelle isälle tutuksi tässä iässä. Isän on pidettävä entistä paremmin kiinni työajoistaan, jotta iltaisin perheen yhdessäololle jää tarpeeksi aikaa.

2-vuotias isä

Isä nukkuu jo melko usein täysiä yöunia, jos perheen kokoonpano on pysynyt ennallaan. Lapsiperhearjesta on tullut täysin tuttua, ja isä antaa mielellään neuvoja nuoremmille isille.

Moni isä harjoittelee tässä iässä pottailua. Isä kehittyy tunnistamaan, milloin on aika kiikuttaa taapero potalle ja milloin on jo liian myöhäistä.

Isän mielikuvitus ja sanaselitystaidot kehittyvät, kun hän saa vastailla päivittäin useisiin kysymyksiin. Hän pystyy myös käymään kotona aiempaa monipuolisempia keskusteluja.

Moni isä elää myös tässä vaiheessa uhmaikää, joka asettaa isän itsehillintätaidot koetukselle. Isä haluaa saada tahtonsa läpi, mutta vastapuolella voi olla vielä kovapäisempi kaveri. Kun isä oppii rauhoittumis- ja rauhoittelutaitoja, hänen arkensa alkaa sujua hieman seesteisemmin.

Lue myös: Äidin kehitysvaiheet – tunnistatko itsesi?

Kommentit (1)

Tämä artikkeli tuntui aika pahalta. Minkä takia miehet täytyy nähdä hölmöinä pikkuapureina? Itselläni on se tilanne, että käyn töissä ja mies hoitaa kaiken yöheräilystä ruokkimiseen. Harmittaa tällaiset stereotypioita lisäävät tekstit, joissa isälle kehotetaan sijaamaan vuode toiseen huoneeseen. On ikävää, että muuten niin hyödyllinen lehti, jota seuraan tarkasti lietsoo tällaista epätasa-arvoa edistävää ajatusmaailmaa. Olin luullut, että tällainen jaottelu sukupuolten välillä olisi kuulunut jo menneisyyteen.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X