Minun tarinani 21.8.2015
TEKSTI Christina Boman
KUVAT Niclas Mäkelä / Otavamedia

Kaisa Liski: ”Vanhemmilla lapsillani oli aina selkäsaunan pelko.”

Kaisa Liskin esikoinen syntyi, kun hän oli 18-vuotias. Kuopus ilmoitti tulostaan, kun Kaisa oli 44-vuotias. Esikoisen ja kuopuksen väliin on mahtunut 26 vuoden verran oppia äitiydestä, elämästä ja Kaisasta itsestään.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kiinteistökuningattaren valtakunnassa on herätty tänään totutusti jo viiden jälkeen. Pian kolme vuotta täyttävä Manu on onnistunut taktikoimaan äidin ylös lupauksella tyhjästä aamupuurolautasesta. Tänään nimittäin lähdetään moottoriveneostoksille lelukauppaan.

Kaisa Liski on kolmen lapsen äiti. Esikoinen syntyi, kun Kaisa oli 18-vuotias. Kuopus puolestaan ilmoitti tulostaan, kun Kaisalla oli ikää mittarissa 44 vuotta.

– Teen Manun kohdalla monet asiat toisin. En ole enää niin ankara kuin vanhempien lasteni kanssa, jolloin en antanut periksi missään. Vanhemmilla lapsillani oli aina selkäsaunan pelko, Manuun sen sijaan en ole koskaan uhannut koskea.

Nuorena äitinä Kaisa ei tiennyt liiallisen ankaruuden vaikutuksista.

– Olin ennen silmittömän vihainen jos lapset tekivät jotain tyhmää. Nyt minusta on kamalaa katsoa vierestä jos lapselle ollaan vihaisia asiasta, jota hän ei osaa. Jos lapselle on liian ankara, voi tuhota etenkin herkän lapsen itsetuntoa.

Nyt Kaisa on oppinut joustamaan, vaikka myöntää edelleen olevansa tiukka kasvattaja. Lapsilleen hän on kuitenkin aina ollut tuki ja turva. Siinä missä ensimmäisten lasten kanssa asiat kulkivat omalla painollaan, Kaisa on iän myötä oppinut sekä pelkäämään että suunnittelemaan enemmän.

– Manun synnyttyä olin niin väsynyt, että kävelin zombiena seiniä pitkin. Yösyöttöjen aikana laitoin keinutuolin Manun sänkyyn kiinni, etten väsyneenä pudottaisi poikaa.

Kaisan perheessä vauvan paikka on omassa sängyssä

Manu on nukkunut syntymästään asti omassa huoneessaan. Kaisan mielestä vauvan paikka on perhepedin sijaan omassa sängyssään.

Kaisa myöntää, että ikä on tuonut omat haasteensa äitiyteen.

– En suosittelisi hankkimaan lapsia keski-ikäisenä. Raskaus oli haastava, sillä ei elimistöä ole tarkoitettu saamaan lapsia näin vanhana.

Ikä on kuitenkin tuonut myös varmuutta. Kaisa on oppinut että toisten vanhempien arvostelu on turhaa.

– Olen itse ollut nuori äiti, vanha äiti, huono äiti ja hyvä äiti. Kaikki huolehtivat lapsistaan parhaalla mahdollisella tavallaan. Tärkeintä on, että itse tuntee itsensä, jolloin arvostelu menettää merkityksensä.

Kiinteistö-Kaisan tyylikin muuttui

Huolitellusta tyylistään tunnettu Kaisa on höllännyt myös ulkonäköasioissa.

– Nyt saatan mennä meikittä töihin, aiemmin se olisi ollut ennenkuulumatonta. Välillä tuntuu, että homma lähtee ihan lapasesta.

Tyylistään tarkka Kaisa satsaa mielellään myös Manun vaatepuoleen.

– Ostan Manulle laadukkaita vaatteita, sillä en jaksa stressata pyykinpesusta. Rahaa Manun vaatteisiin kuluu kuukaudessa noin 500 euroa, sillä poika kasvaa vauhdilla.

Kaisa Liski

 

Lue myös: Kaisa Liski: ”Tein henkisen irtioton äidistäni 11-vuotiaana”

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen kattavin vanhemmuusmedia: hyötytietoa vanhemmuudesta, perheblogeja ja suosittu keskustelufoorumi. Tervetuloa viihtymään!

Seuraa
meitä: