Perhe-elämä 21.03.2018 Päivitetty 13.08.2019

Voittoa lasten kustannuksella? Yksityiset päiväkodit tarjoavat vaihtoehtoja, mutta siinä on riskinsä

Kun äitiysloma lähenee loppuaan, postiluukusta alkaa tupsahdella päiväkotien mainoksia. On liikuntapäiväkoteja, kielipäiväkoteja ja ulkoilupäiväkoteja. Missä on tavallinen tarha?

Teksti
Oili Urmas
Kuvat
iStock

Yhä useampi perhe valitsee lapselleen yksityisen päiväkodin. Asia on noussut otsikoihin ja keskusteluun useasti viime aikoina. Esimerkiksi omaan kasvatusfilosofiaan, kuten steiner- ja montessoripedagogiikkaan, erikoistuneet päiväkodit ovat yksityisiä. Samoin päiväkodit, jotka tarjoavat vieraan kielen tai taideaineiden opetusta sekä uskontokasvatusta, ovat perinteisesti olleet yksityisiä.

Nyt näiden pienten yksityisten rinnalle on tullut päiväkotiketjuja, jotka laajentavat toimintaansa nopeasti. Sysäävätkö ne julkisen päivähoidon allikkoon?

Miksi yksityinen hoito yleistyy?

Kunnan tehtävänä on järjestää päivähoito. Omien päiväkotien lisäksi se voi ostaa päivähoitopalvelua yksityisiltä yrittäjiltä. Jos päivähoitopaikoista on pulaa, kunnan on helpompi ulkoistaa päiväkodin perustaminen yksityiselle kuin ryhtyä itse pystyttämään sitä.

Uuden päiväkodin perustaminen on kunnalle aina vuosien projekti. Yksityiset ovat nopeampia. Ne voivat saada päiväkodin pystyyn jopa puolessa vuodessa päätöksestä.

Tätä hyödynnettiin esimerkiksi Uudessakaupungissa, kun kaupungin autotehtaalle tuli yhtäkkiä valtavasti työpaikkoja ja hoitopaikkoja tarvittiin kipeästi lisää. Kaupunkiin tuli uusi yksityinen päiväkoti.

Myös silloin, jos kunnalla menee taloudellisesti huonosti, yksityisen päivähoitopalvelun ostaminen voi houkutella. Silloin kunnan ei tarvitse sijoittaa rahaa päiväkotirakennukseen eikä henkilökunnan palkkoihin.

Päiväkoti leikki

Päiväkodissa opitaan leikin varjolla.

Palvelusetelillä lähes samaan hintaan

Yksityisten päiväkotien suosio roihahti vuonna 2009, kun varhaiskasvatuksessa otettiin käyttöön palveluseteli. Palveluseteli tarkoittaa, että kunnalta palvelusetelin saanut perhe voi valita lapselleen hoitopaikan kunnan hyväksymistä yksityisistä päiväkodeista.

Palvelusetelin ansioista vanhempien lompakon paksuus ei siis enää vaikuta yksityiseen päivähoitoon hakemiseen: kunta maksaa valtaosan kustannuksista, ja vanhempien tilipussia rokottaa vain omavastuuosuus. Palvelusetelillä kunnallisen ja yksityisen päivähoitomaksun ero on vain muutamia kymmeniä eroja.

Tosin kaikissa kunnissa, esimerkiksi pääkaupunkiseudulla, ei ole käytössä palveluseteleitä. Silloin kunta voi hankkia yksityistä päivähoitoa Kelan yksityisen hoidon tuella. Siinä tapauksessa kunnallisen ja yksityisen päivähoidon maksujen ero on jo suurempi.

Esimerkiksi kokopäivähoito voi helsinkiläisessä yksityisessä päiväkodissa maksaa yli 400 euroa kuukaudessa. Julkisella puolella kokopäivähoito maksaa korkeintaan 290 euroa.

Onko julkinen päivähoito huonompaa?

Lääkäripalveluista ajatellaan usein, että yksityisellä puolella saa julkista parempaa ja nopeampaa hoitoa. Ajatellaanko päivähoidosta samoin?

– Vanhempien tyytyväisyyttä eri palveluihin ei ole tutkittu. Sellaista johtopäätöstä, että varhaiskasvatus yksityisellä puolella olisi laadukkaampaa, ei voida vetää. Sekä kunnallisella että yksityisellä puolella on päiväkoteja, joissa saa laadukasta varhaiskasvatusta. Ja kummallakin puolella on myös päiväkoteja, joiden toiminnassa olisi parantamisen varaa, Kuntaliiton erityisasiantuntija Jarkko Lahtinen kertoo.

Myös päiväkotiketju Touhula Varhaiskasvatuksen toimitusjohtaja Virpi Holmqvist uskoo, että molemmat toimijat tuottavat laadukasta varhaiskasvatusta.

–Sen sijaan arjen toiminnassa päiväkodit eroavat toisistaan, Holmqvist sanoo.

Kuka valitsee yksityisen hoidon?

Kun vanhemmat valitsevat päivähoitopaikkaa, tärkein kriteeri on päiväkodin sijainti, sillä perheet arvostavat arjen sujuvuutta. Tämä selviää vanhemmille tehdyistä kyselyistä. Sen vahvistaa myös Holmqvist.

–Toiseksi tärkein asia on henkilökunnan ammattitaito, koska vanhemmat arvostavat sitä, että voivat jättää lapsensa osaavien ammattilaisten huomaan.

Sen sijaan monen yksityisen päiväkodin tarjoamat teemat, kuten liikunta, luonto tai taide eivät näytä painottuvan valinnoissa.

Tyypillisimpiä yksityisten varhaiskasvatuspalvelujen asiakkaita ovat 3–5-vuotiaiden lasten perheet, jotka tarvitsevat lapselle hoitoa päivisin. Jos perhe tarvitsee vain osa-aikaista päivähoitoa, sen järjestäminen yksityisellä puolella voi olla hankalampaa kuin kunnallisella puolella.

Yksityisissä päiväkodeissa ei myöskään juuri ole vuoropäiväkoteja, joten epäsäännöllistä työaikaa tekevät eivät voi hyödyntää niitä.

Kaikilla ei ole edes mahdollisuutta harkita yksityistä päiväkotia, sillä niitä ei ole joka paikkakunnalla. Vaikka yksityiset päiväkodit ovat kasvattaneet osuuttaan, ne ovat silti edelleen vähemmistö. Viime vuonna noin 15 prosenttia varhaiskasvatuksen piirissä olleista lapsista hoidettiin yksityisellä puolella.

Tällä hetkellä Suomen suurimmat päiväkotiketjut ovat Touhula Varhaiskasvatus, Pilke Päiväkodit sekä Norlandia.

päiväkoti retki

Useissa päiväkodeissa tehdään retkiä lähiympäristöön.

Voittoa lasten kustannuksella?

Yksityiset päiväkodit tarjoavat perheille vaihtoehtoja lapsen hoitoon, ja ne voivat lisätä nopeasti hoitopaikkojen määrää kunnissa, joissa on pulaa niistä. Palvelusetelillä yksityinen hoitopaikka ei ole edes juuri kunnallista kalliimpi. Kuulostaa hyvältä, mutta onko ilmiössä sudenkuoppia?

–Jos yksityinen päiväkotiketju hoitaa yli puolet kunnan lapsista, sillä saattaa olla vaikutusta palvelun hintaan, Jarkko Lahtinen sanoo.

Tällaista tilannetta ei kuitenkaan ole toistaiseksi syntynyt. Kun valtaosa lapsista on kunnallisessa päivähoidossa, yksityiset toimijat eivät voi laskuttaa kovin paljon enempää, sillä muuten ne eivät saa asiakkaita.

Suurinta osaa yksityisiä päiväkoteja pyörittää yhdistys, eikä niiden toiminta tavoittele voittoa. Sen sijaan päiväkotiketjut tavoittelevat liikevoittoa toiminnallaan. Tämä on lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan mielestä ongelma. Hän vertaa varhaiskasvatusta peruskouluun.

–Taloudellisen voiton tavoittelu on tehty mahdolliseksi varhaiskasvatuspalveluissa. Uskallan väittää, että meille suomalaisille on selvää, etteivät peruskoulut voi tehdä voittoa. Lasten kustannuksella ei tehdä rahaa, Kurttila totesi puheessaan valtakunnallisilla lastentarhanopettajapäivillä viime syksynä.

Kurttila onkin esittänyt, että varhaiskasvatuslakiin säädettäisiin voiton tavoittelun kielto, kuten on tehty perusopetuksessa.

Jakautuvatko päiväkodit kahtia?

Uhkakuvana yksityisen päivähoidon laajenemisessa on myös se, että päiväkodit jakautuvat kahtia. Opetus- ja kulttuuriministeriön selvityksen mukaan kaikki yksityiset päiväkodit eivät tarjoa varhaiskasvatusta erityistä tukea tarvitseville lapsille.

Jos erityistä tukea tarvitsevat lapset rajataan asiakaskunnan ulkopuolelle, varhaiskasvatuksen palvelut voivat eriytyä. Saattaa käydä niin, että erityistä tukea tarvitsevat lapset jäävät kunnan hoidettavaksi ja yksityinen päivähoito on vaihtoehto vain niille, joiden lapset eivät tarvitse erityistä tukea.

Viranomaisetkin ovat huolissaan tästä. Opetus- ja kulttuuriministeriön selvityksessä painotetaan, että lapsen erityinen tuki pitäisi taata myös yksityisten varhaiskasvatuspalvelujen piirissä.

Lähteenä Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisu: Valtakunnallinen selvitys varhaiskasvatuksen yksityiset palvelut (2017).

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X