Ensimmäistä kertaa neuvolaan? Kerromme, mitä siellä tapahtuu ja kuinka selviydyt sitä odotellessa

Raskaustesti näyttää positiivista ja ajatukset karkaavat välittömästi pitkälle yhdeksän kuukauden päähän. Mutta mitäs tässä välissä – milloin varaan ajan äitiysneuvolaan ja mitä siellä tehdään?

Teksti Elina Hovinen
Kuvat iStock
Neuvolakäynnillä sinut vastaanottaa terveydenhoitaja, joka on yleensä sama työntekijä koko raskauden ajan.

Suomen äitiysneuvola on kansainvälisesti huippuluokkaa. Neuvoloissa pidetään äideistä hyvää huolta, mutta siellä huomioidaan myös koko perheen tilanne ja sen yksilöllinen tilanne.

Yleensä raskaustestin tekemisestä kestää pitkiksi venyvät kuukauden päivät, kunnes neuvola-aika koittaa. Tukea saa kuitenkin jo aiemmin!

Kerromme askel askeleelta, miten raskauden alkua taivalletaan julkisen terveydenhuollon avulla aina neuvolan ensivastaanottoon asti.

Ennen raskautta

Voit soittaa neuvolaan jo siinä vaiheessa, kun suunnittelet raskautta. Tukea saa puhelimitse ja joissakin tapauksissa voi olla tarpeellista varata vastaanottoaika.

Tällainen tilanne voi olla, jos sinulla on krooninen sairaus, perheessäsi on perinnöllisiä sairauksia tai perheesi taloudellinen tilanne mietityttää.

Neuvolasta voit tarvittaessa saada lähetteen esimerkiksi perinnöllisyyspoliklinikalle.

Positiivisen raskaustestin jälkeen

Heti positiivisen raskaustestin tehtyäsi voit soittaa neuvolaan ja varata ajan ensimmäiselle neuvolakäynnille, vaikka raskaus tuntuisi epätodelliselta ja keskenmeno saattaa pelottaa. Usein raskaustesti tehdään heti kuukautisten poisjäätyä, eli raskausviikolla 4, tai viikon päästä siitä.

Jos haluat ultraäänellä tehtäviin sikiöseulontoihin, neuvola-aika kannattaa varata ennen kahdeksatta raskausviikkoa. Ensimmäinen neuvola ajoittuu usein 8.–10. raskausviikolle.

Jo aikaa varattaessa terveydenhoitajalta voit kysyä mieltä askarruttavia kysymyksiä. Tavallisesti saat jo ajanvarauspuhelussa vinkkejä neuvola-aikaa odotellessa, kuten esimerkiksi kehotuksen syödä sikiölle tärkeää foolihappoa.

”Syötä vauvasi seksin ohessa” Lue neuvolan oudoimmat ohjeet!

Jos haluat käydä neuvolassa muualla kuin asuinalueellasi, ilmoita tästä toiveesta.

Ennen neuvolakäyntiä

Ensimmäistä äitiysneuvolakäyntiä varten täytetään esitietolomake, jossa kysytään perustietojen lisäksi paljon muuta raskaudessa tärkeää.

Neuvola haluaa tietää elämäntavoistasi, ruokailutottumuksistasi, terveydentilastasi ja sukujen sairauksista. Esitietolomake kannattaa täyttää yhdessä lapsen isän kanssa. Näin neuvolassa osataan ennakoida, jos vaikka perussairautesi vaikuttavat raskauteen. Papereita täyttäessä tulee itsekin kyseenalaistettua esimerkiksi ruokavaliotaan raskauden kannalta.

Neuvolat toivottavat molemmat vanhemmat lämpimästi tervetulleiksi kaikille käynneille. Vanhemmaksi kasvaminen on molemmille suuri elämänmuutos – myös puoliso hyötyy terveysneuvonnasta ja siitä, että saa kysyä suoraan ammattilaiselta.

Mitä itse neuvolakäynnillä tehdään?

Ensimmäinen neuvola alkaa tervehtimällä sinut vastaanottavaa terveydenhoitajaa, joka on yleensä sama työntekijä koko raskauden ajan. Sama ihminen hoitaa myös vauvasi neuvolakäynnit syntymän jälkeen. Jos kemiat eivät kohtaa, terveydenhoitajan voi vaihtaa.

  • Hoitaja kartoittaa esitietolomakkeen pohjalta yleistä vointiasi, terveystottumuksiasi, aiempia raskauksiasi ja raskauden riskitekijöitä.
  • Saat myös täsmäohjeita raskausajan ruokavalioon ja liikkumiseen.
  • Hemoglobiinisi tarkistetaan sormenpäästä ja saat verikokeisiin lähetteen.
  • Oma paino ja pituus mitataan. Painoasi seurataan koko raskauden ajan – niin varmistetaan, että sikiö saa tarpeeksi ravintoa.
  • Saat lähetteen tai ajanvarauksen vapaaehtoisiin sikiöseulontoihin.
  • Sinut ohjataan myös hammastarkastukseen: Hormonitoiminnan muutokset voivat näkyä suussa, ja hampaat reikiintyä helpommin.

Käynnillä varataan myös aika seuraavalle neuvolakäynnille. Toisella käynnillä kartoitetaan laajasti koko perheen terveydentila. Tämän vuoksi myös puolison olisi hyvä tulla mukaan ainakin ensi kerralla.

Ennen synnytystä neuvolakäyntejä kertyy tyypillisesti kymmenkunta. Monelle tulevien neuvolakäyntien ja koko raskauden kohokohtia ovat käynnit, joilla äiti saa kuulla pian syntyvän lapsen sydämenlyöntejä.

Juttua varten on haastateltu THL:n äitiys- ja lastenneuvolan tutkimuspäällikkö Tuovi Hakulista.

Pukluja, pissaa ja solvauksia neuvolantädin niskaan – Lasten hauskimmat sekoilut neuvolassa

Lue myösTHL – äitiysneuvola turvaa äidin ja sikiön terveyttä

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi