Raskaus 29.8.2016
KUVAT iStock

Keskenmenon oireet – näin ne tunnistat

Jopa noin joka kolmannes raskaus päätyy keskenmenoon. Näin tunnistat keskenmenon oireet.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Raskauksista päättyy keskenmenoon 10–15 prosenttia, yleensä varhaisessa vaiheessa ennen 12 raskausviikon täyttymistä. Keskenmenosta puhutaan, jos raskaus päättyy ennen 22. raskausviikon loppua tai kun sikiö painaa alle 500 grammaa.

Lue lisää: Suru keskenmenon vuoksi – näin selviät siitä 

Keskenmenon syyt

Ensimmäisen raskauskolmanneksen keskenmenot johtuvat yleensä alkiosta. Yli puolessa tapauksista syynä ovat kromosomipoikkeavuudet.

Muita syitä keskenmenoon voivat olla kohdun poikkeava rakenne, hormonaaliset syyt tai joskus tulehdukset. Eräät sairaudet voivat hoitamattomina lisätä keskenmenon riskiä. Tällaisia sairauksia ovat diabetes, kilpirauhasen toimintahäiriö ja keliakia.

Lue lisää: Nämä ovat keskenmenon yleisimmät syyt 

Keskenmenon oireet

Keskenmenon oireita ovat verenvuoto, alavatsa- ja selkäkivut sekä supistukset. Varhaisvaiheessa tilanne on usein väistämätön eikä sitä voi estää.

Verenvuoto

Verinen vuoto on usein ensimmäinen merkki keskenmenosta. On kuitenkin hyvä muistaa, että niukka verenvuoto on yleinen oire alkuraskaudessa, eikä suinkaan aina enteile keskenmenoa. Yleensä keskenmenossa vuodon lisäksi ilmenee kipua.

Alavatsa- ja selkäkivut

Kipu on yleinen keskenmenon oire, ja se saattaa säteillä alavatsan, selän tai lantion alueella. Mikäli kivut ovat rajuja tai toispuoleisia, kannattaa hakeutua lääkäriin. Tuolloin kyseessä voi olla esimerkiksi kohdunulkoinen raskaus, joka on saattanut alkaa esimerkiksi munatorvessa.

Verihyytymät tai lisääntynyt eritteiden määrä

Alkuraskauden aikana valkovuodon lisääntyminen on normaalia. Mikäli mukana on verisiä hyytymiä ja haju on voimakas, voi se enteillä keskenmenon riskiä.

Raskauden oireet katoavat

Kun raskaus keskeytyy, katoavat myös mahdolliset alkuraskauden oireet. Monilla alkuraskauden oireet hellittävät myös raskauden edetessä, mutta mikäli myös muita keskenmenoon liittyviä oireita ilmenee, on syytä olla yhteydessä lääkäriin.

Lue lisää: Keskenmeno ja sen oireet

Keskenmenon uusiutumisen riski on pieni, vain noin 10–15 prosenttia. Syitä keskenmenoon aletaan tutkia yleensä vasta kolmen peräkkäisen keskenmenon jälkeen. Tällöin puhutaan toistuvasta keskenmenosta.

Lue lisää: Toistuva keskenmeno: syyn selvittäminen ja hoito on tärkeää

Lähteet: HUS, Terve.fi, Terveyskirjasto

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen kattavin vanhemmuusmedia: hyötytietoa vanhemmuudesta, perheblogeja ja suosittu keskustelufoorumi. Tervetuloa viihtymään!

Seuraa
meitä: