Vanhemmuus 06.03.2018 Päivitetty 13.08.2019

Liian nuori äidiksi? Kaikkea muuta, nuorissa äideissä on voimaa!

Minkä ikäisenä olisi parasta saada lapset? Tämä kysymys askarruttaa aina, mutta yksiselitteistä vastausta siihen ei ole.

Teksti
Anniina Nirhamo
Kuvat
iStock

Nuorena perheellistyvä aikuistuu nopeasti, sillä hän alkaa kantaa vastuuta itsensä lisäksi myös toisesta ihmisestä: pienestä vauvasta. Parikymppinen myös jaksaa fyysisesti paremmin. Toisaalta elämäntilanne ei välttämättä ole vielä niin vakiintunut kuin se olisi kymmenen vuotta myöhemmin muun muassa työelämän ja taloudellisen tilanteen kannalta.

Nuorena äidiksi tulemisessa on puolensa. Vanhemmuus ottaa ja antaa, mutta ennen kaikkea se on ihana seikkailu. Mitä nuorempana sen aloittaa, sitä pidempään se kestää! Tätä mieltä olivat myös Kaksplussan keskustelupalstan keskustelijat.

Ainakin nämä vaikutukset lapsen saamisella on elämään parikymppisenä.

Nuorena jaksaa paremmin

Vaikka ei ole olemassa yhtä ”oikeaa” ikää saada lapsi, terveyden kannalta on parempi tulla äidiksi nuorempana. Äidin iän myötä kasvavat myös raskauden riskit, kuten monien sairauksien todennäköisyys.

Parikymppisenä raskaus voi siis olla terveyden kannalta stressittömämpi kokemus kuin vanhempana. Nuorena myös jaksaa paremmin valvoa öitä vauvan kanssa ja juosta taaperon perässä.

Sain ensimmäisen lapseni 21-vuotiaana, sen jälkeen kului vuosia eikä tärpännyt toiveista huolimatta. Lopulta toinen lapsi syntyi kun täytin 37! Täytyy sanoa, että helpompaa oli herätä yösyötölle nuorena… mietti myös keskustelupalstalla vieraillut äiti.

Ystävyyssuhteet muuttuvat

Muutokset elämäntilanteessa aiheuttavat usein muutoksia myös ystävyyssuhteissa. Jos olet vanhan ystäväpiirisi ensimmäinen perheellistynyt, ystävilläsi voi olla paljon intoa ja aikaa kyläillä luonanne ja hemmotella teitä lahjoilla.

Toisaalta olo voi tuntua myös yksinäiseltä, sillä lapsettomat eivät aina ole aivan kartalla lapsiperheen elämästä tai ymmärrä uutta elämänvaihettasi. Jos vanhat ystävät eivät tule äidiksi samaan aikaan, voi vaatia hieman vaivaa löytää samassa elämäntilanteessa olevia äitikavereita vanhojen rinnalle.

Olin ensimmäinen meidän kaveripiirissä joka sai lapsen ja oli kyllä vähän hämmentynyt fiilis alkuun. Muut vaihtoi poikaystäviä ja mä olin kotona lapsen kanssa… Mutta mun kaverit oli tosi innoissaan mun lapsesta (olin yksinhuoltaja nyt naimisissa) ja halusivat hoitaa ja kävivät kylässä. Oikeastaan vain silloin harmitti, kun kaverit lähti baariin, mutta kun katsoi sitä tuhisevaa kääröä vieressä, niin sekin harmi meni nopeasti ohi <3 muisteli parikymppisenä äidiksi tullut nainen keskustelussa.

Nuorena äidiksi tulleet ovat nuoria vielä silloinkin, kun omat lapset ovat aikuisia.

Myös isovanhemmat ovat nuorempia

Mitä nuorempana tulet vanhemmaksi, sitä pidempään omat vanhempasi ja ehkä jopa isovanhempasi ovat luultavasti läsnä lastesi elämässä. Jos sukulaiset asuvat lähellä, he voivat mahdollisesti auttaa silloin tällöin lastenhoidossa, ja lapsilla on mahdollisuus luoda heidän kanssaan läheinen suhde.

Lapsesi varmasti arvostavat myöhemmin sitä, jos isovanhemmat ovat läsnä heidän elämänsä taitekohdissa, kuten valmistujaisissa ja hääjuhlassa.

Mun äiti elää sanojensa mukaan yhtä onnellisimmista ajoista, tää vapaus on kuulemma paljon parempaa mitä nuorena. On vapaa tekemään mitä haluaa, mutta on myös mahdollista hoitaa niin rakkaita ihmisiä ettei nuorena ollut niiden veroisia. Eli lapsenlapsia ja minua, eli lasta tulee tapaamaan harva se päivä ja voidaan yhdessä tehdä asioita mitä ei pienten lasten kanssa tehdä. kertoi äiti-tytärsuhteestaan eräs keskustelija, joka oli syntynyt, kun hänen äitinsä oli ollut parikymppinen. Nyt kun tytärkin on jo aikuinen ja hänellä on omia lapsia, välit omaan äitiin ovat lämpimät ja kaverilliset.

Työelämä saa odottaa

Monelle yksi suurimmista kysymyksistä perhettä perustaessa on varmasti se, miten lasten saanti vaikuttaa uraan. Parikymppisenä äidiksi tuleminen usein viivästyttää työelämään siirtymistä ja oman paikan löytämistä, mutta uraa ehtii luoda myöhemminkin. Missä tahansa vaiheessa uraa lapset saakaan, se tuo aina omat haasteensa.

Sain lapsen nuorena, kävin yliopistossa ja samalla olin äippälomalla. Toki vanhemmista sain paljon apua silloin ja mies auttoi iltaisin. 

Nuorena monet tekee helposti kahtakin työtä ja opiskelee. Joka iässä on jotain kiireitä.

Vanhemmuus tuo vastuun

Vanhemmaksi tuleminen merkitsee vastuunottoa itsensä lisäksi myös toisesta ihmisestä. Nuorena perheellistyvät siis myös tietyllä tapaa aikuistuvat nopeammin.

Kun lapset ovat pieniä, omaa aikaa ei paljon ole, eikä esimerkiksi reissuun lähdetä tuosta noin vain. Toisaalta, kun on lasten syntyessä nuori, on myös nuori silloin, kun lapset tulevat omatoimisiksi, ja pian he jo lentävät pesästä!

Esikoisen sain 20-vuotiaana, kuopuksen 25-vuotiaana. Eli nuorena. Tässä on ollut paljon hyviä puolia ja sitten myös haasteita. Toisaalta nuorena ja innokkaana on jaksanut. Olen itse sitä tyyppiä, joka jo teininä poti vauvakuumetta, joten on sopinut mulle tämä. Alusta en enää halua aloittaa, vaan nyt nautin lasten omatoimisuudesta jo.

Lähde: Romper, TerveSuomi, Kaksplus.fi:n keskustelupalstan kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X