Työ ja raha 07.03.2016 Päivitetty 03.08.2021

Näin lapsiperhe säästää rahaa – 15 vinkkiä!

Iso hankinta, alan vaihtaminen, työttömyys tai yllättävä sairausloma voivat ajaa lapsiperheen talouden tiukille. Selvitimme ylivelkaantuneita auttavasta Takuu-Säätiöstä perheellisten parhaat säästövinkit.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
123RF

Näin säästät kuukaudessa kymppejä

Ruokaostokset ovat lapsiperheissä yleensä suuri menoerä. Ruoasta pystyy säästämään halutessaan sievoisia summia.

1. Käy kaupassa kerran viikossa

Käy kaupassa vain kerran viikossa kauppalistan kanssa ja osta kerralla koko viikon ruoat. Tee tarpeen mukaan vain pienet täydennysostokset. Jätä tekemättä heräteostokset. Älä osta netistä tavaraa osamaksulla.

2. Hyödynnä tarjoukset

Hyödynnä ruokakaupan tarjoukset ja osta myös lähellä viimeistä käyttöpäivää olevia, reippaasti alennettuja tuotteita. Jos et pysty heti käyttämään esimerkiksi alennushintaan myytäviä lihoja, laita ne pakastimeen. Näin voit säästää pitkän pennin.

3. Älä ota lasta mukaan kauppareissulle

Kun menet kauppaan, jätä herkkuja tai leluja ruinaava lapsi kotiin toisen vanhemman kanssa. Kun huomio ei mene lapsen kaitsemiseen, on helpompaa keskittyä tekemään järkeviä ostopäätöksiä.

4. Unohda kahvilat

Jos rahasta on tiukkaa, jätä kahviloissa pyöriminen muille ja tapaa ystäviä kotosalla. Lohduttaudu sillä, että kotikahvi on terveellisempää kuin kahvilan latte, johon käytetään rasvaista maitoa.

5. Vie töihin eväät

Kotona laitetun ruoan lämmittäminen työpaikalla säästää pitkän pennin: jo kerran kuussa tehtynä se säästää kymppejä, usein tehtynä satasia.

Lue myös: Näin säästät lapselle 100 000 euroa

Näin säästät kuukaudessa satoja euroja

6. Kasvata pitkät hiukset

Jos käyt kuukausittain kampaajalla, tähän kuluu satoja euroja vuodessa. Kampaajakuluissa voi säästää valitsemalla hiusmallin, jota ei tarvitse käydä siistimässä kampaajalla joka kuukausi.

Lastenkin hiukset voi leikata itse, ainakin, jos hiukset ovat pitkät ja niitä täytyy vain tasoittaa.

7. Laita ja leivo itse

Osta ruokakaupasta perusruoka-aineita ja kokkaa sekä leivo itse. Kerralla kannattaa ostaa vaikka kilo jauhelihaa, tehdä iso määrä makaronilaatikkoa ja pakastaa siitä osa. On mukavaa ottaa ruokaa sulamaan sellaisena päivänä, jolloin ruoanlaitto väsyttää.

Einesten ja valmisruokien välttäminen on usein myös terveellisempi vaihtoehto.

8. Kierrätä vaatteet

Lasten ja omatkin vaatteet voi hankkia kierrätettyinä. Etenkin käytetyt vauvojen vaatteet ovat hyväkuntoisia, sillä ne ovat käytössä lyhyen aikaa ja tilalle joutuu hankkimaan jatkuvasti suurempia vaatteita.

Kirppikset ja Facebook ovat käteviä osto- ja myyntipaikkoja.

9. Kierrätä urheiluvälineet

Käytettyinä kannattaa hankkia etenkin pikkulasten kenkiä sekä urheiluvälineitä, kuten luistimia, monoja ja suksia. Näitä kaikkia kannattaa myös kierrättää kaveripiirissä; palkaksi saa hyvän mielen.

10. Kilpailuta sopimukset

Vakuutukset, puhelinoperaattorin palvelut ja sähkösopimukset on hyvä kilpailuttaa silloin tällöin. Säästö voi olla vuositasolla satoja euroja. Tarkista myös, vastaako vakuutusturva perheesi tarpeita ja voisiko jostain vakuutuksesta luopua.

11. Etsi halpa harrastus

Etsi lapsellesi edullinen harrastus, kuten kuoro, partio tai seurakunnan kerho. Jos lapsella on kallis mutta rakas harrastus, niin etenkin yksinhuoltajan kannattaa selvittää, olisiko siihen mahdollista saada avustusta esimerkiksi Tukikummeilta.

Vaihda myös oma kuntosalikorttisi halvempaan liikuntaharrastukseen, kuten kahvakuulatreeneihin tai lenkkeilyyn.

Lue myös: Näin tienaat rahaa lastenvaatteilla Facebookissa

Näin säästä vuodessa tuhansia euroja

12. Säästä kaikesta mahdollisesta

Säästä ruoasta, harrastuksista, vakuutuksista, sähköstä, veden kulutuksesta ja kampaajakäynneistä. Pienistä kymppien puroista voi kasvaa vuosittain tuhannen euron säästö. Kierrätä vaatteet ja osta vain harkiten uutta.

13. Luovu autosta

Auton pitämisestä kertyvät kulut kohoavat helposti tuhansiin euroihin vuodessa. Auto vaatii huoltoa, tankkausta, pesua, tarkastuksia, renkaiden vaihtoja, verojen maksua ja katsastuksia. Parkkeeraaminenkin maksaa kaupungeissa, ja taloyhtiöissä autopaikasta joutuu maksamaan kuukausimaksua.

Jos asut kaupungissa, jossa on kattava julkinen liikenne, voit selviytyä ilman autoa. Hanki pyörään talvirenkaat ja lasten kuljettamista varten pyöräperäkärry.

14. Etsi halvempi asunto

Tarkkaile asumismenoista sähkön ja veden kulutusta ja mieti, vastaako nettisopimus perheenne tarpeita.

Jos vuokra on kallis, kannattaa miettiä, olisiko mahdollista etsiä edullisempi asunto. Tämä voi tuntua rankalta, mutta lapset ovat sopeutuvaisia, joten muutto ei ole maailmanloppu.

15. Pyydä asuntolainaan lyhennysvapaata

Jos asutte omistusasunnossa ja sinä tai kumppanisi jäätte ilman työtä, pankin kanssa voi neuvotella lyhennysvapaasta. Suurimmat pankit tarjoavat asuntolainoihin ilmaisen lyhennysvapaan. Lyhennysvapaan aika on yleensä puoli vuotta, ja sen jälkeen tilannetta voidaan tarkistaa.

Lue myös: Näin saat säästöön kuukausipalkan verran vuodessa

Juttuun on haastateltu takausjohtaja Minna Backmania Takuu-Säätiöstä.

Kommentit (1)

Yllä mainittujen lisäksi suosittelen myös ilmaisten palvelujen hyödyntämistä! Esim. Helsingissä monissa puistoissa on ilmaisia kerhoja ja kesäisin ilmainen ruokailu lapsille.

Toinen säästövinkkini on, että kodin sisustusta uusiessa hyödynnetään mm.paikalliset fb-kirpputorit ja tori.fi ja huuto.net. Ja mieluiten niin päin, että ensin myyt itse kaikkea vähemmän tarpeellista pois ja sitten niillä rahoilla ostat jotain ”uutta” itsellesi.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X