Nämä merkit ennakoivat, että odotat kaksosia

Helmikuun 2. päivä vietetään Kaksosten päivää. Onko sinusta ehkä tulossa kaksosten äiti? Nämä merkit voivat antaa siihen viitteitä.

Teksti Kia Toivanen

Suomessa syntyy vuosittain kaksoset noin 700–750 perheeseen.

On olemassa monia tekijöitä, jotka voivat kasvattaa kaksosraskauden mahdollisuutta. Näitä ovat esimerkiksi odottajan ikä, aikaisemmat lapset sekä suvun aiemmat epäidenttiset kaksoset.

Mutta onko merkkejä, joista voisi jo alkuraskaudessa aavistella, että kohdussa kasvaa yhden vauvan sijasta kaksi?

Mahdollisesti kaksoset?

Jokainen kaksosraskaus on yksilöllinen, mutta monikkoraskauksissa äidin vartalo joutuu aina tavallista raskautta kovemmalle.

Kaksosraskauden voi saada selville jo alkuraskauden varhaisultrassa 6. raskausviikolla. Joskus monikkoraskaus selviää kuitenkin vasta myöhemmissä ultraäänitutkimuksissa, viimeistään 18–20. raskausviikkojen rakenneultraäänitutkimuksessa.

Yllätyskaksoset ovat hyvin harvinaisia.

Nämä merkit voivat viitata jo raskauden alkuvaiheessa siihen, että kyseessä on kaksosraskaus:

Vatsa kasvaa nopeammin

Kohtu kasvaa kaksosraskaudessa nopeasti raskausviikkoihin nähden, jotta siellä olisi tilaa molemmille sikiöille. Kaksosraskaudessa kohdun koko vastaa jo 28. raskausviikolla täysiaikaista yksisikiöistä raskautta. Raskaus voi siis alkaa näkyä ulospäin tavallista nopeammin.

Pahoinvointi voi olla rajumpaa

Alkuraskauden pahoinvointi on usein monikkoraskauksissa voimakkaampaa. Pahoinvointi on kuitenkin hyvin yksilöllistä, eivätkä kaikki monikkoäidit kärsi pahoinvoinnista.

Väsymys on voimakkaampaa

Monikkoraskaudet ovat keholle suuria ponnistuksia. Väsymys onkin kaksosraskauksissa usein voimakkaampaa.

Hemoglobiinin lasku

Kaksosraskaudessa voidaan huomata, että äidin hemoglobiini laskee eikä meinaa nousta, vaikka rautatabletit olisivat käytössä. Alhaisen hemoglobiinin oireita ovat väsymys sekä heikentynyt fyysinen vointi: esimerkiksi rappusten kävely voi tuntua aikaisempaa raskaammalta. Jos hemoglobiini laskeee todella alas, voi se aiheuttaa myös huimausta sekä hengenahdistusta.

Tunne

Joskus äidinvaisto vain sen tietää: Odottajalla voi olla jo heti alkuraskaudesta vahva tunne siitä, että kohdussa kasvaa kaksi lasta. Raskausoireista voi yrittää päätellä jo alkuvaiheessa kaksosraskauden mahdollisuutta, mutta on hyvä myös muistaa, että raskausoireet voivat vaihdella suuresti: Myös saman äidin yksikköraskaudet voivat olla keskenään hyvin erilaisia. Toisaalta myös kaksosraskaudessa oireet voivat olla hyvin vähäiset ja äidin vointi hyvä aina synnytykseen asti.

Lue myös: Kun yksi olikin kaksi – 6 korvaamatonta asiaa monikkoperheen vanhemmille

Vuonna 2019 Kaksosten päivää vietetään lauantaina 2.2. Päivän teemana on Monikkoperhe kiittää. Kaksosten päivänä 2019 Suomen Monikkoperheet ry haluaa nostaa esiin asioita, joista monikkoperheet ovat kiitollisia. Perheiden kirjoittamat kiitosviestit luovutettiin 1.2.2019 
perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolle. Lisää tietoa kaksosista ja monikkoperheiden arjesta voit lukea osoitteessa www.suomenmonikkoperheet.fi

Lähde: Terveyskirjasto, Suomen monikkoperheet

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä