Raskaus 15.7.2013
TEKSTI Toimitus
KUVAT SKOY

Kutina raskausaikana

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Raskaus kuormittaa maksaa, koska estrogeenituotannon kasvu lisää maksassa erilaisia synteesejä ja kiihdyttää sen aineenvaihduntaa. Terve maksa kestää tämän hyvin, mutta jos hajoitustoiminta on valmiiksi hieman puutteellista, raskaus voi aiheuttaa äidille raskaushepatoosin, maksan toiminnan häiriön.

Se alkaa yleensä oirehtia 30.-36. viikolla. Terveennäköinen iho alkaa kutista, ja voimakkainta kutina on vatsan alueella, kämmenissä ja jalkapohjissa. Pahimpia vaivat ovat yöllä.

Vaiva kulkee suvuittain, mutta sen tarkkaa syytä ei tiedetä. Hormonikuormitusta pidetään yhtenä mahdollisuutena, koska monisikiöraskauksissa hepatoosia esiintyy enemmän kuin yksisikiöraskauksissa, joissa kuormitus on pienempi. Kutinan arvellaan johtuvan siitä, että sappihappoja saostuu iholle.

Tauti määritellään äidin verestä otettavalla maksakokeella, ja äiti hoidetaan aina sairaalassa. Jos sappihapot pääsevät myös sikiön vereen, lapsi voi kärsiä hapenpuutteesta ja rytmihäiriöistä, jopa menehtyä äkisti. Aika usein hepatoosiäidin synnytys käynnistetään pari viikkoa ennen laskettua aikaa.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen kattavin vanhemmuusmedia: hyötytietoa vanhemmuudesta, perheblogeja ja suosittu keskustelufoorumi. Tervetuloa viihtymään!

Seuraa
meitä: