Vauvahaaveet 17.06.2020 Päivitetty 22.12.2022

Oireeton alkuraskaus: Ei tunnu miltään, ihmettelee moni plussaaja – on vain yksi tapa varmistaa, että kaikki on hyvin

Oireeton alkuraskaus huolestuttaa herkästi ensimmäisten noin 20 raskausviikon mittaan. Usko raskauden jatkumiseen vahvistuu yleensä vasta vauvan tuntuvista liikkeistä. Mistä tietää, onko alkuraskaudessa kaikki hyvin?

Teksti
Mervi Juusola
Kuvat
iStock

Ei pahoinvointia, ei muutoksia kropassa, ei väsymystä. Olo on enemmänkin ylienerginen ja tarmokas. Aivan kuin en olisi raskaana lainkaan! Osalla odottajista on lähes tai täysin oireeton alkuraskaus.

Oireettomuutta voi kestää koko ensimmäisen raskauskolmanneksen ajan, kertoo kätilö Kristiina Laakso Helsingin Yksityisestä Äitiysneuvolasta.

Suurin osa äideistä kokee alkuraskauden aikana ainakin jotain raskauteen viittaavaa kehossaan: Iltaväsymystä, vilua, pientä kuumeen tuntua, mielialojen myllerrystä, hajuaistin herkistymistä, ummetusta ja unettomuutta.

Hormonimuutokset ovat aina yksilöllisiä. Jopa 90 prosenttia äideistä potee raskauspahoinvointia – ja noin 10 prosenttia ei pode sitä lainkaan.

Raskauspahoinvointi alkaa yleensä viikoilla 5–7, on hurjimmillaan viikoilla 8–12  ja lakkaa useimmilla lähes kokonaan viikkoon 14 mennessä. Hyvin pienellä osalla oireet jatkuvat koko raskauden ajan.

Jokainen raskaus on erilainen. Samalla naisella voi olla eri raskauksissa täysin erilainen alku ja erilaiset oireet. Vaikka jossakin raskaudessa oireet olisivat voimakkaatkin, voi saman naisen siltä myöhemmin yllättää myös täysin oireeton alkuraskaus.

Ensisynnyttäjä potee yleensä enemmän pahoinvointia kuin uudelleensynnyttäjä. Jos edellisestä synnytyksestä on kulunut useita vuosia, keho saattaa reagoida samantapaisesti kuin ensisynnyttäjällä.

Myös elämäntilanteesta riippuu, onko tilaisuutta havaita oireeton alkuraskaus.

Myös elämäntilanteesta riippuu, onko tilaisuutta rauhoittua tarkkailemaan raskausoireita.

Oireeton alkuraskaus voi olla oireellinen, mutta et vain huomannut

Kaikki raskausoireet eivät ole selitettävissä hormonaalisilla muutoksilla. Myös sillä on vaikutusta, kuinka paljon odottajalla on aikaa ja mielenkiintoa kuulostella oman kehon tuntemuksia.

Oireeton alkuraskaus voi myös olla vain kuvitelmaa. Hyvin kiireinen, työkeskeinen tai pikkulapsiperheen arkea pyörittävä äiti ei välttämättä ehdi huomaamaan alkuraskauden pieniä oireita, vaikka niitä olisikin.

Jos oireettomuus ja huoli vauvasta painavat mieltä, tilanteen voi tarkistaa neuvolassa.

– Varmin ja yksinkertaisin helpotus huolestumiseen on ultraäänitutkimus. Ultrassa selviää nopeasti, onko kaikki kunnossa. Usko raskauden jatkumiseen ja vauvan hyvinvointiin vahvistuu yleensä vasta siinä vaiheessa, kun vauvan liikkeet alkavat tuntua. Epävarmuuteen pitää sopeutua jopa ensimmäiset 22 raskausviikkoa, Kristiina Laakso kertoo.

Ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana sikiö tarvitsee kaikkein eniten rauhaa. Kiirettä, stressiä ja meteliä kannattaa välttää.

Vauva alkaa mekastaa enemmän, kun ensimmäinen kolmannes on ohitettu. Silloin äidin ajatukset kääntyvät luonnostaan kohtuun päin ja vauvasta alkaa tulla persoona.

Jennyfer 1980 -blogi: Varhaisultrassa – jotta näkisin, että olet ihan oikeasti olemassa

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X