Näitä asioita kukaan ei kerro siitä, millaista on tulla äidiksi yli kolmekymppisenä

Tunnet itsesi paremmin, taloudellinen tilanteesi on vakaampi, olet ehkä ehtinyt opiskella ja kerätä työkokemusta. Toisaalta raskaaksi tuleminen voi olla hankalampaa ja väsymys on vaikeampi kestää. Kolmekymppisenä äidiksi tulemisessa on puolensa.

Teksti Anniina Nirhamo
Äitiys on ihanaa iästä riippumatta!

Kirjoitimme aiemmin siitä, millaista on tulla nuorena äidiksi. Ei ole olemassa yhtä parasta aikaa saada lapsi, mutta myös hieman myöhemmin vanhemmaksi tulemisessa on puolensa – niin hyvät kuin huonotkin.

Kun saa ensimmäisen lapsensa yli kolmekymppisenä, on ehtinyt jo kokea elämässään enemmän kuin parikymppiset äidit. Ehkä olet jo reissannut ympäri Aasiaa, asunut ulkomailla, ostanut asunnon ja asettunut aloillesi.

Perheen perustamisen ajankohta on jokaisen henkilökohtainen asia, mutta silti ihmiset usein kokevat oikeudekseen kysellä siitä ja kommentoida sitä sävyyn kuin sävyyn. Monille lasten hankinnan jättäminen myöhemmälle on kuitenkin juuri oikea valinta.

Millaista sitten on tulla äidiksi yli kolmekymppisenä?

Sinulla voi olla vaikeuksia tulla raskaaksi

Tutkimukset kertovat karua faktaa siitä, miten hedelmällisyys alkaa laskea 35-vuotiaana ja ensimmäistä lasta yrittävillä raskaaksi tulo vaikeutuu jo 30 ikävuoden jälkeen.

Ikä vaikuttaa raskaaksi tuloon, mutta edelleen se voi tapahtua vielä monta vuotta tuon rajapyykin jälkeen. Lisäksi, hedelmättömyyshoidot on keksitty! Iän myötä kuitenkin kasvavat myös raskauden riskit.

Saatat oikeastaan olla terveempi

Vaikka hedelmällisyys laskee, tutkimuksissa on huomattu, että kolmekymppiset äidit ovat itse asiassa terveempiä kuin teini-iässä lapsen saaneet. Sosiaalisen ja taloudellisen elämän tasapaino nimittäin vaikuttaa positiivisesti myös fyysiseen terveyteen.

Erään tutkimuksen asiantuntijoiden mielestä paras aika sekä äidin että lapsen terveyden kannalta tulla raskaaksi onkin juuri kolmenkympin molemmin puolin.

Iästäsi kysellään jatkuvasti

Ihmiset saattavat ihmetellä lapsensaanti-ikääsi, kommentoida väsymystäsi tai miettiä, minkä ikäinen olet, kun lapsesi kirjoittaa ylioppilaaksi. Joku saattaa tuomita valintasi, mutta onneksi se ei heille kuulu.

väsynyt äiti

Se on uuvuttavaa

Nuorempana jaksaisi paremmin niin raskauden fyysisissä ponnistuksissa kuin vauvan kanssa öitä valvoessa. Vaikka joskus olisit jaksanut valvoa auringonnousuun tai tanssia yökerhoissa läpi yön, se ei varmaan enää kuulostaa kovin houkuttelevalta. Niinpä väsymys todella on myös pienen lapsen kanssa eri luokkaa nyt kuin mitä se olisi parikymppisenä.

Elämäsi on paremmassa järjestyksessä

On loogista, että kun odottaa lasten hankinnan kanssa kolmekymppiseksi, on enemmän aikaa laittaa elämä järjestykseen. Taloudellinen tilanne on todennäköisesti vakaampi, ehtii opiskella, kerätä työkokemusta ja asettua aloilleen.

Olet enemmän sinut itsesi kanssa

Kun elämänkokemusta tulee enemmän, alkaa koko ajan vähemmän miettiä sitä, mitä muut ajattelevat. Yli kolmekymppisenä on ehtinyt käydä itsensä kanssa läpi monenlaista ja laittaa omat arvonsa järjestykseen. Ehkä osaat jo olla murehtimatta sitäkin, mahtuvatko vanhat farkut jalkaan synnytyksen jälkeen.

Voi olla vaikea löytää tasapaino työelämän suhteen

Jos olet ennen lapsen saamista ollut uratykki, joka tekee pitkiä päiviä ja lupautuu kaikkeen, töihin paluu äitiysloman jälkeen voi tuntua haastavalta. Äitiys on ura sinänsä, joka vie siivun aiemmin käytössäsi olleesta ajasta. Enää et ehkä jää ylitöihin, koska lapsi täytyy hakea päiväkodista.

Se on mahtavaa

Kun saa ensimmäisen lapsen yli kolmekymppisenä, on ehtinyt elää pitkän ja mahdollisesti tapahtumarikkaan ja antoisan nuoruuden. Siinä missä nuorena vanhemmaksi tulleilla ystävilläsi pesä tyhjenee, sinulla on vielä vuosia aikaa nauttia kotona asuvista lapsista.

Lähde: Romper, UTNews, Väestöliitto, Väestöliiton blogi

Kommentit

1 kommenttia
Avatar

Epäitsekkyys kasvaa ikääntyessä. On saanut tehdä ja toteuttaa niin paljon – on voinut ja saanut elää vain itselleen. Kun sitten on valmis pysähtymään lapsen äärelle – ei valvotut yöt, silmäpussit eikä mikään haittaa.. Koska nyt on niiden aika. Baarit ei houkuttele eikö kaverit – ollaan aikuistuttu ja yöjuoksut on juostu – niitä on juostu riittävästi. Olet sinut itsesi kanssa – omat jo kaks vuotta muodista jääneet vaatteet on ihan ok, kun voi vaatettaa lapsen käytännöllisiin ja toimiviin vaatteisiin. Lapsi menee kaiken edelle – järjenkäyttö toki on sallittua.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä