Raskaus 15.10.2020 Päivitetty 22.10.2020

Gender reveal -juhlat ovat yhä suositumpia – suosikkibloggaaja Lotta Salonen kertoo, miksi halusi juhlia vauvan sukupuolta

Gender reveal -juhlat rantautuivat Suomeen parisen vuotta sitten Yhdysvalloista. Mistä ilmiön suosio oikein kertoo?

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock ja Lotta Salonen

Kun Life of Lotta -blogia pitävä Lotta Salonen odotti kesällä vuonna 2018 esikoistaan, hän törmäsi gender reveal -videoihin Youtubessa. Suomessa juhlia, joissa vauvan sukupuoli paljastetaan esimerkiksi konfettisateella, savupommilla tai tietynvärisen sisällön kätkevällä kakulla, ei tällöin juurikaan vielä järjestetty.

Lotta inspiroitui ideasta, ja hänelle tuli olo, että juhlat olisivat mukava kesäpäivän aktiviteetti perheen läheisimmille ystäville. Myös Lotan puoliso Joonas innostui ajatuksesta.

– Ajattelimme, että se olisi hauska tapa juhlia vauvaa, Lotta kertoo.

Tässä kohtaa pelkästään vanhemmat tiesivät, oliko tulossa tyttö vai poika. Gender reveal -juhlat on mahdollista järjestää myös siten, että kätilö kirjoittaa sukupuolen kirjekuoreen sujautettavalle paperille, ja kaupasta ostetaan ”sokkona” tietynväristä konfettia sisältävä ilmapallo myyjän avustuksella.

– Meille oli kuitenkin tärkeää, että ensin saimme itse tietää ja kokea sen hetken kahdestaan.

Juhlien tarjoiluissa käytettiin sekä vaaleanpunaista että -sinistä väriä, ja soittolistalla oli musiikkia, jossa laulettiin tytöistä ja pojista.

Vauvan sukupuoli paljastettiin ystäville lopulta ulkona savupommilla. Samalla kun pinkki savu levisi ilmaan, taustalla alkoi soida Alicia Keysin kappale Girl on fire.

– Juhlat olivat tosi tunnerikkaat ja lämpimät. Koin, että sain niistä paljon enemmän irti kuin baby showereista. Juhlat eivät olleet vain minua tai meitä varten, vaan kaikkia läheisiämme varten. Vauvaamme odotti niin moni muukin.

Tänä kesänä Lotan odottaessa perheen toista lasta, Saloset päättivät jälleen paljastaa vauvan sukupuolen juhlien merkeissä. Ilmapallosta, jossa luki ”pikkusisko vai pikkuveli”, leijaili maahan vaaleanpunaista konfettia.

– Koska kaikki kaverimme olivat olleet niin fiiliksistä ekoista juhlista, halusimme ehdottomasti järjestää gender reveal -juhlat uudestaan.

Lotta Salonen ja hänen puolisonsa Joonas järjestivät genger reveal -juhlat sekä odottaessaan esikoistaan että toista lastaan.

”Suurin osa ystävistämme olivat varmoja, että meille tulee poika. Me oltiin kuitenkin vakuuttuneita, että mahassa on tyttö”, Lotta sanoo.

Vauvasta voi tulla tutumpi

Lotalle ja Joonakselle oli molemmissa odotuksissa selvää, että he halusivat selvittää vauvan sukupuolen jo raskausaikana eivätkä jättää asiaa yllätykseksi.

– Koimme, että näin pääsemme vähän lähemmäs sitä, kuka meidän perheeseemme on tulossa, Lotta sanoo.

Väestöliiton perhesuhteiden asiantuntija, sosiaalipsykologi Milla Sinnemäki arvioi, että tämä on usein juuri se syy, miksi niin moni haluaa selvittää, onko perheeseen tulossa tyttö vai poika.

– Joillekin myös esimerkiksi vaatetuksen sukupuolittuneisuus on tärkeää. Tulevilla vanhemmilla voi olla ajatuksia siitä, millainen tytön tai pojan temperamentti on, tai millaisia harrastuksia tulevan lapsen kanssa ”voi” miettiä. Myös nimen pohtimisen kannalta vanhemmat voivat haluta tietää lapsen sukupuolen etukäteen, Milla sanoo.

Todellisuudessa lapset tietysti ovat yksilöllisiä siinä, millaisia asioita he haluavat harrastaa tai millaisia vaatteita he pitävät sopivina. Sukupuoli itsessään ei määritä sitä, mikä on sopiva vaate tai nimi – normit tulevat kulttuurin eli ympäröivän yhteiskunnan kautta.

– Tässä myös näkyy edelleen erittäin vahva käsitys sukupuolesta kahtia jakautuneena. Esimerkiksi intersukupuolisuus ei edelleenkään ole monelle tuttu asia, ja tämä voi tulla vanhemmille yllätyksenä tai järkytyksenä, jos asia lapsen synnyttyä todetaan.

Entä, jos vauvan sukupuoli on pettymys?

Salosten esikoisen sukupuoli paljastui rakenneultrassa. Toisessa raskaudessa Lotta ja Joonas halusivat selvittää asian jo aiemmin. He kävivät 16 raskausviikon täytyttyä yksityisellä puolella ultrassa.

Molemmissa raskauksissa pariskunnalla oli vahva tunne siitä, että he odottavat tyttöä.

– Jännitimme nyt toisessa raskaudessa jostain syystä paljon enemmän sitä, kumpi siellä on. Toivoimme Liljalle pikkusiskoa, mutta tietysti poikakin olisi ollut ihan yhtä ok.

Kun ultraaja kysyi Lotalta, onko hänellä vauvan sukupuolesta aavistusta, Lotta totesi, että vauvan on oltava tyttö.

– Olin jo kerran odottanut tyttöä ja raskaus oli ollut oireineen todella samanlainen.

Mutta entä, jos vauvan sukupuoli olisikin pettymys? Jos olisi toivonut tyttöä, mutta odottaakin poikaa? Milla Sinnemäki neuvoo tällaisessa tilanteessa pohtimaan omia oletuksiaan ja uskomuksiaan.

– Miksi on tärkeää, että tuleva lapsi on tiettyä sukupuolta? Onko jo kolme tyttöä ja nyt toivoi poikaa, tai toisin päin? Liittyykö tähän esimerkiksi lasten vaatteet? Olisiko toivonut, että voi ostaa prinsessamekkoja? Oliko ajatellut, että pojan kanssa voi sitten pelata jalkapalloa?

Myös poika voi haluta itselleen prinsessamekon, tai tyttö harrastaa jalkapalloa. Tyttö saattaa kieltäytyä mekoista, ja poikaa saattaa kiinnostaa aivan muu harrastus kuin jalkapallo.

– Toivoisin, että vanhemmat eivät valmiiksi rajoittaisi ajatteluaan siinä, että mitä lapsen kanssa voi tai ei voi tehdä. Lopulta yksilölliset erot ovat aika suuria. Lapsille kannattaa tarjota erilaisia leluja ja harrastusmahdollisuuksia sukupuolesta riippumatta, Sinnemäki toteaa.

Vaikka gender reveal -juhlat ovat melko stereotyyppiset, Lotta Salonen ei halua kasvatuksessa välttää stereotypioita. Kuvituskuva.

Sukupuoli on vain yksi lapsen ominaisuus, eikä määritä esimerkiksi sitä, miillaisista leikeistä lapsi pitää. Kuvituskuva.

Gender reveal -juhlissa näkyvät trendit

Yhdysvalloista Suomeen rantautuneista gender reveal -juhlista on tullut yhä suositumpia, kun moni on bongannut idean kansainvälisistä sarjoista, blogeista ja somesta, ja haluaa järjestää samanlaiset juhlat omille läheisilleen.

Lotta kertoo, että monet hänenkin bloginsa seuraajat ovat kyselleet juhlien järjestämiseen vinkkejä Lotalta.

Juhlien suosio saattaa osittain perustua myös siihen, että lapsen saaminen on nykyään isompi juttu kuin ennen.

–  Nykyään lapsia saadaan vähemmän, ja heihin panostetaan monella tapaa enemmän kuin aiempina vuosikymmeninä. Tällaiset etukäteisjuhlat ovat yksi osa tätä trendiä, Milla Sinnemäki pohtii.

Toisaalta sukupuolenpaljastusjuhlat voivat olla vain iloinen tapa juhlistaa uutta tulevaa perheenjäsentä ja viettää aikaa ystävien ja sukulaisten kanssa.

Korostavatko gender reveal -juhlat sukupuolta liikaa?

Gender reveal -juhlat saavat osakseen myös kritiikkiä. Nähdään, että juhlat stereotyyppisine värimaailmoineen sukupuolittavat lapsia turhaan ja asettavat vauvan sukupuolelle liian paljon painoarvoa.

Lotta Salonen toisaalta ymmärtää kritiikin, mutta painottaa, ettei vaaleanpunainen savu tai konfetti määritä heille sitä, millaisia ihmisiä heidän lapsistaan kasvaa.

– Emme korosta kasvatuksessamme sitä, onko lapsi tyttö vai poika. Lilja on pukeutunut kaikkiin väreihin elämänsä aikana, ja hän saa leikkiä kaikilla leluilla ja olla kiinnostunut mistä vain. Hän on aloittamassa painikoulunkin pian.

– Lapsen sukupuoli voi myös myöhemmin muuttua, jos lapsesta siltä tuntuu, ja se on sitten ihan fine.

Milla Sinnemäki toivoo, että kaikki vanhemmat antaisivat lapsilleen tilaa kasvaa sellaisiksi kuin ovat, sukupuolen heitä liikaa määrittämättä.

– Suomessakin on ikävän paljon ihmisillä tarinoita siitä, että vanhemmat eivät ole esimerkiksi suostuneet viemään poikaa tanssitunnille, koska ”se ei ole pojille soveltuvaa”. Kannattaa siis rohkeasti pohtia sitä, mitä itse ajattelee tyttöyden tai poikuuden tarkoittavan itselleen.

Lue myös: Eikö gender reveal houkuttele? Juhlista tulevaa vauvaa näiden 5 hauskan idean avulla!

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X