Istukka

Istukan kehitys alkaa heti, kun hedelmöitynyt munasolu on kiinnittynyt kohdun limakalvolle. Istukkaan kehittyy haaramaisia ulokkeita, jotka tunkeutuvat kohdun limakalvokudokseen.

Teksti Toimitus
Kuvat SKOY
istukka

Istukan kehitys alkaa heti, kun hedelmöitynyt munasolu on kiinnittynyt kohdun limakalvolle. Istukkaan kehittyy haaramaisia ulokkeita, jotka tunkeutuvat kohdun limakalvokudokseen. Äidin ja sikiön verenkierrot eivät silti sekoitu keskenään, vaan niitä erottaa ohut istukkakalvo.

Istukkakalvo läpäisee vasta-aineita, joten sikiö saa äidiltä suojaa taudinaiheuttajia vastaan. Valitettavasti istukka läpäisee myös osan viruksista ja bakteereista sekä tupakan myrkyt, alkoholin, monet lääkkeet ja huumeet.

Istukan toiminta on täydellistä 15.-16. raskausviikolla, minkä jälkeen se vielä kasvaa ja uudistuu. Vasta 32. viikon jälkeen se saavuttaa lopullisen muotonsa. Loppuraskaudessa istukka alkaa hitaasti rappeutua. Syntymän hetkellä noin puolikiloinen, halkaisijaltaan 20-25-senttinen istukka on tehnyt tehtävänsä, ja se poistuu itsestään tai poistetaan kohdusta synnytyksen jälkeen.

 

Istukan tehtävät:

  • istukkakalvon läpi sikiön veri hapettuu ja saa ravinteita.
  • istukan kautta sikiön verestä poistuvat hiilidioksidi ja aineenvaihdunnan kuona-aineet.
  • ylimääräinen lapsivesi suodattuu pois istukan ja sikiökalvojen kautta.
  • se on tärkeä raskausajan hormonitoimintaan liittyvä umpieritysrauhanen. Istukka tuottaa HCG:tä, joka ylläpitää alkuraskaudessa keltarauhasen toimintaa sekä raskautta. Noin 6.-7. viikolla istukka alkaa tuottaa estrogeenia, progesteronia ja muita hormoneja sekä kasvutekijöitä, joilla kaikilla on keskeinen osuus raskauden ylläpidossa, sikiön kehityksessä ja aikanaan synnytyksen alkamisessa.

Eteisistukka

Istukka voi sijaita joko kohdun etu- tai takaseinässä. Sijainti ei vaikuta raskauden sujumiseen, ellei istukka ole alhaalla kohdunsuun päällä. Tällöin puhutaan eteisistukasta tai etisestä istukasta.

Eteisistukka saattaa kohdun kasvaessa nousta pois kohdunsuulta. Jos istukka sijaitsee kokonaan tai osittain kohdunsuun päällä vielä raskauden lopussa, synnytys hoidetaan sektiolla hieman ennen laskettua aikaa.

Eteisistukkaan liittyy raskauden aikana kohonnut verenvuodon riski. Eteisistukan yhteydessä ennakoiviin supistuksiin tulee suhtautua vakavasti.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä