Lapsettomuus 28.04.2020 Päivitetty 21.11.2022

Koronatilanne riisti Siniltä, 34, lapsettomuushoidot: ”Miksi vielä tällainenkin vastoinkäyminen osuu meidän kohdalle?”

Lapsettomuushoitoja ollaan parhaillaan käynnistämässä ensimmäisillä klinikoilla uudestaan. Sinillä on edessään tiukka valinta.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock

Maaliskuussa koronavirus keskeytti lapsettomuushoidot julkisella puolella kokonaan. Myös suuri osa yksityisistä lapsettomuusklinikoista laittoi hoidot jäihin koronapandemian vuoksi.

Taustalla oli hedelmöityshoitoja Suomessa valvovien viranomaisten eli Fimean ja Valviran kehotus, joka perustui Euroopan hedelmöityshoitojen kattojärjestö ESHREn suosituksiin.

Hoitojen keskeyttämisen perusteluina olivat muun muassa koronaviruksen aiheuttamien komplikaatioiden välttäminen raskauden aikana sekä terveydenhuollon resurssien säännöstely.

Hoitojen lopettaminen tuntuu epäreilulta

Lahtelaisen Sinin, 34, lapsettomuushoidot olivat parhaillaan käynnissä ja seuraavan alkion siirtoa suunniteltiin, kun ilmoitus hoitojen keskeyttämisestä tuli.

– Olo oli todella surullinen, pettynyt, järkyttynyt ja epäuskoinen. Mietin, että voiko tämä todella olla totta ja miksi vielä tällainenkin vastoinkäyminen osuu meidän kohdallemme, Sini kertoo.

Se, että niin sanottuja luomuraskausyrityksiä ei kehotettu välttämään, mutta lapsettomuushoidot lopetettiin, tuntui Sinistä epäreilulta.

”Järjellä ymmärrän asian, mutta silti se tuntuu todella epäreilulta.”

– Toki ymmärrän syyt, joiden takia hoidot on keskeytetty. Hoitavalla taholla on vastuu siitä, että raskaus sujuu ja heidän täytyy arvioida tilannetta. Järjellä ymmärrän asian, mutta silti se tuntuu todella epäreilulta ja järjettömältä.

Lapsettomuushoidot jatkuvat: koronaviruspandemia vakaantumassa

Sini ja hänen puolisonsa ovat olleet lapsettomuushoidoissa julkisella puolella noin vuoden ajan. Kun he kuulivat, että joissain yksityisissä klinikoissa hoitoja yhä jatkettiin, heidän mielessään kävi ajatus yksityiselle puolelle siirtymisestä.

– Hoidot olivat meillä kuitenkin todella kesken, ja siirtyminen olisi ollut hankalaa ja vaikeaa. Lisäksi se olisi ollut taloudellisesti tosi iso satsaus.

”Klinikat laativat tällä hetkellä exit-suunnitelmia, joilla hoidot voidaan taas asteittain käynnistää.”

Sinin lapsettomuushoidot saattavat kuitenkin pian taas jatkua. ESHRE ohjeisti 23. huhtikuuta, että lapsettomuushoidot voidaan aloittaa uudelleen paikallisten sääntöjen mukaisesti ja potilaiden ja henkilökunnan tartuntariski minimoiden, koska Covid-19-pandemia on vakaantumassa.

Moni yksityinen lapsettomuusklinikka on jo käynnistänyt tai käynnistämässä toimintaansa.

Julkisella puolella ainakin KYS on ilmoittanut, että koronaepidemian tilanne sairaanhoitopiirin alueella sallii joidenkin hoitojen käynnistämisen. KYS aloittaa ovulaatioinduktiot, inseminaatiot ja pakastealkion siirrot. IVF-stimulaatioiden suhteen tilanne on toistaiseksi harkinnassa.

– Klinikat seuraavat sekä ESHREn suosituksia että maan ja alueen epidemiatilannetta. Klinikat laativat tällä hetkellä exit-suunnitelmia, joilla hoidot voidaan taas asteittain käynnistää, jaostopäällikkö Anne Vaskunlahti Fimealta kertoo.

Käynnistymisaikataulu riippuu kunkin klinikan tilanteesta ja esimerkiksi henkilöstön sijoittumisesta.

– Ja jos tilanne epidemian osalta muuttuu, myös aikatauluja joudutaan rukkaamaan.

Koronavirus keskeytti lapsettomuushoidot maaliskuussa, mutta pian hoitoja taas jatketaan.

Lapsettomuushoitojen keskeyttämien koronapandemian vuoksi on ollut monien vauvahaaveille taas yksi kolaus lisää.

”En ole enää kovin nuorikaan”

Sini ei vielä ole saanut tietoa siitä, ollaanko heidän lapsettomuushoitojaan pian jatkamassa. Toisaalta hän ei ole aivan varma, tullaanko hoitoja edes jatkamaan heti, kun se on mahdollista. Ensin Sinille saatetaan vielä tehdä lisää kokeita ja tutkimuksia. Myös koronavirustartunnan saaminen mietityttää Siniä raskauden kannalta.

– En osaa sanoa, haluanko, että hoitoja ihan heti jatketaan. Mutta toisaalta en myöskään halua vuosikausia odotella.

Hänen perheessään on jo hedelmöityshoitojen avulla saatu poika, mutta perhe toivoisi vielä saavansa toisen lapsen.

– En ole vielä kovin vanha, mutta hedelmällisyyden näkökulmasta en enää kovin nuorikaan. Muutamia kuukausia voimme ehkä lykätä hoitojen jatkamista, mutta emme hirveästi pidempään.

Koronavirus ja lapsettomuushoidot: Ei selkeää riskiyhteyttä

Toistaiseksi ei ole saatu selkeitä todisteita siitä, että koronatartunnalla olisi haitallista vaikutusta raskauteen.

Lääkärilehden artikkelin mukaan näyttää siltä, että koronavirus ei leviä äidin kautta sikiöön. Siksi myöskään virus ei pääse aiheuttamaan sikiövaurioita.

Raskaana olevat eivät ole koronaviruksen erityistä riskiryhmää. Yksikään raskaana oleva ei tiettävästi ole kuollut koronavirukseen. Tämänhetkisen tiedon valossa raskaana olevien riski saada vakavia oireita ei ole suurempi kuin muilla samanikäisillä naisilla.

Lähteet: THL, Simpukka

Lue myös: Rajoituksia, etävastaanottoja ja videovalmennuksia – tällaista on olla raskaana juuri nyt

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X