Keskenmeno ja sen oireet

Ensimmäisen raskauskolmanneksen keskenmenoissa syy on yleensä alkiossa. Yli puolessa tapauksista syynä ovat kromosomipoikkeavuudet.

Teksti Toimitus
Kuvat SKOY
keskenmeno

Ensimmäisen raskauskolmanneksen keskenmenoissa syy on yleensä alkiossa. Yli puolessa tapauksista syynä ovat kromosomipoikkeavuudet. Muina syinä voivat olla sikiön ja istukan rakenteelliset poikkeavuudet, tulehdukset ja infektiot, kuten toksoplasma, listeria tai herpes.

Näiden lisäksi keskenmenoon voivat vaikuttaa ulkoiset tekijät, kuten alkoholi, tupakka tai säteily. Myös kohdun rakenteelliset ja hormonaaliset syyt voivat johtaa keskenmenoon. Ilmeisesti jopa 40-50 prosenttia raskauksista menee kesken. Luvussa ovat mukana myös hyvin varhaiset keskenmenot. Näissä alkiorakkula tulee pois esimerkiksi kuukautisvuodon mukana, eikä äiti välttämättä edes tiedä olleensa raskaana.

Selkeitä oireita sisältäviä keskenmenoja on noin 10-15 prosentissa raskauksista. Näistä valtaosa tapahtuu ennen 12. raskausviikon loppua. Tämän jälkeen riskit vähenevät, koska vaikein kehitysvaihe on takana.

Lue lisää: Keskenmenon yleisimmät syyt

Keskenmenon oireet

Keskenmenon oireita ovat verenvuoto, alavatsa- ja selkäkivut sekä supistukset. Varhaisvaiheessa tilanne on usein väistämätön eikä sitä voi estää.

Lue myös: Seitsemän keskenmenoa saanut äiti: ”Lapsemme on ihme”

Kohdunulkoinen raskaus

Jos keskenmeno johtuu tuulimunasta tai kohdunulkoisesta raskaudesta, odotus päättyy yleensä 7.-10. raskausviikkoon mennessä.

Lisätietoa kohdunulkoisesta raskaudesta

Tuulimunaraskaus

Tuulimunaraskaudessa kyse on hedelmöityneestä munasolusta, joka kulkeutuu kohtuun ja alkaa kehittää sikiökalvoja ja istukkaa, vaikka sikiön aihe puuttuu rakennelmasta. Kohdunulkoisessa raskaudessa puolestaan hedelmöitynyt munasolu ei kulkeudukaan kohtuun, vaan alkaa kasvaa väärään paikkaan, esimerkiksi munanjohtimeen, voi lopulta rikkoa sen ja aiheuttaa kovaa kipua ja verenvuotoa.

Raskauden toisella kolmanneksella keskenmenon syynä voi olla kohdun kaulakanavan heikkous. Muita syitä saattavat olla keltarauhasen vajaatoiminta, paha onnettomuus tai jokin infektio. Keskenmenon kokenut tarvitsee läheisiltään henkistä tukea. Jos alakulo etenee masennukseksi, kannattaa hakea apua ammattiauttajalta, kuten psykologilta.

Vertaistukea keskenmenon kokeneille:

Kaksplus.fi keskustelu/Keskenmeno
Käpy
Enkelisivut

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä