Raskaus 17.08.2016 Päivitetty 30.08.2021

Raskaushormonit sekoittavat kehoa ja mieltä – 6 faktaa, jotka jokaisen odottajan on hyvä tietää

Raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen naisen keho ja mieli käyvät läpi isoja muutoksia. Hormonit vaikuttavat niistä moniin, mutta kaikkea ei kuitenkaan voi laittaa hormonien piikkiin.

Teksti
Christina Boman
Kuvat
Bulls Press

Raskauden aikana keho valmistautuu tuomaan uuden elämän maailmaan. Vatsa pyöristyy, kun kohdussa pikkuinen tyyppi kehittyy ja vahvistuu päivä päivältä. Raskaus näkyy odottavassa äidissä monella tapaa, niin ulkoisesti kuin sisäisestikin. Näiden muutosten taustalla ovat usein raskaushormonit.

1. Raskaushormonit vaikuttavat yksilöllisesti

Jokainen raskaus on erilainen, ja jokainen kokee raskauden mukanaan tuomat muutokset eri tavoin.

– Raskaushormonit vaikuttavat meissä kaikissa yksilöllisesti. Siksi on haastavaa eritellä, miksi toisen keho reagoi raskauteen tai hormonaalisiin muutoksiin eri tavalla kuin toisen, naistentautien ja synnytyksen erikoislääkäri Minna Kuusisto kertoo.

Vaikka vaikutukset ovat yksilöllisiä, on taustalla kuitenkin samat merkittävimmät raskaushormonit, kuten estrogeeni, progesteroni ja hCG-hormoni, jotka kaikki osaltaan ylläpitävät raskautta. Kuinka näiden hormoneiden vaikutukset sitten näkyvät kehossamme?

Lue myös: Näin hormonit muuttavat odottajaa

2. Istukkahormonilla yhteys pahoinvointiin

Tikkuun piirtyy kaksi viivaa – raskaustesti on positiivinen. Mutta mitä testi oikein mittaa?

– Raskaustestit mittaavat hCG-hormonia, jota kutsutaan myös istukkahormoniksi. Sen tuotanto alkaa lisääntyä odottavan äidin kehossa hedelmöittymisen jälkeen. Kohonnut arvo viestii raskaudesta.

Istukkahormoni onkin raskauden kannalta merkittävin hormoni. Se varmistaa raskautta ylläpitävän keltarauhashormonin erityksen ja rasvaliukoisten hormonien synteesin, vaikuttaen keltarauhaseen ja istukkaan. On epäilty, että istukkahormonin lisääntymisellä olisi yhteys alkuraskauden pahoinvointiin.

Lue lisää: Näin helpotat raskauspahoinvointia

3. Estrogeeni ja prolaktiini valmistavat imetykseen

Etenevän raskauden aikana maha ei ole kehon ainoa kasvava kohta. Muutokset rinnoissa kuuluvat asiaan, kun rintarauhaset alkavat tuottaa maitoa. Alkuraskaudessa rinnat saattavat tuntua aroilta ja raskauden myötä ne kasvavat. Rintojen muutoksiin vaikuttavat useat raskaushormonit.

– Estrogeeni vaikuttaa rintarauhasen kasvuun. Tämän lisäksi myös prolaktiini valmistaa rintoja imetykseen ja maidon eritykseen. Oksitosiini puolestaan aiheuttaa herumisrefleksin rintarauhasessa.

Yöllä äidin imettäessä oksitosiini helpottaa äidin uudelleen nukahtamista. Nainen, jolla on ollut vaikeuksia nukahtaa öisen heräämisen jälkeen, saakin yleensä nukuttua paremmin imetyksen jälkeen.

4. Raskaushormonit muuttavat ihoa, hiuksia ja hampaita

Mitä ihmettä? Yhtäkkiä naamaan ilmestyy näppyjä kuin sieniä sateella, hiukset paksuuntuvat ja hammaslääkäri huomauttaa takahampaassa kolottavasta reiästä. Näiden kaikkien takana voi piillä hormonaalisia tekijöitä – tai sitten ei.

– Toisilla keltarauhashormonin lisääntyminen saa ihon temppuilemaan. Raskauden aikana useammat hiustupet siirtyvät kasvuvaiheeseen, minkä vuoksi hiukset saattavat tuntua paksummilta, Kuusisto kertoo.

Kaikkien muutosten takaa ei kuitenkaan löydy yksiselitteisesti jokin tietty hormoni.

– Hampaat saattavat reikiintyä raskauden aikana myös siksi, että alkuraskauden aikainen pahoinvointi aiheuttaa toisilla oksentelua, mikä vaikuttaa hammaskiilteeseen. Myös huonon olon aiheuttama napostelu lisää happohyökkäysten määrää, mikä lisää reikiintymisen riskiä.

Ihoa kannattaa Kuusiston mukaan kuitenkin suojata auringolta raskauden aikana erityisen huolellisesti.

– Toiset saavat raskauden aikana herkemmin maksaläiskiä, minkä vuoksi auringolta kannattaa pyrkiä suojautumaan.

Lue lisää: Näin raskaus vaikuttaa hiuksiin

5. Raskaushormonit saavat mielialan heittelemään

Kiukku kiristää ohimoissa, itku pääsee keskellä ruokakauppaa ja sitten taas jo naurattaa. Mielen oikuttelut ovat yleinen ilmiö raskauden aikana, eikä tuleva äiti aina itsekään pysy kärryillä mielensä liikkeistä.

Tätä voidaan selittää esimerkiksi kohonneella estrogeenitasolla, mutta usein herkistyneen mielen taustalla piilee muutakin kuin raskaushormonit – raskaus itsessään on jo niin suuri elämäntapahtuma, että se panee helposti tunteet sekaisin.

– On normaalia, että mielialat heittelevät, kun ollaan näin tunteikkaiden asioiden äärellä, kätilö ja seksuaaliterapeutti Mari Päiväniemi kertoo.

Raskauden aikana esiin voi nousta myös epävarmuuden tunteita ja pelkoja, joihin vaikuttavat yksilön aiemmat kokemukset ja luonteenpiirteet. Myös nämä voivat aiheuttaa mielialojen vaihtelua.

– Tunteet on tärkeä kohdata ja ottaa vastaan osana elämää, Päiväniemi sanoo.

6. Estrogeeni aiheuttaa baby bluesia

Synnytyksen jälkeen kehossa jyllänneet raskaushormonit muuttuvat taas, ja esimerkiksi estrogeenitason lasku on merkittävä. Tämä saa kohdun pienenemään, kohdun verekkyyden vähenemään ja voi aiheuttaa limakalvojen kuivumista. Toisille saattaa tulla myös samantapaisia oireita kuin vaihdevuosien aikana, kuten yöhikoilua.

Kun estrogeenitasot laskevat, laskee toisilla myös mieliala. Synnytyksen jälkeistä herkistymistä ja alakuloisuutta kutsutaan usein baby bluesiksi.

– Alakuloisuuden tunnetta ja herkistymistä voi aiheuttaa myös väsymys ja uudesta elämäntilanteesta aiheutuva hämmennys, Päiväniemi muistuttaa.

Baby blues on normaalia ja väistyy usein muutaman päivän kuluessa.

– Mikäli itkuherkkyys jää päälle, usko omiin kykyihin on koetuksella tai vauvasta on vaikea iloita, on kumppanin tuki ja läsnäolo erityisen tärkeää, Päiväniemi sanoo.

Lue myös: Raskausmasennus on jopa yleisempää kuin synnytyksen jälkeinen masennus

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X