Vauvahaaveet 25.01.2020 Päivitetty 17.01.2024

Aamulämpö paljastaa ovulaation ajankohdan – täsmäohjeet aamulämmön mittaamiseen

Kehon aamulämpö saattaa paljastaa naisen hedelmällisen ajankohdan. Aamulämmön mittaaminen onkin ilmainen menetelmä ovulaation ennakoimiseen ja raskaaksitulon helpottamiseen.

Teksti
Piia Sainio
Kuvat
iStock ja Heli Hirvelä

Naisen aamulämpö voi paljastaa ovulaation ajankohdan. Jos haluaa lisätä mahdollisuuksiaan tulla raskaaksi, tarkan ajankohdan selvittäminen on tärkeää.

Aamulämmön mittaaminen on yksi tapa selvittää hedelmällinen ajankohta ja parantaa raskauden mahdollisuuksia.

Mitä aamulämpö kertoo?

Menetelmä perustuu siihen, että ruumiinlämpöä mitataan aamuisin useamman kuukauden ajan. Siten saadaan selville, miten kehon aamulämpö vaihtelee.

Juuri ennen ovulaatiota ruumiinlämpö laskee aivan aavistuksen, noin 0,25 astetta. Ovulaation jälkeisenä päivänä lämpö nousee 0,5–1 astetta.

Lämmön nousu johtuu lisääntyneestä keltarauhashormonin määrästä. Jos raskaus ei ala, keltarauhanen surkastuu, ja ruumiinlämpö palaa ennalleen. Jos nainen tulee raskaaksi, lämpötila jää raskauden ajaksi koholle.

Kun aamulämpöjä seuraa pidemmän aikaa, oppii tietämään suunnilleen, missä kohdassa kiertoa ruumiinlämpö kohoaa ja ovulaatio tapahtuu. Siten voi arvioida, mikä seuraavan kuukautiskierron aikana olisi se tärkein päivä harrastaa seksiä.

Näin aamulämpö mitataan

  • Pyri mittaamaan aamulämpö aina samaan aikaan päivästä heti herättyäsi, aivan ensimmäiseksi ennen kännykän avaamista, vesilasin juomista tai vessassa käymistä.
  • Käytä aina samaa kuumemittaria, mieluiten digitaalista sen tarkkuuden vuoksi.
  • Mittaa aamulämpö aina samasta paikasta, esimerkiksi kainalosta tai korvasta.
  • Kirjaa muistiin kaikki erikoisolosuhteet: jos mittaat lämmön myöhemmin kuin tavallista tai jos olet juonut alkoholia edellisenä iltana, sillä ne voivat nostaa kehon lämpötilaa.
  • Kirjaa aamulämpö paperille, tietokoneelle, älypuhelimen sovellukseen tai varta vasten tarkoitusta varten tehtyyn taulukkoon. Taulukkoja voi tulostaa ilmaiseksi netistä, googlaa esimerkiksi sanoilla »BBT chart» eli Basal Body Temperature Chart.
  • Jatka kärsivällisesti, kunnes alat hahmottaa, millä kaavalla ruumiinlämpösi vaihtelee.
aamulämmön mittaaminen
Ovulaation ajoittumista voi päätellä ultraäänikuvassa näkyvästä munarakkulasta.

Seksiä juuri ennen ovulaatiota

Aamulämpö voi paljastaa naisen hedelmällisen ajankohdan. Se perustuu ovulaation ajankohdan ennustamiseen.

Ovulaatio tarkoittaa sitä hetkeä, jolloin munasolu irtoaa munasarjasta. Irtoamisen ajankohdan hahmottaminen auttaa ennakoimaan h-hetkeä seuraavan kierron aikana. Lasta toivovan pariskunnan kannattaa harrastaa seksiä nimittäin juuri ennen ovulaatiota.

Jos yhdyntä tapahtuu ovulaation hetkellä, se saattaa olla liian myöhäistä hedelmöittymisen kannalta. Jo 12 tunnin kuluttua ovulaatiosta hedelmöittyminen on varsin epätodennäköistä.

Selitys on tämä:

Siittiöt elävät naisen elimistössä suunnilleen viisi päivää. Munasolu taas on hedelmöittymiskykyinen 24 tunnin ajan irtoamisestaan.

Hedelmöittymisen mahdollisuus on suurin silloin, kun siittiöt ovat jo valmiina munatorvessa ovulaation tapahtuessa.

Hedelmällinen ikkuna – eli se aikaväli, jolloin yhdynnästä voi tulla raskaaksi – on neljä päivää ennen ovulaatiota plus ovulaatiopäivä.

Kaikkein todennäköisimmin hedelmöittyminen tapahtuu, jos yhdynnässä on niinä kahtena päivänä, jotka edeltävät ovulaatiota.

Aamulämmön mittaaminen ja kolme muuta keinoa päästä ovulaation jäljille

Yleensä munasolu irtoaa noin kaksi viikkoa ennen kuin kuukautiset alkavat. Jopa säännöllisessä kuukautiskierrossa ovulaation ajankohta voi hieman vaihdella.

On neljä tapaa selvittää, milloin munasolu on mahdollisesti irtoamassa:

  1. Käymällä verikokeessa, jossa mitataan aivolisäkehormoni LH:n pitoisuus
  2. Tekemällä ovulaatiotestejä, joita voi ostaa apteekeista ja marketeista
  3. Mittaamalla aamulämpö ja pitämällä siitä kirjaa
  4. Tutkimalla kohdunkaulan liman koostumusta

Mikä on luotettavin tapa ennustaa ovulaatio?

Varmin tapa ennakoida ovulaatio on virtsasta tai verestä tehtävä aivolisäkehormoni LH:n mittaus.

LH eli luteinisoiva hormoni käynnistää ovulaation. Sen pitoisuus tekee nopean nousun päivää tai kahta ennen kuin ovulaatio tapahtuu. Sen jälkeen LH-pitoisuus laskee yhtä nopeasti.

Aivan ilmaisia tapoja on kaksi: kohdunkaulan liman koostumuksen tutkiminen ja aamulämmön mittaaminen.

Aamulämmön mittaaminen ei yksinään ole kovin luotettava tapa selvittää ovulaation ajankohtaa, mutta se toimii yhdessä jonkin muun keinon, kuten virtsatestien, kanssa.

Kokemuksia: Aamulämmön mittaaminen

Ilmaisia keinoja hyödynsi myös helsinkiläinen Satu Lindholm matkallaan äidiksi. Hän kirjoitti lapsettomuudestaan kirjan Projekti vauva, jossa kertoo alkuun epäilleensä aamulämpöjen mittaamisen mielekkyyttä.

”Miksi turvautua vanhanaikaiseen pelleilyyn kuumemittarin kanssa?”

Ajattelin itse aluksi, että aamulämpöjen mittaaminen on vaivalloista ja vanhanaikaista. Jos ihan rehellisiä ollaan, se kuulosti humpuukilta. 

Jos kerran on keksitty suhteellisen edullinen ja luotettava testi, joita voin hankkia helposti netistä ja jotka kertovat milloin ovuloin, miksi turvautua vanhanaikaiseen pelleilyyn kuumemittarin kanssa?

Mitä paremmin Satu perehtyi aiheeseen ja mitä kauemmin lapsettomuutta jatkui, sitä enemmän hyviä puolia hän löysi aamulämpöjen mittaamisesta ja menetelmän yhdistämisestä kohdunkaulan liman tarkkailuun.

Satu Lindholm
Kuva: Heli Hirvelä

Ensinnäkin aamulämpöjä mittaamalla voi saada hyvän käsityksen oman kehonsa toiminnasta. Mahdollisuudet tulla raskaaksi ovat sitä paremmat, mitä tarkemmin tuntee oman kroppansa.

Yritykset kohentaa munasolujen ja siittiöiden laatua, vitamiinit, ruokavaliot, siittiöystävälliset liukuvoiteet ja kaikki muu mahdollinen on pelkkää hienosäätöä. Jos ajoitus mättää, raskaus ei ala.

Toiseksi Sadulla on monirakkulaiset munasarjat, mikä hänen mukaansa saattaa vaikuttaa luteinisoivan hormonin pitoisuuksiin.

Vaikka minulla ei olekaan diagnosoitu varsinaisesti PCO-syndroomaa, saattaa olla, että lutenisoiva hormoni joka tapauksessa hieman oikkuilee.

Siksi minun oli usein vaikeaa löytää ovulaatiota testien avulla, sillä ne mittaavat luteinisoivaa hormonia, joka PCOS-naisilla saattaa toisinaan olla koholla useita kertoja kierron aikana – eikä ovulaatiota sittenkään tapahdu. Ovulaatiotesti kuitenkin mittaa nämä piikit ja ilmoittaa ovulaation tapahtuneen.

Aamulämpöjä ja kohdunkaulan liman koostumusta seuraamalla saisin paremman käsityksen siitä, kuinka usein mahdollisesti ovuloin.

Kolmanneksi kuukautiskierron järjestelmällinen tarkkailu vei huomiota pois siitä epätietoisuudesta, joka tuntui tuskalliselta noina lapsettomuuden vuosina.

Kaiken mittailun keskellä Satu asetti oman hyvinvointinsa kaiken edelle. Vaikka aamulämpö pitäisikin mitata aina samaan aikaan, hän nukkui viikonloppuisin myöhempään. Tärkeintä on kuitenkin useamman kuukauden tieto eivätkä yksittäiset päivät.

Alle kolmikymppinen Satu ja hänen miehensä yrittivät lasta vuoden ajan ennen kuin varasivat ajan lapsettomuusklinikalle. Muutaman vuoden hoitojen jälkeen he alkoivat odottaa esikoistaan. Parin toinen lapsi sai alkunsa ilman hoitoja, kun esikoinen oli alle vuoden ikäinen. Syy lapsettomuuteen ei koskaan selvinnyt.

Katso myös: Ovulaatiolaskuri kertoo, koska juuri sinulla on hedelmälliset päivät

Lähteet: Mehiläisen naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Sari Ahonkallion haastattelu, Satu Lindholmin haastattelu ja hänen kirjansa Projekti vauva – Kaikki mitä olet aina halunnut tietää lasten tekemisestä.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X