Vauvahaaveet 23.05.2020 Päivitetty 26.05.2020

Miksi näin muka tulisi raskaaksi? Totuus seksiasennosta, särkylääkkeestä ja turvotuksesta

Onko asennolla, alkoholilla tai syömisillä väliä? Selvitimme, mitä seuraavien asioiden yhteydestä hedelmöittymiseen tiedetään.

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
iStock

Hedelmöittymiseen liittyy sitkeästi liikkuvaa salatiedettä. Suorat faktat kertovat, miten hedelmöitys ja tutut myytit voivat oikeasti liittyä toisiinsa.

Onko asennolla väliä?

Erilaisiin asentoihin liittyy paljon myyttejä. Joidenkin uskomusten mukaan perinteinen lähetyssaarnaaja on paras, koska siinä nainen on makuuasennossa.

Todellisia tieteellisiä tutkimuksia ei ole tukemassa sitä, että jokin asento olisi toista parempi. Kannattaa siis pitää hauskaa vauvantekopuuhissa ja kokeilla erilaisia asentoja. Haittaakaan siitä ei ole!

1990-luvulla tutkittiin uskomusta, jonka mukaan lähetyssaarnaja-asennossa saisi alulle tyttövauvan. Amerikkalaistutkimuksen tuloksena oli, ettei asennolla eikä yhdynnän ajoituksellakaan ollut mitään vaikutusta sukupuoleen.

Hedelmöitys: Voiko särkylääkkeitä syödä?

Tulehduskipulääkkeiden vaikutukset hedelmöittymiseen vaihtelevat valmistekohtaisesti. Etenkin sellaisten särkylääkkeiden, jotka toimivat prostaglandiinien estäjinä, on todettu olevan haitallisia. Esimerkiksi suosittu ibuprofeeni on tällainen.

Jatkuva särkylääkkeiden käyttö saattaa aiheuttaa ovulaatiohäiriöitä ja heikentää raskaaksi tuloa. Tilapäisesti käytettynä niillä ei kuitenkaan ole todettu olevan haittaa. Käyttöä kannattaa kuitenkin välttää erityisesti ovulaation aikoihin.

hedelmöitys ei jää kiinni satunnaisesta särkylääkkeestä.

Harvakseltaan syötynä särkylääke ei häiritse hedelmöittymisen mahdollisuutta.

Uskaltaako alkoholia käyttää?

Runsaan alkoholin käytön on tutkittu laskevan hedelmällisyyttä ja alentavan estrogeenitasoa, jolla voi olla vaikutusta ovulaatioon.  Usein naisia kehotetaankin lopettamaan alkoholin käyttö kokonaan jo raskautta suunniteltaessa. Eli kyllä, alkoholin käyttöä kannattaa ainakin vähentää, jos ei kokonaan lopettaa, jos hedelmöitys on haaveissa.

 Voiko roskaruoka estää hedelmöittymisen?

Pelkällä roskaruokalinjalla ei kannata elellä, jos toiveissa on lapsi. Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio nimittäin lisäävät raskaaksi tulon mahdollisuuksia.

Perinteisen lautasmallin noudattaminen voi auttaa syömään terveellisesti. Tietyillä ruoka-aineilla, kuten rasvaisilla kaloilla, kalaöljyllä, täysjyväviljalla sekä hedelmillä ja kasviksilla on joidenkin tutkimusten mukaan positiivinen vaikutus hedelmällisyyteen.

Kofeiinin määrään kannattaa kiinnittää huomiota ja pitää kahvittelu 2-3 kupillisessa päivässä.

Hedelmöitys: Nostanko jalat ylös?

Pääsisivätkö siittiöt helpommin uimaan perille ”maata kohti”, jos nostaisi yhdynnän jälkeen jalat ylös? Näin voisi kuvitella, mutta tieteellisesti käytännöllä ei ole todettu olevan vaikutusta siemennesteen liikkumiseen.

Makuuasento on kuitenkin todettu hyödylliseksi. Seksin jälkeen ei siis kannata kiiruhtaa suihkuun. Joidenkin tutkimusten mukaan 15–30 minuutiksi makaamaan jääminen voi edistää raskaaksi tuloa. Painovoimalla voi siis sittenkin olla väliä.

Entä onko kuume tai turvotus enne, että tärppäsi?

On liian aikaista tehdä raskaustestiä, mutta oireita on ilmassa. Voiko raskauden aavistaa ennen plussaa? Turvotus on yleinen raskausoire, jota voi esiintyä jo ennen kuin kuukautiset jäävät väliin.

Raskauden aikana lisääntyvä keltarauhashormoni aiheuttaa kohdun sisäpinnan paksuuntumisesta ja aineenvaihdunnan hidastumisesta. Toisaalta myös kuukautiset aiheuttavat turvotusta, joten se voi olla yhtä lailla enne raskaudesta kuin tulevista kuukautista.

Koska raskaus heikentää vastustuskykyä, ei ole epätavallista, että flunssa iskee jo raskauden alkuvaiheessa. Toisaalta flunssa voi olla vain flunssa.

Lukuisat oireet voivat enteillä plussaa, mutta vain raskaustesti todella kertoo, tapahtuiko hedelmöitys.

Kun haaveissa on vauva, tärkeintä ovat terveelliset elämäntavat ja oikea ajoitus. Hedelmöittymismahdollisuus on korkeimmillaan ovulaatiopäivänä ja kaksi päivää sitä ennen.

Ovulaatiota kannattaa siis seurata, mutta asiasta ei kannata ottaa stressiä. Stressillä nimittäin tiedetään olevan negatiivinen vaikutus hyvinvointiin ja sitä kautta myös raskautumisen mahdollisuuteen. Kannattaa siis pitää mieli rentona ja kroppa hyvänä, ja nauttia!

Lähteet: Apteekki.fi, Terveyskylä, Women’s Health Mag, Aava, Mehiläinen, Medical News Today

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X