Vanhemmuus 23.01.2020 Päivitetty 24.01.2020

Jäikö lapsi päiväkotiin itkemään? Näin itkuiset aamut helpottuvat

Lapsen lohduton itku päiväkodin eteisessä tuntuu usein kurjalta myös vanhemmasta. Hyvä valmistautuminen auttaa.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock

Päiväkodin aloitus on monessa perheessä itkuista aikaa. Päiväkotiin siirtyminen on lapsen elämässä iso juttu, johon lapsi tapaa reagoida kyynelin. Se, että lapsi jää itkemään päiväkotiin, tuntuu usein kurjalta myös vanhemmista.

– Vanhempien on hyvä valmistautua siihen, että aluksi lapsi saattaa jäädä itkien päiväkotiin. Etenkin, jos kyseessä on pieni lapsi, itku on tavallista, suunnittelija Eeva Oksanen Mannerheimin Lastensuojeluliitosta kertoo.

Onneksi kyse on usein tilapäisestä vaiheesta, jota vanhempi voi helpottaa muutamin keinoin.

Lohduta, mutta älä pitkitä lähtöä

Kun lapsi purskahtaa itkuun päiväkodin eteisessä, vanhemman olisi hyvä pysyä mahdollisimman rauhallisena. Lapsi katsoo vanhemman reaktiota ja peilaa siitä omia tuntemuksiaan: onko päiväkotiin turvallista jäädä vai ei.

Itkevää lasta voi rauhoitella ja hänet voi ottaa syliin. Jollain lapsilla voi kuitenkin käydä niin, että oman isän tai äidin lohdutus yllyttää itkua entisestään.

– Jos lähellä on oma hoitaja, vanhempi voi ohjata lapsen hoitajan luokse tai syliin. Sen jälkeen on hyvä toivottaa lapselle reippaasti mukavaa päivää ja muistuttaa siitä, että päivä tulee menemään hyvin ja että päiväkotipäivän jälkeen taas nähdään.

Tuttu unilelu tai riepu voi lohduttaa lasta eron hetkellä.

– Monissa päiväkodeissa on myös mahdollisuus tuoda lapsen lokeroon valokuva omasta perheestä. Lapsi voi käydä välillä katsomassa kuvaa ja tankata siitä turvallisuutta.

Päiväkodin henkilökunnalta voi myös kysyä, onko heillä toimivia käytäntöjä itkuisiin eronhetkiin.

Totutelkaa päiväkotiin rauhassa ennen tositoimia

Hyvä valmistautuminen päiväkodin aloitukseen voi tehdä hoitoon jäämisestä lapselle helpompaa ja itkuttomampaa. Päiväkodin alkamisesta kannattaa jutella lapselle hyvissä ajoin, vaikka lapsi ei vielä itse osaisi puhua. Päiväkodin pihalla voi myös käydä leikkimässä, jotta paikka tulee tutuksi.

– Ennen kuin lapsi varsinaisesti aloittaa hoidossa, päiväkodin arkeen kannattaa mennä yhdessä tutustumaan muutamiksi päiviksi tai viikoksi. Usein lapsia auttaa se, että he saavat rauhassa tottua päiväkodin tiloihin, lapsiin, hoitajiin ja rytmiin oman vanhemman kanssa.

Myös se, jos lapsi saa tutustua rauhassa ensin yhteen turvalliseen aikuiseen ja lähteä sen jälkeen luomaan suhdetta päiväkodin muihin aikuisiin, voi helpottaa aloitusta. Joissain päiväkodeissa omahoitaja voi käydä tutustumiskäynnillä myös lapsen kotona ennen kuin päiväkoti alkaa.

”Vaikkei lapsi reagoisi aamuitkulla, hän voi päivällä ikävöidä vanhempia.”

Kaikkia lapsia päiväkotiin jääminen ei toki itketä edes alussa ollenkaan. Asiaan vaikuttaa ikä, kehitysvaihe, lapsen synnynnäinen temperamentti je perheen sen hetkinen elämäntilanne.

Päiväkodin aloitus ei esimerkiksi välttämättä enää itketä 4–5-vuotiasta. Jotkut lapset myös tottuvat nopeammin muutoksiin ja ovat ulospäinsuuntautuneempia. Lisäksi uusi paikka, lelut ja kaverit voivat kiinnostaa niin paljon, ettei hoitoon jääminen tunnu kurjalta.

– Vaikkei lapsi reagoisi itkulla, on silti hyvä muistaa, että hän voi päivällä ikävöidä vanhempia ja että päiväkodin alku on kuitenkin iso muutos hänen elämässään.

Joskus voi myös käydä niin, että ensimmäiset viikot sujuvat hyvin ja lapsi jää reippaasti päiväkotiin. Pikkuhiljaa lapselle kuitenkin konkretisoituu se, että hän on oikeasti päivisin ilman vanhempia. Hoitoon jääminen saattaa tällöin yhtäkkiä vaikeutua ja aamuista tulla itkuisempia.

Päiväkodin aloitus sujuu usein paremmin, jos lapsi ehtii tutustua päiväkotiin etukäteen.

Päiväkodin aloitus sujuu usein paremmin, jos lapsi ehtii tutustua päiväkotiin etukäteen.

Loman jälkeen on tavallista, että lapsi jää itkemään päiväkotiin

Pieni lapsi voi unohtaa päiväkodin lomien ja muiden pidempien poissaolojen aikana.

– On tavallista, että aamuista tulee hetkeksi itkuisempia, kun lapsi palaa päiväkotiin. Hänen pitää tavallaan tottua päiväkodin rytmiin uudestaan.

Jos aamuista kuitenkin tulee aivan yhtäkkiä itkuisia, syynä voi olla se, että lapsen elämässä on tapahtunut jokin muutos. Niin vanhempien ero, läheisen sairaus kuin sisaruksen syntymäkin voivat tehdä vanhemmasta erossa olemisesta lapselle vaikeampaa.

– Jopa se, että joku muu kuin oma vanhempi on tulossa hakemaan lasta päiväkodista, voi itkettää aamulla.

Myös päiväkotiryhmässä vaihtuvat ihmiset voivat aiheuttaa aamuitkuja, jos tuttu hoitaja on poissa tai mieluisa kaveri jättäytyy kotiin.

Entä jos vanhempaa itkettää?

Lapsen jättäminen päiväkotiin on usein kova paikka myös vanhemmalle. Jos vanhempaa alkaa itkettää, hänen olisi hyvä pystyä pidättämään itkua lapsen edessä.

– Voi auttaa, jos vanhempi miettii etukäteen, miten konkreettisesti toimii, kun on tullut aika jättää lapsi päiväkotiin.

Lapsen itkuun on hyvä henkisesti valmistautua. Itkuun voi yrittää suhtautua positiivisesti.

– On hyvä asia, että lapsi uskaltaa näyttää tunteensa ja reagoi isoon muutokseen.

Vanhempia voi myös auttaa ajatus siitä, että vaikka lasta itkettäisi, useimmat lapset tykkäävät päivähoidossa olemisesta. Laadukas varhaiskasvatus myös tukee lapsen kehitystä. Lapsi voi oppia siellä uusia taitoja sekä saattaa saada uusia kavereita, joita kotihoidossa ei välttämättä olisi saanut.

”Lapsi voi hyvin, kun koko perhe voi hyvin.”

Jos vanhempi tuntee syyllisyyttä siitä, että hän joutuu jättämään lapsen päiväkotiin, on tärkeää olla itselleen armollinen. Oli töihin paluu sitten käytännön pakko tai oma valinta, päivähoito tuo usein voimavaroja koko perheelle.

– Hoidon alku voi olla kuormittavaa, mutta kun päivähoidosta alkaa tulla rutiini, se voi auttaa vanhempia. Kun hoitovastuu jakautuu päiväkodille ja vanhemmille, vanhemmilla voi olla enemmän voimavaroja olla läsnä lapselle. Lapsi voi hyvin, kun koko perhe voi hyvin.

On myös hyvä pitää mielessä, että päiväkodin aloitus ja siihen liittyvät itkut ovat vaihe, joka ei kestä ikuisesti. Usein lapsi tottuu uuteen arkeen muutamassa viikossa tai muutamassa kuukaudessa.

– Jos omalla lapsella kestää kauemmin tottua päiväkotiin ja itkuiset aamut jatkuvat, on hyvä keskustella asiasta päiväkodin henkilökunnan kanssa.

Lue myös: Päiväkodin aloitus – 8 vinkkiä hyvään alkuun

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X