Haaveissa vauva 6.2.2017
TEKSTI Saga Wiklund
KUVAT iStock

Biologinen kello tikittää – pitäisikö pakastaa munasoluja? Hinta voi olla esteenä

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Moni nainen siirtää lasten hankintaa yhä myöhempään elämänvaiheeseen: yli 35-vuotiaiden ensisynnyttäjien määrä on lisääntynyt Suomessa viimeisen 20 vuoden aikana.

Kolmasosa naisista, jotka yrittävät ensimmäistä lasta 35–39-vuotiaana, ei saa koskaan omaa biologista lasta. Tämä voi olla suuri suru.

Ennakoiva munasolupakastus tehtiin ennen vain sairauden vuoksi

Munasoluja on osattu pakastaa jo 1980-luvulta lähtien, mutta aluksi tulokset olivat huonoja. Hoidoissa keskityttiin pitkään esimerkiksi syöpäpotilaisiin, jotka olisivat muuten menettäneet mahdollisuuden oman lapsen saamiseen.

Viime vuosina munasolujen pakastamista on tarjottu ratkaisuksi terveillekin naisille, joiden lastenhankinta viivästyy syystä tai toisesta, ja tasa-arvokin on otettu mukaan keskusteluun.

– Miehet ovat jo pitkään voineet pakastaa siittiöitä ei-lääketieteellisistä syistä muun muassa ennen sterilisaatiota, jotta he saisivat mahdollisuuden lapsen hankkimiseen myöhemmin. Sukupuolten välisen tasa-arvon näkökulmasta myös naisilla tulisi olla sama mahdollisuus, kirjoittavat dosentti, LT Viveca Söderström-Anttila ja biologi Sirpa Mäkinen Duodecim-lehden pääkirjoituksessa.

Hoidon kalleus voi muodostua esteeksi

Jos biologinen kello tikittää ja sopivaa kumppania ei ole löytynyt, munasolujen pakastaminen voi kiinnostaa. Kynnys toimenpiteeseen on kuitenkin terveillä naisilla varmasti korkea, sillä hoito on kallista, eikä siihen saa Kela-korvausta ilman lääketieteellistä syytä.

Raskaaksi tuleminen pakastettuja omia munasoluja käyttäen on kallista; yhden hoitokerran hinta on lähes 3 000 euroa, ja usein yrityksiä tarvitaan enemmän kuin yksi. Kokonaishinta tutkimuskäynteineen saattaakin kivuta 10 000 euroon.

Lue myös: Eikö vauvaa kuulu? Tarkista nämä 9 asiaa ennen hedelmöityshoitoja

Munasolujen keruuseen liittyy pieni vuoto- ja infektioriski

Söderstöm-Anttilan mukaan paras mahdollinen ikä munasolujen ennakoivalle pakastukselle on 23–30 vuotta, ja pääsääntöisesti pakastus pitäisi tehdä ennen 35 vuoden ikää.

Munasolujen kerääminen ja pakastaminen voi tuntua työläältä, ja siihen liittyy myös pieni verenvuodon ja infektion riski. Se voi kuitenkin kannattaa, sillä muut keinot eivät ratkaise iän tuomia ongelmia; naisen ikääntyessä munasolujen laatu yksinkertaisesti laskee.

Yli 40-vuotiaiden naisten osuus on jatkuvasti lisääntynyt hedelmöityshoidoissa, mutta munasolukeräyshoito tässä ikäryhmässä ei useinkaan johda raskauteen.

Lue myös: Näin mies voi parantaa hedelmällisyyttään – 4 vinkkiä

Hedelmällisyyttään voi tutkituttaa

Gynekologisella ultraäänitutkimuksella saadaan käsitys munasolumäärästä arvioimalla, kuinka paljon munarakkuloita munasarjoissa näkyy.

Anti-Müllerian hormonin (AMH) mittaus kertoo sekin hedelmällisyydestä – AMH on hormoni, jota erittyy munasarjan pienistä epäkypsistä munarakkuloista verenkiertoon. AMH-pitoisuutta tutkimalla voidaan myös arvioida munasarjojen toimintareserviä.

Hedelmällisyyttä arvioitaessa otetaan aina huomioon myös naisen ikä.

Luovutusmunasoluihin liittyy hylkimisriski

Suomessa tehdään vuosittain 600–700 hoitoa luovutetuilla munasoluilla, joista yli puolet yli 40-vuotiaille naisille. Munasolunluovutushoidolla alkaneissa raskauksissa esiintyy enemmän komplikaatioita kuin omilla sukusoluilla tehdyissä IVF-hoidoissa. Tämä johtuu erilaisista elimistön puolustusjärjestelmään liittyvistä tekijöistä. Omia sukusoluja käyttämällä nämä ongelmat voitaisiin välttää.

Suomen Fertiliteettiyhdistyksen suosituksen mukaan munasolujen ennakoivalle pakastamismenetelmälle ei tulisi asettaa esteitä. Munasolupakastusta harkitsevalle tulisi kuitenkin tarjota huolellista lääketieteellistä ja psykologista neuvontaa. Jos hoitoa pakastetuilla munasoluilla suunnitellaan, pitäisi myös arvioida hoidon onnistumisen edellytyksiä.

Lue myös: Näin ikä vaikuttaa naisen hedelmällisyyteen

Lähde: Viveca Söderström-Anttilan ja Sirpa Mäkisen pääkirjoitus Ennakoiva munasolupakastus (Duodecim)

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen kattavin vanhemmuusmedia: hyötytietoa vanhemmuudesta, perheblogeja ja suosittu keskustelufoorumi. Tervetuloa viihtymään!

Seuraa
meitä: