Mainos
Raskaus 8.2.2016
TEKSTI Liisa Järvinen

4D-ultra: katso videolta, miten valmiilta vauva näyttää rv 23

Bulevardin klinikan e4D-ultraäänitutkimuksella voidaan tutkia sikiön rakenteita entistä tarkemmin. 4D-tekniikalla nähdään sikiön piirteet kuin liikkuvasta videokuvasta. Kävimme kokeilemassa, miltä tuntuu nähdä mahassa oleva vauva. Katso video!

”Hei, sillähän on minun nenäni!”

Makaan Bulevardin klinikalla tutkimuspöydällä, ja mieheni istuu vieressä. Dosentti, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Bruno Cacciatore liikuttelee vatsani päällä ultraäänianturaa ja selostaa, mitä edessämme seinällä olevalla televisioruudulla näkyy.

Kuva on kaksiulotteinen, samanlainen kuin kunnallisessa ultrassa, jossa olemme käyneet muutamaa viikkoa aiemmin. Sikiön kallo on symmetrinen, aivojen keskiviiva, sivuaivokammiot ja pikkuaivot näkyvät normaalisti.

Täydellinen pieni ihminen

Sitten Cacciatore antaa tietokoneelle komennon, ja ruutuun lävähtää kuva vauvasta.

Siinä hän nyt on. Toinen lapsemme, joka ei ole vielä syntynyt. Iältään 23 viikkoa ja viisi päivää, painoltaan arviolta 780 grammaa.

Se näyttää aivan oikealta ihmiseltä. Ensimmäisenä kiinnitän huomiona vauvan leveähköön nenään, joka on samanlainen kuin itselläni. Jotain muutakin tuttua vauvan kasvonpiirteissä on.

En voi lakata hymyilemästä, ja miehenikin tarkastelee kuvaa silmät säteillen. Vauvamme näyttää täydelliseltä, suloiselta, pieneltä ihmiseltä.

Hämmästyttävän tarkka kuva

Vauva on kohdussa pää alaspäin, kasvot hieman painuneina kohdun seinämää vasten. Toinen käsi on otsalla. 4D-ultrassa on 3D-ultraan verrattuna yksi lisäulottuvuus: liikkuva kuva.

Seuraamme, kuinka vauva ojentelee sormiaan ja puristaa ne takaisin nyrkkiin. Pieni suu aukeaa ja sulkeutuu. Kun Cacciatore tökkää mahaani kädellään, vauvan kulmat menevät kurttuun. Älä häiritse rauhaani! sen ilme tuntuu kertovan.

Kuva on todella tarkka. Aivan kuin katsoisimme kohdun sisältä kuvattua videota.

Cacciatore toteaa, että kasvojen piirteet näyttävät normaaleilta. Ylähuuli on ehyt, eli huulihalkiota ei ole.

Tukkaa ei vielä näy. Joskus vauvalla saattaa olla hiuksia jo näillä viikoilla. Saa nähdä, ehtiikö vauvallemme kasvaa samanlainen tumma hiuspehko kuin hänen isoveljellään oli syntyessään.

Sukupuoli näkyy selvästi

Siirrymme tarkastelemaan alavartaloa, ja kuvakulma muuttuu. Ruudussa näkyvät jalat pikkuruisine varpaineen. Cacciatoren mukaan nilkkojen asento normaali. Kampurajaloista ei siis ole viitteitä. Jalat liikkuvat ja ojentuvat kuten pitääkin.

Vauva on kaksinkerroin kippurassa, jalat lähes kiinni otsassa. Cacciatore siirtää anturaa, ja pääsemme kurkkaamaan jalkojen väliin. Ensin näkyviin tulee peppu, sitten paljastuvat kivekset ja pippeli. Vauvan sukupuolesta ei ole epäilystäkään.

Ihmeellinen kokemus

Cacciatore käy tutkimuksen aikana läpi kaikki tärkeät elimet, kuten sydämen, vatsalaukun, pallean ja munuaiset. Selän puolelta tarkistetaan selkärangan rakenne.

Kun vauva on tutkittu kaikin puolin, saan pyyhkiä geelit mahastani ja nousta pöydältä. Cacciatore naputtelee vielä perusteellisen raportin vauvan mitoista ja rakenteista. Lisäksi saamme mukaamme videon ultrauksesta sekä sarjan kuvia vauvasta.

Kokemus on ollut ihmeellinen. Oli helpottavaa kuulla, että vauvalla näyttäisi olevan kaikki kunnossa.

Pelkäsin etukäteen, että vauva näyttäisi oudolta, mutta hän olikin hyvin tutun näköinen. Tunnistammekohan hänet, kun hän syntyy?

Lue myös: Mitä ovat raskauden riskiseulat? Asiantuntija Bruno Cacciatore vastaa

Katso video!

Sikiön e4D-ultraäänitutkimuksen hinta on 205 euroa, kun raskausviikkoja on 22 tai enemmän. Lue lisää e4D-ultrasta täältä!

bulevardin_klinikka_logo

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen kattavin vanhemmuusmedia: hyötytietoa vanhemmuudesta, perheblogeja ja suosittu keskustelufoorumi. Tervetuloa viihtymään!

Seuraa
meitä: