Seksuaalisuuden portaat – 11 vaihetta, jotka jokaisen vanhemman pitäisi tietää

Seksuaalikasvatus alkaa kauan ennen kouluikää. Raisa Cacciatore ja Erja Korteniemi-Poikela kertovat, miten missäkin ikävaiheessa kannattaa käsitellä tunteita ja seksuaalisuutta.

Teksti Piia Sainio
Kuvat iStock
Nuoret skeittarit
Tie hyvään rakkauselämään on tunteiden käsittelyä ja itsetunnon rakentamista.

Pitkään koulujen seksuaalikasvatus oli lähinnä valistamista raskauden ja sukupuolitautien ehkäisystä.

Kun Erja Korteniemi-Poikela 1990-luvulla työskenteli terveydenhoitajana, hänestä tuntui siltä, että on kehitettävä uusi tapa puhua nuorille seksistä. Onnellinen (seksi)elämä on niin paljon muutakin kuin raskaudenpelkoa.

Hän kehitti tunteisiin perustuvan kasvatusmallin, joka koostui portaista. Jokaisella portaalla korostetaan sitä hyvää, jota lapsen tai nuoren kehityksessä tapahtuu kulloisellakin ikätasolla.

Vuonna 2000 Korteniemi-Poikela kokosi seksuaalisuuden portaat kirjaksi yhdessä lastenpsykiatri Raisa Cacciatoren kanssa. Siitä saakka malli on ollut koulujen käytössä.

Nyt, lähes 20 vuotta myöhemmin kirjasta on ilmestynyt uusi, täydennetty versio muille kuin ammattikasvattajille: vanhemmille ja isovanhemmille.

Raisa Cacciatoren mukaan teos Rakkaus, ilo, rohkeus – Seksuaalisuuden portaat on kannustavan kasvatuksen tunnetaitomalli.

– Mukana on konkreettisia esimerkkejä siitä, miten lasta voi tukea ja millaisia sanoja voi käyttää, kun puhuu lapsen kanssa tunteista, Raisa Cacciatore sanoo.

Äiti, mitä seksi on?

Mitä sitten vastata, kun leikki-ikäinen tai pieni koululainen on kuullut jostain sanan seksi ja alkaa kysellä siitä? Vanhemman voi olla vaikea hahmottaa, millaisilla sanoilla lapselle kannattaa puhua. Raisa Cacciatore kannustaa silti juttelemaan sen sijaan, että kysymyksen kuittaisi vain lyhyesti.

– Voi sanoa vaikka, että se on aikuisten nakuleikkiä, aikuisten läheisyyttä ja hellyyttä. Se on myös yksi keino tehdä vauvoja. Joka tapauksessa se on jotain aikuisuuteen kuuluvaa, ja aina vapaaehtoista.

 ”Jos pienet lapset joutuvat näkemään seksiä tai vaikka vain pohtimaan sitä, he pitävät sitä ihan ällönä, pöllönä ja hulluna touhuna. Eikä heidän tarvitse siitä sen kummempaa ajatellakaan.”

Etenkin jo isommalle koululaiselle kannattaa korostaa, ettei seksiin ole ikinä pakko suostua. Kukaan ei saa siihen pakottaa.

– Jos pienet lapset joutuvat näkemään seksiä tai vaikka vain pohtimaan sitä, he pitävät sitä ihan ällönä, pöllönä ja hulluna touhuna. Eikä heidän tarvitse siitä sen kummempaa ajatellakaan. Tärkeintä on tietää, ettei sitä tarvitse tehdä, Cacciatore sanoo.

Nuori tunnistaa, millä portaalla on

– Lapset kyllä kuulevat koulun pihalla vauvansiemenistä ja siitä, että ne pistetään pippelillä. Isommat ovat innoissaan valistamassa pieniä.

Ei ole lasten vika, etteivät he ymmärrä olla kerskumatta tiedoillaan.

– Kehitysportaista ei useinkaan puhuta, eivätkä lapset voi tietää, että pienempiään pitäisi suojata. Meidän aikuisten pitäisi korostaa siitä, että tämä on kehitysprosessi.

Aikuinen saattaa pelätä, että käymällä läpi koko seksuaalisuuden kehityskaaren hän tulee samalla yllyttäneeksi nuorta seksin harrastamiseen.

– Sitä ei pitäisi pelätä. Kyllä nuoretkin tunnistavat, millä portaalla ovat. Seksuaalikasvatus ei ole koskaan aikaistanut yhdyntöjen aloittamista vaan päinvastoin, se myöhentää sitä.

Seksuaalisuuden portaat

Jokaisella 11 portaalla ykköstavoite on vahvistaa lapsen tai nuoren itsetuntoa. Siinä vanhemman tuella on erityisen merkittävä rooli.

 

1. Olet ihana! 0-4 v.

Pieni lapsi on innoissaan kehostaan ja tutkii muita. Aikuisen hyväksyvä katse on tärkeä.

Kosketa lasta ja puhu lapselle, siten vahvistat hänen kehonkuvaansa. Kannusta lasta kysymään ja vastaa hänelle niin, että hän ymmärtää.

 

2. Leikkikaverin rakkaus 3-8 v.

Pusuhippa kaverin kanssa on jännittävää. Rajojen opettelu on ajankohtaista.

Puhu tykkäämisestä sekoittamatta sitä seurusteluun tai tyttö- tai poikaystäviin, joita on vasta nuoruusiässä. Puhu siitäkin, ettei tykkääminen ole aina molemminpuolista.

 

3. Tavoiteltu vanhempi 3-9 v.

Lapsi voi tuntea jotakuta aikuista kohtaan voimakasta kiintymystä. Kiitä lasta hänen rakkaudentunnustuksestaan. Kerro, että hän on rohkea, kun puhuu tunteistaan. Osoita, että rakastat aikuista kumppaniasi, jos sinulla on sellainen.

Lapsi ei vielä tajua, miksi ei ole sopivaa näyttäytyä alasti tai koskettaa toisen kehoa. Opeta lapselle käytössääntöjä hyvien tapojen eikä häpeän kautta.

 

4. Idolit 6-12 v.

Oma keho muuttuu. Haaveillaan idolin rakkaudesta. Tämä on useille ihmisille elämän tärkein porras. Unelmat ovat tärkeitä; idolin rakkaudesta unelmoidessa voi löytyä omasta kehosta nautinnon riemu.

Arvosta lapsen samastumisen kohteita. Kehu lapsen tyyliä, vaikka muutos tuntuisi rajultakin. Kun lapsesta tuntuu, että hän voi joskus olla kuin idolinsa, hän tuntee itsensä hyväksi.

 

5. Salainen ihastus 8-13 v.

Jännittävää, uudenlaista kehotietoisuutta. Lapsessa tai nuoressa herää epävarmuus oman kehon kelpaavuudesta. Lapsi tarvitsee paljon hyväksyvää kosketusta.

Puhukaa yhdessä hämmennyksestä ja ujoudesta. Kerro, että punastuminen ja änkytys ovat normaaleja tuntemuksia vielä aikuisenakin.

 

6. Ystävä saa tietää ihastumiseni 9-14 v.

Lapsi tai nuori yrittää voittaa epävarmuutensa ja kertoa luotettavalle läheiselleen ihastuksestaan.

Jokainen lausuttu sana on tärkeä. Arvosta lapsen salaisuutta ja ihastuksen kohdetta.

 

7. Tykkään sinusta 10-15 v.

Lapsi tai nuori on valmis kohtaamaan sen pelottavan tilanteen, että rakastettu saa tietää hänen tunteistaan.

Voitte yhdessä keksiä tapoja, joilla ihastumisesta voi kertoa sen kohteelle. Jo etukäteen voitte keskustella yhdessä siitä, miten selvitä pettymyksestä, jos hän saa kieltävän vastauksen.

 

8. Käsikkäin 12-16 v.

Kumppanin saaminen on ihmeellistä, ja se vahvistaa itsetuntoa. Käsien yhdessä pitäminen tuo sen tyydytyksen, mitä nuori hakee.

Puhu nuorellesi jokaisen yksilöllisestä kehitysaikataulusta ja opeta, että jokainen päättää itse omasta kehostaan. Huolehdi siitä, että nuori vaalii myös ystävyyssuhteita seurustelusuhteen ohella.

 

9. Suudelmien riemu 13-18 v.

Itsetunto vahvistuu jokaisen suudelman myötä. Nuorella kasvaa halu antaa ja saada sellaista läheisyyttä, jossa ollaan aivan toista vasten – vaatteet päällä.

Kerro nuorelle, millaiset hellyydenosoitukset ovat sopivia muiden nähden ja mitkä kuuluvat kahdenkeskisiin hetkiin. Muistuta siitä, että jos sydänsuruja tulee, vanhemmat ja ystävät ovat tukena.

 

10. Hyvältä tuntuvat hyväilyt 15-20 v.

Nuori janoaa rakkaansa hyväksyvää ja ihailevaa kosketusta. Hän oppii kehostaan uusia asioita.

Huolehdi, että kotoa löytyy kondomeja, joihin nuoret voivat rauhassa tutustua. Kerro, että kannattaa edetä omaan tahtiin.

 

11. Rakkaus ja seksi 16-25 v.

Kehoitsetunto otetaan käyttöön aikuisella tavalla – ei tarvitse miettiä, miltä näytän ja kelpaanko.

Kunnioita nuoren yksityisyyttä. Ole saatavilla, jos hän tarvitsee tukeasi.

Tie hyvään rakkauselämään

Hyvä itsetunto, itsetuntemus ja tunnetaidot ovat perusta hyvälle rakkauselämälle. Esimerkiksi se, miten pieni lapsi oppii rakentamaan ystävyyttä, vaikuttaa taitoon solmia parisuhde aikuisena.

Jos jo lapsena oppii ymmärtämään, millaista kohtelua ei tarvitse sietää, on epätodennäköistä, että aikuisena ajautuisi suhteeseen, jossa sietäisi huonoa kohtelua.

Korteniemi-Poikela kehottaakin keskustelemaan lapsen tai nuoren kanssa ystävyyden pelisäännöistä. Millainen on hyvä ystävä ja miten hän kohtelee kaveriaan?

Ystävät skeittaamassa

Ystävyyden pelisäännöt ovat tärkeitä läpi elämän.

Lue myös: Lapsen ihastuminen on todellista – Raisa Cacciatore: Vanhempien harrastama kiusoittelu on mennyttä maailmaa

Lähteet: Rakkaus, ilo, rohkeus – Seksuaalisuuden portaat (Raisa Cacciatore – Erja Korteniemi-Poikela) sekä Raisa Cacciatoren ja Erja Korteniemi-Poikelan haastattelut

Kommentit

1 kommenttia
Avatar

Hm. Pistipä miettimään. Minä olin 7 enkä vielä koulussa, kun naapurin 8-vuotias ekaluokkalainen tyttö näytti miten vaatteet riisutaan ja maataan päällekäin, jotta tulisi laspia. Tätä myös kokeilimme, siis sitä alastomana makaamista, ei muuta.
8-vuotiaana minä olin jo nyysinyt ekat pornolehdet ja näytin niitä kavereille.
Luin myös ala-asteella hyllystä löytämääni ”Rakkauden XYZ” -kirjaa, josta en tietenkään ymmärtänyt kaikkea.
Kaikki taisi olla vähän liian aikaista, sitten tulikin takapakkia ja olin vasta 20, kun harrastin ekaa kertaa seksiä. Sekin hirveää säheltämistä.
En oikein saa sovitettua näitä ”portaita” mihinkään, varsinkaan kun vanhempia ei kiinnostanut minun kasvaminen mitenkään.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä