Gender reveal -juhlat ihastuttavat somessa – Näin vauvan sukupuoli paljastetaan 2010-luvun tyyliin

Gender reveal - eli sukupuolenpaljastusjuhlat ovat vauvaa odottavien vanhempien kuumin trendi somessa. Hauskat videot tarjoavat lukuisia ideoita niiden toteuttamiseen, mutta juhlia kohtaan on esitetty myös kritiikkiä.

Teksti Kia Toivanen

Vauvauutiset voi kertoa sukulaisille ja ystäville monella suloisella tavalla: toiset julkaisevat somessa kauniin otoksen ultraäänikuvan kanssa,  toiset antavat tuleville isovanhemmille lahjan, jossa heitä tituleerataan mummiksi ja vaariksi. Vaihtoehtoja on tarjolla vaikka kuinka paljon, ja hetkestä halutaan tehdä usein ikimuistoinen.

Iloisten raskausuutisten ja baby showereiden väliin mahtuu nykyään vielä yksi juhlahetki: gender reveal eli tulevan lapsen sukupuolen paljastaminen.

Tapahtuipa se suuren ystäväjoukon ympäröimänä tai vain vauvaa odottavien vanhempien kesken, ideana on yksinkertaisesti julkistaa vauvan sukupuoli raskauden keskivaiheilla – ja tehdä se tietenkin näyttävin elkein.

Ilmapalloja, savupommeja, maalia – vain mielikuvitus on rajana

Sukupuolenpaljastusjuhlat ovat rantautuneet Suomeen Amerikasta, jossa gender reveal on monille iso raskausajan merkkipaalu. Sukupuolenpaljastusta varten voi järjestää aivan oikeat juhlat vieraslistoineen, mutta monet tulevat vanhemmat julkaisevat uutisen lähipiirilleen sosiaalisen median videolla, jolla vauvan sukupuoli paljastetaan hauskalla tavalla.

Netistä löytyy satoja tuhansia videoita mitä kekseliäimmistä tavoista paljastaa lapsen sukupuoli.

Monet poksauttavat ilmapalloja:

Jotkut käyttävät värillistä savua:

Toiset peitetään värillisellä maalilla:

Jotkut haluavat tiedon asiasta rakastamansa lajin parissa:

Ja monet laittavat perheen tai ystävät asialle:

View this post on Instagram

Baby Duff Gender Reveal 🎉🎉🎉 IT’S A………!?!? 💗💙💗💙❔ . . . GIRL!!!!!!!!! 🎉🎉🎉💗👚👛🦄🌸🏄🏻‍♀️🧸🎀👧🏻 . . . CLICK THE LINK IN MY BIO for FULL VIDEO ▶️ . . . Salamat, mauruuru, mahalo, and arigato gozaimasu, to our friends and family for sharing in our special moments and adventures 🙌🏽🙏🏽🎉🎉🎉 We love you all so… MUCH!! #blessedlife #bestfriendsEVER #squad 🎉🍻🍻🍻💪🏽 . . . Shout out to my AMAZING TEAM @theFATEfactory 🤩🎥🔥🔥 @kevchiuu 🚁🚀 @jam34jam 🖥🎶 . . . Note from WALL-E… We used Biofetti in our cannons 🎉 Biofetti (confetti) is made of rice paper and safe for the environment 🙏🏽🌱🌱🌱🍃🌴🌳🌎 . . . Music by: Mikey Geiger – I Love Lamp – Fully Licensed with Soundstripe 🎶 . . . #werepregnant #genderreveal #genderrevealparty #confetticannon #genderrevealphotographer #genderrevealphotography #genderrevealvideos #iLove #ilava #659 #659adventures #ourfirstbaby #adventureisoutthere #imgonnabeadad #itsagirl #bayareavideographer #bayareamaternityphotographer #bayareafamilyphotographer #djimavic2pro #mavic2pro #sonya7riii #a7riii #gmaster #sonyalpha #theFATEfactory

A post shared by ContentCreator @theFATEfactory (@iamjduff) on

Gender reveal -trendin taustalla on ajatus juhlistaa ainutlaatuista hetkeä ja tallentaa se osaksi vanhempien ja tulevan vauvan elämän ikimuistoisia tapahtumia. Koska monet vanhemmat haluavat tietää vauvan sukupuolen joka tapauksessa ennakkoon, miksei hetkestä tekisi erityistä?

Kun vauvoja syntyy Suomessa vähemmän kuin aiemmin ja perheiden lapsiluku pienenee, tuntuvat kaikki vauvan saamiseen liittyvät asiat erityisen juhlallisilta.

Ideoita sukupuolenpaljastukseen kotona

Varsinkin amerikkalaisissa sukupuolenpaljastusjuhlissa on yleistä, että myös vauvaa odottavat vanhemmat saavat tietää tulevan lapsen sukupuolen ilmapallon tai konfettisateen kautta. Näin kuviin tai videolle saadaan tallennettua aidot reaktiot.

Jos tulevat vanhemmat haluavat (ja malttavat!) itsekin odottaa ultratietoa ja pitää asian yllätyksenä juhliin saakka, ultraavan lääkärin tulee sulkea tieto vauvan sukupuolesta kirjekuoreen. Juhlien tai paljastushetken järjestämisen voi uskoa vaikkapa hyvälle ystävälle tai sisarukselle, tai toimittaa suljetun kuoren toiveiden kera leipomoon tai juhlatarvikkeita myyvään liikkeeseen.

Ideoita sukupuolenpaljastuksen toteuttamiseen kotona:

  • Ilmapallot: Pahvilaatikko tai muu suuri, läpinäkymätön laatikko täytetään oikeanvärisillä ilmapalloilla. Laatikon avatessa vauvan sukupuoli paljastuu.
  • Hileilmapallot: Erityisesti USA:ssa suosittu tapa, jossa ilmapallo täytetään tietyn värisillä hileillä tai paperisilpulla. Kun pallon poksauttaa, paljastaa hilesade vauvan sukupuolen.
  • Kakku: Kakku leivotaan niin, että sen sisällä on tietynvärisiä karkkirakeita tai koko täyte värjätään elintarvikevärillä, ja kakun sisältö kuorrutetaan piiloon. Kun kakusta leikkaa ensimmäisen palan, paljastaa sisältö vauvan sukupuolen.
  • Valkoiset t-paidat: Tulevien vanhempien tai isovanhempien silmät sidotaan ja heidän kämmenensä maalataan tietyllä värillä. Tämän jälkeen pyydetään heitä painamaan toistensa paitoihin jäljet. Paidoille voi myös pursottaa värituubista tiettyä väriä tai suihkuttaa spray-väriä. Kun sidokset ottaa pois silmiltä, paljastuu sukupuoli.
  • Vauvakutsut: Juhlat, joissa koristelut ja tarjoiltavat on valittu vauvan sukupuolen mukaan. Juhlat voi järjestää myös molemmilla väriteemoilla niin, että vasta kakun sisältö paljastaa vauvan sukupuolen.
  • Bingo: Paljastuksesta voi tehdä myös pelin. Samanväristen kartonkikorttien toiselle puolelle liimataan tai piirretään sinisiä ja pinkkejä kuvioita – enemmän niitä, jotka kuvastavat tulevan vauvan sukupuolta. Mukaan voi ottaa hämäykseksi myös muita värejä. Kortit asetellaan kuviopuoli alaspäin ruudukoksi niin, että oikeanvärisistä korteista muodostuu 4 kortin rivi ruudukkoon, muista ei. Tämän jälkeen sukupuoli selvitetään kääntämällä kortteja vuorotellen kuviot ja värit ylöspäin, kunnes bingorivi on paljastunut.

Harmitonta hupia vai turhaa sukupuolittamista?

Gender reveal -juhlat ovat kepeitä ja hassunhauskoja, eikä niihin kannatakaan suhtautua turhan tosissaan. Monien vanhempien mielestä uutta tiedonmurusta vauvasta on yksinkertaisesti mukava juhlistaa, ja juhlallisuudet ovat hauska tapa kertoa tiedosta niille läheisille, joita asia kiinnostaa.

Trendiä on kuitenkin kritisoitu siitä, että se sukupuolittaa lapsia turhaan ja asettaa tulevan vauvan sukupuolelle liian paljon odotuksia ja painoarvoa. Pojille sinistä, tytöille pinkkiä -ajattelu voi tuntua vanhanaikaiselta ja vahvistaa vanhentuneita käsityksiä sukupuolirooleista. Lisäksi se ei huomioi sukupuolivähemmistöjä.

Amerikassa sukupuolenpaljastusjuhlat ovat kuitenkin nousseet viime vuosien aikana hyvin suosituiksi, ja sama trendi näkyy nyt myös Suomessa. Vauvakutsuihin verrattuna gender reveal -juhlissa on myös yksi selvä plussa isien puolesta: Sukupuolenpaljastukseen ovat tervetulleita kaikki, kun taas baby showereihin on perinteisesti kutsuttu vain naisia.

Mitä mieltä sinä olet? Kommentoi alle, mitä ajatuksia sukupuolenpaljastusjuhlat sinussa herättävät!

 

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä