Vanhemmuus 13.01.2018 Päivitetty 13.08.2019

Uskallanko jättää lapseni kuntosalien lapsiparkkiin? Tällaista niissä on

Lapsiparkit tarjoavat vanhemmille lastenhoitoapua kuntoilun ajaksi. Pääsääntöisesti hoitajat vastaavat lapsenhoidosta koko treeniajan, mutta pulmatilanteessa haetaan äiti tai isä salin puolelta apuun.

Teksti
Maria Soininen
Kuvat
iStock

Tuliko uutena vuotena tehtyä liikunnallisia lupauksia? Päätitkö lisätä salitreenin osaksi viikko-ohjelmaa? Etenkin pienten lasten vanhempien voi olla todellisuudessa vaikea löytää liikunnalle sopivaa ajankohtaa — ellei halua jalassa roikkuvaa tenavaa lisäpainoksi. Monessa liikuntakeskuksessa ratkaisu löytyy lapsiparkeista. Sillä aikaa kun lapsi piirtää, leikkii tai pötköttää patjoilla, vanhempi pääsee treenailemaan rauhassa.

— Meillä on iltaisin maanantaista torstaihin ohjattua lastenhoitoa, muuten vanhemmat voivat jättää lapsen parkkiin omalla vastuulla. Koska lapsiparkki on heti kuntosalin yhteydessä, vanhempi kyllä huomaa portin yli huutelevan lapsen, Forever Joensuun toimitusjohtaja Birgitta Pöllänen kertoo.

— Meillä lapsiparkki on avoinna lähinnä ilta-aikaan, maanantaista torstaihin, kertoo Kuopion ja Mikkelin alueen Fressi-liikuntakeskusten vastaava Heidi Hakkarainen. Kokonaisuudessaan Fressin lapsiparkin aukioloajat vaihtelevat, ja oman salin lastenhoidon aukiolot voi tarkistaa netistä. Sekä Fressin että Foreverin lastenhoidon paikka varataan ennakkoon joko netistä tai puhelimitse.

Elixialla lapsiparkkia ei erikseen varata, vaan se valitaan osaksi kuntosalijäsenyyttä.

— Meillä lapsiparkki on auki aamuisin kaksi tuntia, illan aukioloajat menevät lähinnä ryhmäliikuntatuntien mukaan, kertoo Saara Uusitalo Tikkurilan Elixialta.

Lapsi parkkiin, mutta vain vanhemman kuntoilun ajaksi

Yleinen käytäntö on, että lasta voi pitää lapsiparkissa vanhemman treeniajan verran.

— Kaksi tuntia on meillä maksimi. Tässä ei yleensä käy erehdyksiä, ohje on selkeä. Kun vanhempi tulee treenaamaan, hän kirjaa samalla lapsenkin sisään, sanoo Hakkarainen.

Elixialla lapsi saa olla hoidossa puolitoista tuntia.

— Monet vanhemmat tuovat lapsen lapsiparkkiin päiväkotipäivän jälkeen. Useat kokevat, että lapsi jaksaa vapaa-aikanaan olla vielä sen puolitoista tuntia ikään kuin hoidossa, kertoo Uusitalo.

Foreverin lapsiparkissa ei ole tarkkaa aikarajaa, mutta keskimäärin lapsi on hoidossa puolesta tunnista reiluun tuntiin.

Aikarajoille on syynsä, sillä parkkejakin voi käyttää väärin:

— Kerran ihmettelin, kun äiti toi toistuvasti lapsen parkkiin, mutta lähti itse pois. Ajattelin, että hän varmaan lähtee hakemaan tavaroita tai jotain. Lopulta kysyin, että miksi hän tekee näin. Hän kertoi syyksi, että tyrkkää lapsen meille siksi aikaa, kun käy ruokakaupassa, kertoo Foreverin Pöllänen.

— Toisaalta ymmärsin tilanteen, sillä jos on uhmaikäisen kanssa yksin, niin kauppareissu saattaa välillä olla hankalaa.

Lapsiparkin ryhmäkoko vaihtelee, ja määrä suhteutetaan hoitajan työhön. Joensuun Foreverissa lapsia on hoidossa keskimäärin kuusi illassa.

— Tammikuussa on tietysti ruuhkaisempaa. Meillä on lapsiparkissa kymmenen paikkaa, mutta jos lapsia on vaikka vartin ajan enemmän, se on ihan ok, sanoo Pöllänen.

Fressillä lapsiparkin varauspaikat on jaoteltu ikän mukaan.

— Meillä on kahdenikäisiä lapsia: alle 2-vuotiaita ja yli 2-vuotiaita. Pienempi lapsi vie kaksi paikkaa, vanhempi yhden, summaa Hakkarainen.

Lapsiparkissa lapsi voi esimerkiksi askarrella ja piirtää.

Hoitajilta odotetaan kokemusta, mutta koulutus ei ole pakollinen

Pöllänen ja Hakkarainen kertovat, että lapsiparkin hoitajat ovat yleensä opiskelijoita, jotka tekevät osa-aikatöitä. Opiskeluala ei toimi valintakriteerinä, mutta lasten kanssa täytyy osata toimia.

— Riittävä kokemus ja tieto-taito lasten hoitamisesta on tärkeää, sanoo Hakkarainen.

Myös Elixialla vaaditaan, että hoitajalta löytyy jotain kokemusta lastenhoidosta.

— Esimerkiksi Tikkurilan Elixian työntekijöistä osa on sellaisia, jotka työskentelevät päivätyökseen tarhassa, ja tekevät lapsiparkin hommia siinä ohessa. Osa koulutetaaan työhön.

— Koulutus on pääsääntöisesti lasten kohtaamista meidän asiakkaana, Uusitalo kertoo.

Joensuun Foreverilla toinen tämän hetkisistä hoitajista opiskelee luokanopettajaksi, ja toinen on käynyt kerho-ohjaajan kursseja.

Ensiaputaidot kunnossa

Ensiaputaidot ovat sekä Fressin, Foreverin ja Elixian lastenhoitajilla hallussa. Jos taidot ovat ruostuneet, niin henkilökunta perehdyttää hoitajan.

— Salilla on aina joku henkilökunnan jäsen, jolla on voimassaoleva ensiapukoulutus, Pöllänen sanoo.

— Meille tulee organisaation puolelta vuosittaiset koulutukset, kertoo Hakkarainen Fressiltä.

Myös Elixialla ensiapukoulutus tulee ketjun puolelta.

— Koulutuksia järjestetään usemman kerran vuodessa, Uusitalo sanoo.

Tutustuta lapsiparkkiin vähitellen

Entä, jos jotain odottamatonta sattuu — lapsi oksentaa tai saa hervottoman itkukohtauksen?

— Jos lapsi sairastuu kesken kaiken, haemme vanhemman paikalle ja suosittelemme kotiinlähtöä. Välillä lapsiparkissa on tapauksia, että lapsi kertoo, ettei ole ollut tänään tarhassa, koska on kipeä. Täällä on kuitenkin samat säännöt kuin tarhassakin — jos lapsi on kipeä, niin jäädään kotiin, kertoo Uusitalo.

— Pieni harmitus, kuten vaipanvaihto, hoidetaan meidän puolelta. Totta kai, jos esimerkiksi pieni vauva ei millään rauhoitu, niin sitten haetaan vanhempi salilta tai jumpasta, sanoo Fressin Hakkarainen.

Mikäli lapsi tulee parkkiin ensimmäistä kertaa, hoitotilanteeseen kannattaa tutustua vähitellen.

— Itkukohtauksia tulee yleensä silloin, jos lapsi ei ole ennen ollut missään hoidossa. Vanhemman kannattaa ensimmäisillä kerroilla mennä salille ryhmäliikunnan sijasta — näin on helpompi asennoitua siihen, että lapsen haku saattaa tulla vartin päästä, vinkkaa Uusitalo.

— Vanhempi voi vaikka jäädä kuntoilemaan lapsiparkin lähistölle, jotta pystyy kuulostelemaan, viihtyykö lapsi parkissa. Alussa lapsiparkkia kannattaa kokeilla pieni pätkä kerrallaan, Pöllänen sanoo.

— Lapsi tottuu nopeasti ja näkee, ettei vanhempi olekaan kovin kaukana — mikäs tässä leikkiessä! Yhdentoista vuoden aikana vanhempi on pitänyt hakea jumpasta vain kaksi kertaa pois, eli yleensä lasten kanssa sujuu todella hyvin.

Lue myös: Näin tuet ujoa lasta

Paranna muistia, älyä ja luovuutta liikunnan avulla – pari tuntia oikeanlaista treeniä viikossa riittää

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X