Vanhemmuus 11.01.2018 Päivitetty 29.01.2021

Oletko päsmäröivä vanhempi? 3 merkkiä, joista hälytyskellojen tulisi soida

Päsmäröinti ja lapsen asioiden osaaminen toista vanhempaa paremmin ajaa vain parisuhdetta solmuun. Mistä tietää, että molemmilla on tarpeeksi tilaa?

Teksti
Leeni Hoimela
Kuvat
iStock

”Ei niitä vaatteita, koska se ei tykkää niistä! Ei noita kenkiä, koska ulkona sataa!”

Moni vanhempi ottaa itselleen helposti kotona enemmän ilmatilaa kuin tarve vaatisi ja saattaa päsmäröidä toisen vanhemman päälle. Se, minkä itse kuvittelee nopeudeksi, tehokkuudeksi ja osaamiseksi arjen kiireessä, voi olla toisen mielestä vanhemmuuden tilan viemistä häneltä. Toinen vanhempi ei välttämättä osaa, koska ei ole saanut mahdollisuutta edes opetella.

Perhepsykoterapeutti Tarja Södergård sanoo, että varsinkin äidit voivat ottaa tilaa isiltä. Äiti tietää paremmin, mitä lapsi miettii, missä kumisaappaat ovat ja miten lapsen eri kriisit pitäisi hoitaa. Ainakin omasta mielestään.

– Meillä on kulttuurinen tausta, että naiset on kasvatettu vahvoiksi, Södergård miettii.

Lapsi ei saisi olla kilpailun kohteena

Jo pelkkä lasten saanti muuttaa parisuhteen dynamiikkaa. Kun kahdesta tulee kolme, saattaa syntyä kilpa-asetelma, jossa äidin rooli voi vahvistua entisestään.

– Kun lapsi on pieni, on luonnollista, että äiti hoivaa häntä paljon. Silloin pitää huolehtia, että isä ei tunne itseään ulkopuoliseksi.

– Äiti tekee hallaa sillä myös itselleen ja omalle jaksamiselleen, jos pyrkii hoitamaan kaiken itse. Jos perheessä on kaksi vanhempaa, ei kaikkea tarvitse tehdä yksin.

Jos kyse on vahvasta päällepäsmäröinnistä, sen taustalla on usein ihan muu syy kuin vahvuus: se kertoo vanhempien huonosta vuorovaikutuksesta ja esimerkiksi epävarmuudesta tai jonkin tarpeen tyydyttymättömyydestä.

– Päsmäri voi oikeasti tuntea, ettei tule nähdyksi ja tai saa vaikkapa huomiota riittävästi kumppaniltaan. Päsmäröinti on hänen tapansa ilmaista tyytymättömyyttään suhteessa.

– Samalla kuitenkin ajaa sitä toista vanhempaa yhä ahtaammalle, kun ei anna tälle mahdollisuutta olla vanhempi. Syntyy noidankehä, jossa roolit vahvistuvat. Tulee kaiken tietävä johtaja ja alistunut osapuoli, jossa toinen saattaa muuttua aloitekyvyttömäksi. Jos mennään näin pitkälle, tilanteeseen kaivataan ulkopuolista apua.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X