Haaveissa vauva 28.6.2017
KUVAT iStock

Kuukautiset ja raskaaksi tuleminen niiden aikana – mahdollista vai ei?

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Raskaaksi tuleminen on mahdollista naisen ovuloidessa, jolloin munasolu irtoaa munasarjasta. Pääsääntöisesti ovulaatio tapahtuu noin 12–14 päivää ennen kuin seuraavat kuukautiset alkavat, mutta ajankohtaan vaikuttaa kuukautiskierron pituus, joka vaihtelee yksilöittäin.

Ovulaatiolaskuri

Irrottuaan munasolu säilyy hedelmöittymiskykyisenä noin vuorokauden, mutta kohtuun päässeet siittiöt voivat sinnitellä elossa useita päiviä. Jos toiveissa on raskaus, yhdyntää kannattaa harrastaa muutamaa päivää ennen ovulaatiota ja sen aikana.

Myöhäinen ovulaatio – mikä se on, ja vaikuttaako se raskaaksi tulemiseen?
Epäsäännölliset kuukautiset – miten ne vaikuttavat raskaaksi tulemiseen?

Kuukautiset ja raskaaksi tuleminen

Onko naisen mahdollista tulla raskaaksi kuukautisten aikana, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Anna Kivijärvi Fertinovasta?

– Jos kuukautiskierto on lyhyt, voi ovulaatiokin tapahtua heti kuukautisten jälkeen. Siittiöt voivat elää kohdussa pitkään ja mikäli ovulaatio tapahtuu aikaisin, saattaa raskaus alkaa myös viimeisten vuotopäivien aikana olleesta yhdynnästä. Muutaman ensimmäisen kuukautispäivän aikana ovulaatio ei ehdi tapahtua, mutta ns. varmoja päiviä ei ole montaa. Joskus naiset myös erehtyvät luulemaan kuukautisiksi ovulaatiovuotoa, vaikka se onkin usein niukkaa.

Monelle naiselle vastaus saattaa tuntua itsestäänselvältä, mutta Lunetten teettämän tutkimuksen mukaan jopa 33 % miehistä luulee, ettei kuukautisten aikana voi tulla raskaaksi. Tästä harhaluulosta huolimatta peräti 91 % miehistä oli sitä mieltä, ettei koulussa tarvitse jakaa lisää tietoa kuukautisista.

Lue myös:

Ovulaation merkit: Näin selvität milloin ovuloit
Kuukautiset synnytyksen jälkeen: koska ne alkavat ja miksi alkaminen voi viivästyä

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen kattavin vanhemmuusmedia: hyötytietoa vanhemmuudesta, perheblogeja ja suosittu keskustelufoorumi. Tervetuloa viihtymään!

Seuraa
meitä: