Jemias, Meemi, Sarla, Tempo? Näitä nimiä on alle 20 suomalaisella – katso lista

Haluaisitko vauvallesi omaperäisen nimen? Valitsimme ehdolle Suomessa käytössä olevia harvinaisia vaihtoehtoja. Katso jutun lopusta poimimamme nimet, joita on alle 20:llä!

Teksti Natalia Kisnanen
Kenelle nämä pienet kengät nimikoitaisiin?
Hmm, miten olisi Vinha Jupiter tai Eemos Tyrsky Saveli?

Suuri suomalainen perhetrendi on tehdä vähän lapsia ja antaa heille harvinaiset nimet. Mistä syntyy idea sellaisiin nimiin kuin Onneli, Naava tai Reno?

Jos suosikkinimet eivät nappaa, täältä pesee harvinaisuuksia! Kaksplussan poiminnoissa on mukana sellaisia nimiä, joilla kuitenkin on jo vähintään viisi kantajaa – silloin maistraattien ja seurakuntien tulisi suoralta kädeltä hyväksyä nimi lapselle. Kotimaisten kielten keskuksen erityisasiantuntija Petra Saarnisto kertoo eri nimityypeistä.

Jutun lopussa on nimiä, joita on alle 20:llä sukupuolensa edustajalla!

Mesimarja

Kaunis, ihan nimen kuuloinen luonnosta löytyvä asia, jonka merkityksen ymmärtää jokainen. Tällaiset luontonimet ovat nyt suosiossa, ja niitä keksitään koko ajan lisää. Mesimarjoja on Suomessa 20.

“Eikä tarvitse välttämättä olla ekohenkinen. Kaikenlaiset vanhemmat antavat nyt lapsilleen näitä nimiä.”

Harkitse myös: Angervo, Pellava, Pihlaja, Heinikki, Tähdikki.

Talvi

Talvi-nimisiä naispuolisia suomalaisia on 53 ja miespuolisia 12.

“Talvi on sukupuolineutraali nimi. Suomessa se on ollut harvinainen, mutta yleistymässä, sillä tällä vuosikymmenellä Talvia on tullut paljon lisää. Virossa se on ollut käytössä jo 1940-luvulla. Meillä Talvikki on ollut suositumpi.

Samaa sarjaa: Suomesta löytyy myös 10 nais- ja 10 miespuolista Syksyä, 24 Kevättä (kaikki naisia) sekä 5 Kesä-nimistä naista tai tyttöä. Vähemmän harvinaisia vuodenaikaan viittaavia nimiä ovat Suvi (13 928 naisen nimi) sekä Touko (1 647 miehen nimi).

Voima

39 pojan nimi on Voima. “Tämä on näitä uusia, suomenkielisiä nimiä, joilla on positiivinen merkitys. Voima voi hyvinkin yleistyä.”

Entäpä nämä: Myös Tahto, Kaiho, Varma, Uljas ja Aito ovat pojannimiä. Aito, Kaiho ja Varma ovat myös tytönnimiä eli sukupuolineutraaleja.

Ninnu

Ninnuja on 47. “Ninnua on käytetty esim. Niinan ja Anniinan lempinimenä. Lempiniminä käytetyistä nimistä tulee usein jossain vaiheessa myös virallisia nimiä. Toisaalta Ninnu voi olla muodostettu esim. Ninnin, Ninnan tai Annun mallin mukaan.”

Yksi suosittu tapa muodostaa vähän harvinaisempia nimiä on muuntelu. Vaihdetaan kirjaimia tai lyhennellään pitempiä nimiä.

Miten olisi joku näistä lempinimenomaisista muunnoksista: Nessa, Tinka, Tiiu, Piitu, Ranja.

Adele

“Tämä voi kuulostaa uudelta nimeltä, mutta se onkin ollut käytössä jo 1900-luvun alussa ja suomenkielisessä almanakassakin 1908–1928. Se on selvästi tulossa takaisin 2020-luvulla. Nimen uusi suosio tällä vuosituhannella alkoi jo ennen kuin laulaja Adelesta tuli suosittu, joten ihan vain hänen ansiotaan se ei ole.”

Adelen suosio varsinkin toisena ja kolmantena etunimenä on tällä vuosituhannella ollut räjähdysmäinen. Ensimmäisenä etunimenä se on edelleen kuitenkin keskiharvinainen, 785 tytön nimi, ja heistä suurin osa lienee ruotsinkielisiä. Niinpä suomenkielisessä päiväkodissa Adele saattaisi olla ainoa laatuaan.

Tässä olisi Adelea harvinaisempia vanhoja nimiä, jotka sopivat hyvin myös jälkimmäisiksi etunimiksi: Ottilia, Akuliina, Malviina, Severiina, Adette.

Jare

Jare-nimisiä poikia on 626, ja 585 heistä on saanut nimensä tällä vuosikymmenellä, räppäreiden kultakaudella. Cheekin oikea nimi on Jare Tiihonen ja JVG:ssä räppää Jare Brand.

“Sama ilmiö on tapahtunut nimelle Robin suomenkielisten keskuudessa, kun aiemmin sitä annettiin ruotsinkielisille pojille. Jarejen ja Robinien vanhemmat eivät kuitenkaan ole välttämättä ajatelleet, että antavat lapselleen nimen julkkiksen mukaan. Nimi on vaan noussut julkkiksen myötä esiin, tullut tietoisuuteen, ja alkanut kuulostaa kivalta.”

Yhtä lyhyitä ja ytimekkäitä pojannimiä kuin Jare: Kare, Jymy, Jyry, Jero, Tiko.

Merri

Fantasiakirjoista ja -sarjoista poimitaan nykyään nimiä, ja nimestä Merri tulee mieleeni Taru sormusten herrasta. Reppulinkin on joku jo ottanut käyttöön sukunimekseen.

Nimiä on lainattu ulkomailta aina; kielitieteilijöiden mukaan nimet ovat kielen helpoimmin toisiin kieliin lainautuvia osasia. Myös Matit ja Liisat ovat näitä lainoja. Nykyään lainattuja nimiä ei kuitenkaan enää mukauteta Suomen kieleen, tai korkeintaan siten, että englantilainen kirjoitusasu lausutaankin suomalaisittain.”

Onko joku näistä sinun suosikkihahmosi: Jedi, Sansa, Amidala, Arwen ja Zelda ovat esimerkiksi kaikki niin monen suomalaisen nimiä, että ne hyväksyttäisiin lapsesi nimeksi tuosta vain.

Serafiina

Tämä nimi tuo mieleen enkelit ainakin ortodokseille ja muille, joita on kiinnostanut lukea erilaisista enkeleistä.

“Serafiina ja Serafia tulevat heprean kielestä ja merkitsevät liekehtivää tulista. Hyvin suuri osa nimistämme on Raamatusta tai pyhimysten nimiä riippumatta vanhempien uskonnollisuudesta.”

Jos lapsen nimen halutaan vinkkaavan vanhempien uskosta Raamattuun, voi valita harvinaisemmankin.

Esimerkiksi: Asser, Joosua, Salomo, Salome, Noomi, Tekla.

Näitäkään et löydä nimipäiväkalenterista – vielä

Eden. Raamatun paratiisin nimi on jo 306:n suomalaistytön etunimi, ja Eedeneitä kahdella eellä on 16. Nimi istuisi muodikkaasti E-buumiin, onhan E nyt trendikkäin etunimen alkukirjain.

Emerik. Jos kaipaat E:llä alkavaa pojannimeä, jota ei löydy joka toiselta. Emerik olisi vain 142 elävän suomalaismiehen tai -pojan nimi. Se on pohjoismaalainen versio unkarilaisen pyhimys Emericuksen nimestä. Italiassa se on vääntynyt muotoon Amerigo, minkänimisen miehen mukaan nimettiin Amerikan manner.

Devi. Joogaatko? Devi on sanskriittia ja merkitsee jumalatarta. Nimi on yleinen Intiassa, missä ennen vanhaan ajateltiin, että jos kohtelet tyttöä niin kuin tämä olisi jumalatar, koko maailmankaikkeus hymyilee sinulle.

Misael. Mikaeleita istuu joka oksalla, Misaeleita ei! Heitä on Suomessa vain 67. Nimien raamatullinen alkuperä on sama, eri kielissä nimi on vain muokkautunut erilaiseksi.

Selim. Turkkilaissulttaanien suosima nimi on myös Anselmin vanha lempinimi, minkä vuoksi sitä saattaa esiintyä supisuomalaisissakin sukupuissa – ja arkkitehti Selim A. Lindqvistin ihailijoiden lapsilla.

Tuiki harvinaiset – näitä on alle 20:llä

Tytönnimiä:

Ailiina (ensimmäisenä etunimenä 10 suomalaisella)
Aronia (6)
Aure (19)
Bambi (10)
Eloisa (7)
Hiltu (5)
Jemmi (7)
Kauni (5)
Kide (10)
Lumilia (5)
Meemi (15)
Miana (12)
Naava (10)
Onneli (16)
Oodi (19)
Sarla (10)
Sievä (19)
Sinitta (5)
Timja (10)
Vadelma (12)
Valla (5)
Valmu (10)
Vesna (10)

Pojannimiä:

Eemos (ensimmäisenä etunimenä 6 suomalaisella)
Harras (9)
Huima (12)
Jaapo (7)
Jemias (5)
Jupiter (10)
Kosmos (5)
Laurus (7)
Liekki (9)
Maltti (8)
Miihkali (12)
Reno (8)
Ruupe (5)
Saveli (7)
Tempo (12)
Tyrsky (8)
Vilmeri (13)
Vinha (12)
Vänni (14)

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä