Työ ja raha 7.3.2016
TEKSTI Saga Wiklund
KUVAT 123RF

Näin lapsiperhe säästää rahaa – 15 vinkkiä!

Iso hankinta, alan vaihtaminen, työttömyys tai yllättävä sairausloma voivat ajaa lapsiperheen talouden tiukille. Selvitimme ylivelkaantuneita auttavasta Takuu-Säätiöstä perheellisten parhaat säästövinkit.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Näin säästät kuukaudessa kymppejä

Ruokaostokset ovat lapsiperheissä yleensä suuri menoerä. Ruoasta pystyy säästämään halutessaan sievoisia summia.

1. Käy kaupassa kerran viikossa

Käy kaupassa vain kerran viikossa kauppalistan kanssa ja osta kerralla koko viikon ruoat. Tee tarpeen mukaan vain pienet täydennysostokset. Jätä tekemättä heräteostokset. Älä osta netistä tavaraa osamaksulla.

2. Hyödynnä tarjoukset

Hyödynnä ruokakaupan tarjoukset ja osta myös lähellä viimeistä käyttöpäivää olevia, reippaasti alennettuja tuotteita. Jos et pysty heti käyttämään esimerkiksi alennushintaan myytäviä lihoja, laita ne pakastimeen. Näin voit säästää pitkän pennin.

3. Älä ota lasta mukaan kauppareissulle

Kun menet kauppaan, jätä herkkuja tai leluja ruinaava lapsi kotiin toisen vanhemman kanssa. Kun huomio ei mene lapsen kaitsemiseen, on helpompaa keskittyä tekemään järkeviä ostopäätöksiä.

4. Unohda kahvilat

Jos rahasta on tiukkaa, jätä kahviloissa pyöriminen muille ja tapaa ystäviä kotosalla. Lohduttaudu sillä, että kotikahvi on terveellisempää kuin kahvilan latte, johon käytetään rasvaista maitoa.

5. Vie töihin eväät

Kotona laitetun ruoan lämmittäminen työpaikalla säästää pitkän pennin: jo kerran kuussa tehtynä se säästää kymppejä, usein tehtynä satasia.

Lue myös: Näin säästät lapselle 100 000 euroa

Kulut kuriin

Kulukurin ensimmäinen askel on se, että perhe kirjaa ylös toistuvat, kiinteät menonsa. Näitä ovat esimerkiksi asuntolainan korot ja lyhennykset tai vuokra, sähkölasku, bussiliput, netin ja puhelimen kuukausimaksut sekä päivähoitomaksut. Nämä kannattaa laskea yhteen.

Kiinteät tulot ovat myös yleensä tiedossa: paljonko perhe tienaa, miten paljon saadaan lapsilisiä tai muita tukia. Mieti, mikä on käytettävissä oleva rahamäärä sen jälkeen, kun kaikki pakolliset laskut on maksettu.

Jos pelivara on pieni, kannattaa laskea, miten paljon kunkin viikon aikana voi käyttää rahaa ja seurata tarkasti kulutusta. Kaiken voi myös kirjata ylös.

Näin säästät kuukaudessa satoja euroja

6. Kasvata pitkät hiukset

Jos käyt kuukausittain kampaajalla, tähän kuluu satoja euroja vuodessa. Kampaajakuluissa voi säästää valitsemalla hiusmallin, jota ei tarvitse käydä siistimässä kampaajalla joka kuukausi.

Lastenkin hiukset voi leikata itse, ainakin, jos hiukset ovat pitkät ja niitä täytyy vain tasoittaa.

7. Laita ja leivo itse

Osta ruokakaupasta perusruoka-aineita ja kokkaa sekä leivo itse. Kerralla kannattaa ostaa vaikka kilo jauhelihaa, tehdä iso määrä makaronilaatikkoa ja pakastaa siitä osa. On mukavaa ottaa ruokaa sulamaan sellaisena päivänä, jolloin ruoanlaitto väsyttää.

Einesten ja valmisruokien välttäminen on usein myös terveellisempi vaihtoehto.

8. Kierrätä vaatteet

Lasten ja omatkin vaatteet voi hankkia kierrätettyinä. Etenkin käytetyt vauvojen vaatteet ovat hyväkuntoisia, sillä ne ovat käytössä lyhyen aikaa ja tilalle joutuu hankkimaan jatkuvasti suurempia vaatteita.

Kirppikset ja Facebook ovat käteviä osto- ja myyntipaikkoja.

9. Kierrätä urheiluvälineet

Käytettyinä kannattaa hankkia etenkin pikkulasten kenkiä sekä urheiluvälineitä, kuten luistimia, monoja ja suksia. Näitä kaikkia kannattaa myös kierrättää kaveripiirissä; palkaksi saa hyvän mielen.

10. Kilpailuta sopimukset

Vakuutukset, puhelinoperaattorin palvelut ja sähkösopimukset on hyvä kilpailuttaa silloin tällöin. Säästö voi olla vuositasolla satoja euroja. Tarkista myös, vastaako vakuutusturva perheesi tarpeita ja voisiko jostain vakuutuksesta luopua.

11. Etsi halpa harrastus

Etsi lapsellesi edullinen harrastus, kuten kuoro, partio tai seurakunnan kerho. Jos lapsella on kallis mutta rakas harrastus, niin etenkin yksinhuoltajan kannattaa selvittää, olisiko siihen mahdollista saada avustusta esimerkiksi Tukikummeilta.

Vaihda myös oma kuntosalikorttisi halvempaan liikuntaharrastukseen, kuten kahvakuulatreeneihin tai lenkkeilyyn.

Lue myös: Näin tienaat rahaa lastenvaatteilla Facebookissa

Yritä säästää edes vähän

Takausjohtaja Minna Backman Takuu-Säätiöstä suosittelee, että kaikki säästäisivät pahan päivän varalle, sillä jos eteen tulee vaikkapa työttömyys tai vakava sairaus, voi olla vaikea sopeuttaa kulutusta pienentyneisiin tuloihin. Jos tulot ovat pienet, jo parin kympin saaminen säästöön kuussa voi olla hyvä saavutus.

– Olisi hyvä, jos pienen osan tuloista voisi nipistää erilliselle tilille pahan päivän varalle. Sieltä voisi rahoittaa vaikka hajonneen pesukoneen, Backman sanoo.

– Kun tulot pienenevät paljon, siihen pitäisi reagoida heti. Pitkäjänteinen säästäminen vaatii paljon sinnikkyyttä ja tahdonvoimaa, mutta se voi olla myös palkitsevaa.

Näin säästä vuodessa tuhansia euroja

12. Säästä kaikesta mahdollisesta

Säästä ruoasta, harrastuksista, vakuutuksista, sähköstä, veden kulutuksesta ja kampaajakäynneistä. Pienistä kymppien puroista voi kasvaa vuosittain tuhannen euron säästö. Kierrätä vaatteet ja osta vain harkiten uutta.

13. Luovu autosta

Auton pitämisestä kertyvät kulut kohoavat helposti tuhansiin euroihin vuodessa. Auto vaatii huoltoa, tankkausta, pesua, tarkastuksia, renkaiden vaihtoja, verojen maksua ja katsastuksia. Parkkeeraaminenkin maksaa kaupungeissa, ja taloyhtiöissä autopaikasta joutuu maksamaan kuukausimaksua.

Jos asut kaupungissa, jossa on kattava julkinen liikenne, voit selviytyä ilman autoa. Hanki pyörään talvirenkaat ja lasten kuljettamista varten pyöräperäkärry.

14. Etsi halvempi asunto

Tarkkaile asumismenoista sähkön ja veden kulutusta ja mieti, vastaako nettisopimus perheenne tarpeita.

Jos vuokra on kallis, kannattaa miettiä, olisiko mahdollista etsiä edullisempi asunto. Tämä voi tuntua rankalta, mutta lapset ovat sopeutuvaisia, joten muutto ei ole maailmanloppu.

15. Pyydä asuntolainaan lyhennysvapaata

Jos asutte omistusasunnossa ja sinä tai kumppanisi jäätte ilman työtä, pankin kanssa voi neuvotella lyhennysvapaasta. Suurimmat pankit tarjoavat asuntolainoihin ilmaisen lyhennysvapaan. Lyhennysvapaan aika on yleensä puoli vuotta, ja sen jälkeen tilannetta voidaan tarkistaa.

Lue myös: Näin saat säästöön kuukausipalkan verran vuodessa

Vältä pikavippejä

Mitä tiukempaa on, sen tarkempaan täytyy miettiä rahojen käyttöä, muuten viimeisellä viikolla ennen palkkaa tai tukia ollaan puilla paljailla.

Minna Backman kehottaa välttämään pikavippejä viimeiseen asti – ne vain siirtävät ongelmia eteenpäin ja pahentavat rahavaikeuksia. Tiukassa rahatilanteessa elävän lapsiperheellisen kannattaa myös selvittää, olisiko hän oikeutettu toimeentulotukeen. Tukien hakeminen on aina parempi vaihtoehto perheen kannalta kuin velkaantuminen.

Juttuun on haastateltu takausjohtaja Minna Backmania Takuu-Säätiöstä.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (1)

Yllä mainittujen lisäksi suosittelen myös ilmaisten palvelujen hyödyntämistä! Esim. Helsingissä monissa puistoissa on ilmaisia kerhoja ja kesäisin ilmainen ruokailu lapsille.

Toinen säästövinkkini on, että kodin sisustusta uusiessa hyödynnetään mm.paikalliset fb-kirpputorit ja tori.fi ja huuto.net. Ja mieluiten niin päin, että ensin myyt itse kaikkea vähemmän tarpeellista pois ja sitten niillä rahoilla ostat jotain ”uutta” itsellesi.
0
1 vastaus

Yllä mainittujen lisäksi suosittelen myös ilmaisten palvelujen hyödyntämistä! Esim. Helsingissä monissa puistoissa on ilmaisia kerhoja ja kesäisin ilmainen ruokailu lapsille.

Toinen säästövinkkini on, että kodin sisustusta uusiessa hyödynnetään mm.paikalliset fb-kirpputorit ja tori.fi ja huuto.net. Ja mieluiten niin päin, että ensin myyt itse kaikkea vähemmän tarpeellista pois ja sitten niillä rahoilla ostat jotain ”uutta” itsellesi.
0
1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen kattavin vanhemmuusmedia: hyötytietoa vanhemmuudesta, perheblogeja ja suosittu keskustelufoorumi. Tervetuloa viihtymään!

Seuraa
meitä: