Raskaus 15.07.2013 Päivitetty 22.08.2023

Ennenaikaiset supistukset raskausaikana – koska on syytä huolestua?

Ennenaikaiset supistukset ovat raskausajan yleinen huolenaihe. Kohtu voi supistella koko raskausajan, toisilla enemmän, toisilla vähemmän. Tietyissä rajoissa ilmiö kuuluu odotukseen ja on tavallaan kohtulihaksen harjoittelua synnytystä varten.

Teksti
Toimitus
Kuvat
SKOY

Ennenaikaiset supistukset ovat yleisiä, mutta saavat monet odottajat miettimään, mikä on normaalia ja terveellistä. Kohtu voi hyvin supistella koko raskausajan. Tietyissä rajoissa ilmiö on osa odotusta – hyvälaatuiset supistukset ovat ikään kuin kohtulihaksen harjoittelua synnytystä varten.

Kivuttomat, epäsäännölliset ja heikot supistukset ovat yleensä vaarattomia. Yleensä tällainen supistelu alkaa suunnilleen raskausviikoilla 28–30 ja kohtu supistelee silloin suunnilleen 4–5 kertaa vuorokaudessa. Joillakin odottajilla supistelua voi esiintyä selvästi aiemminkin.

Miten ennenaikaiset supistukset tunnistaa?

Kun supistus tulee, kohtulihas jännittyy kovaksi, mikä voi tuntua äidistä ikävältä. Valtaosalla supistelu on kuitenkin vaaratonta. Se liittyy usein liikkumiseen tai puuhailuun ja helpottuu lepäämisellä.

Varsinaiset ennenaikaiset supistukset ovat kyseessä silloin, jos supistuksia tulee alle kymmenen minuutin välein yli tunnin ajan, supistusten kesto on noin 30 sekuntia ja supistus on käsin tunnusteltavissa vatsan päältä.

Jos supistukset ovat häiritsevän kivuliaita, tulevat lyhyessä ajassa sarjana eivätkä rauhoitu levolla tai äidillä on samanaikaisesti limaista vuotoa, asia kannattaa tarkistuttaa neuvolassa tai äitiyspoliklinikalla.

Joskus uhkana ennenaikainen synnytys

Erityisen kivuliaat ennenkaiset supistukset voivat olla merkki odottavaa äitiä uhkaavasta ennenaikaisesta synnytyksestä. ​Monesti kipu saattaa tuntua kuukautiskipua muistuttavana jomotuksena alavatsalla. Muita huonoja merkkejä ovat lapsiveden tihkuminen ja verinen tai vereslimainen vuoto.

Supistuksenestolääkitykseen turvaudutaan vain, kun ennenaikaiset supistukset ovat jatkuvia ja synnytyksen pelätään käynnistyvän ennenaikaisesti. Nämä äidit hoidetaan yleensä sairaalassa.

Raskausviikon 34 jälkeen lääkitystä ei enää käytetä, vaan keskitytään ennenaikaisuusuhan syyhyn. Jos se on esimerkiksi kasvuhidastuma, tulehdus tai äidin vaikea verenpainetauti, on monesti järkevämpää olla pitkittämättä raskautta.

Raskauden loppumetreillä, 37. raskausviikon jälkeen, ei enää puhuta ennenaikaisista supistuksista.

Ennenaikaiset supistukset – koska yhteys lääkäriin?

Supistuksista on syytä huolestua, jos:

  • supistukset ovat kivuliaita ja päivittäisiä
  • niihin liittyy vereslimaista vuotoa tai painontunnetta
  • lapsivesi tihkuu
  • supistukset tulevat lyhyessä ajassa sarjana

Jos ennenaikaiset supistukset huolettavat, kannattaa ne ottaa puheeksi neuvolassa. Yllä mainittujen kohtien tullessa kyseeseen voit soittaa synnytyssairaalan päivystykseen lisäohjeiden saamiseksi.

 

 

 

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X