Vauvakuume? Nämä kysymykset auttavat selvittämään, haluatko lisää lapsia

Voi miten ihanat pienet varpaat! Pitäisiköhän hankkia iltatähti? Listasimme seitsemän kysymystä, jotka auttavat selvittämään, haluatko oikeasti lisää lapsia, vai onko kyse ohimenevästä vauvakuumeesta.

Teksti Janica Brander
suloinen vauva

Vauvakuume on ihastumisen kaltainen, euforinen tunne. Vanhemman pitää kuitenkin olla valmis myös taapero-, koulu- ja murrosiän haasteisiin.

Nämä kysymykset auttavat selvittämään, haikailetko vauva-ajan parhaita paloja vai oletko vielä kerran valmis kasvattamaan lapsen.

1. Haaveiletko vauvasta vai lapsesta?

Tämä on tärkein kysymys, jota kannattaa miettiä, kun pohditte, onko lapsilukunne täynnä.

Pehmoiset makkarajalat ja vauvanvaatteet ovat suloisia. Muista kuitenkin, että vauva kasvaa taaperoksi ja teiniksi. Herättävätkö muut ikäkaudet sinussa positiivisia tunteita? Jaksatko kantaa vielä kerran vastuun lapsesta, joka tarvitsee sinua päivittäin parikymmentä vuotta?

Jos vastaus on tiukka ei, et halua lisää lapsia, vaikka haikailisit makkarajalkoja. Vauvakuume on nimittäin eri asia kuin halu tulla vanhemmaksi.

Testaa: Oletko valmis uuteen vauvaan?

2. Onko parisuhteenne kunnossa?

Vauva ei ratkaise parisuhdeongelmia. Vaikeudet voivat syventyä, jos olette väsyneitä ja hoitovastuusta tulee riitoja. Vauvakuume voi synnyttää hetkeksi suhteen alkuajoista muistuttavan huuman, mutta se on vain laastari pahasti tulehtuneisiin väleihin.

3. Jaksatko yöherätykset?

Helpoimmatkin vauvat herättelevät vanhempiaan jonkin verran. Väsymys on vauva-ajan raskaimpia puolia, joka voi koetella vanhempien mielenterveyttä ja parisuhdetta.

Hyvä uutinen on se, että kaikki lapset alkavat nukkua jossakin vaiheessa. Öitä voi helpottaa unikouluilla, ja voitte vuorotella yövastuussa, jotta edes toisen ajatus kulkee kirkkaana. Uusi vauva ei myöskään välttämättä nuku huonosti, vaikka ensimmäiset lapset olisivat herätelleet.

Jos ajatus yöherätyksistä tuntuu kuitenkin täysin mahdottomalta, perheenlisäys ei ole hyvä idea.

Lue myös: Unikoulu opettaa vauvalle unirytmin

Huono äiti -blogin Sari Helin: Väsymys tekee naisen hulluksi

4. Kestääkö taloutenne perheenlisäyksen?

Lapsen hankkiminen on Suomessa halpaa moniin muihin maihin verrattuna. Tästä huolimatta lapsi aiheuttaa kuluja erilaisten hankintojen ja hoitomaksujen muodossa. Myös vanhempien, yleensä äidin tulot laskevat, kun hän on poissa työelämästä.

Perheenlisäystä kannattaa punnita tarkoin, jos rahanne eivät tahdo riittää ruoan kaltaisiin perusasioihin. Rahapula voi aiheuttaa stressiä ja masennusta, jolloin perheen kasvaminen voi rasittaa vanhempia ja heidän suhdettaan.

Jos taloudellinen tilanteenne mietityttää, tukimuodoista kannattaa ottaa selvää jo siinä vaiheessa, kun harkitsette vauvan yrittämistä. Vaikka lapsi tuo perheeseen iloa, rahatilanteen miettiminen ei ole pinnallista, vaan vastuullista.

5. Onko kodissanne tarpeeksi neliöitä?

Vauva ei vaadi paljon tilaa, mutta lapsen kasvaessa neliöiden vähäisyydestä voi tulla ongelma. Isommat lapset voivat kärsiä tilanpuutteesta, kun he tulevat kouluikään ja alkavat tarvita omaa rauhaa. Lapset tarvitsevat säilytystilaa tavaroilleen, ja jos vanhemmat työskentelevät kotona, heillä pitäisi olla oma soppensa.

Taloudellisen tilanteen lisäksi on hyvä huomioida asumisjärjestelyt. Onko kotinne tarpeeksi iso, jos saatte vielä yhden lapsen? Jos tila ei riitä, onko teillä varaa muuttaa suurempaan asuntoon? Milloin muuttaminen olisi ajankohtaista?

Keskustele:

Minkä ikäinen lapsi tarvitsee mielestänne oman huoneen?

Haluaisin lisää lapsia, mutta en jaksa näitä yövalvomisia!

6. Maltatko lykätä omia haaveitasi?

Lapset eivät estä vanhempia toteuttamasta unelmiaan. Omia halujaan pitää kuitenkin muokata ja lykätä lasten vuoksi.

Mieti, oletko valmis joustamaan haaveissasi vielä kerran lapsen takia? Jaksatko ottaa vetovastuun perheestä, jos puolisosi ei halua tinkiä omista unelmistaan?

Jos vapaudesta luopuminen tuntuu mahdottomalta, lapsilukunne on täysi.

Keskustele:

Vanhemmat, kuinka paljon teillä on omaa ja yhteistä aikaa?

7. Riittävätkö voimasi?

Hyvä vanhempi on terveellä tavalla itsekäs. Hän miettii myös omia voimavarojaan, sillä jos hän ei jaksa, perhekään ei jaksa.

Vauvahaaveitaan kannattaa punnita realistisesti henkistä ja fyysistä jaksamistaan vasten. Vanhemmuus kuormittaa ihmisiä eri tavalla, joten itseään ei kannata verrata muihin. Yksi jaksaa hoitaa viittä lasta keski-iän kynnyksellä, toinen taas väsyy yhden lapsen tuomasta vastuusta.

Sopivaa lapsilukua pohtiessaan naisen kannattaa miettiä terveyttään ja palautumistaan. Miten edelliset raskautesi ja synnytyksesi sujuivat? Jos koettelemukset olivat raskaita, ovatko kehosi ja mielesi toipuneet niistä? Oletko valmis saattamaan lapsen maailmaan vielä kerran?

Lähteet: Circle of Moms, Parenting, Steady Health

Lue myös:

Onko toinen lapsi pakko hankkia? Ison ja pienen perheen edut

Vauvavuosi panee parisuhteen koville – tämän vuoksi ero ei kannata

”Joudun lainaamaan joka kuukausi rahaa” – 4 tositarinaa pienituloisten äitien arjesta

Näin saat rahat riittämään äitiyslomalla – 10 vinkkiä

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä