Aiheuttaako endometrioosi lapsettomuutta? Asiantuntija vastaa

Endometrioosi on kivulias mutta vaaraton sairaus, joka on usein lapsettomuuden taustalla. Raskaus on kuitenkin mahdollinen, vaikka sairastaisikin tautia.

Teksti Annina Pennonen
Aiheuttaako endometrioosi lapsettomuutta?

Mikä endometrioosi on?

Endometrioosi on sairaus, jossa kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa kohdun ulkopuolella ja vatsaontelon puolella. Tämä aiheuttaa kroonisen tulehdusreaktion ja kiputilan.

Vatsaontelon kudoksissa saattaa olla endometrioosikudosta siellä täällä, ja myös munasarjoissa voi olla endometrioosipesäkkeitä.

Munasarjojen ja endometrioosipesäkkeiden tuottama estrogeeni ylläpitää tautia. Vatsaontelon tulehdusreaktio aiheuttaa kipua ja lapsettomuutta.

Noin 2–10 prosenttia hedelmällisessä iässä olevista naisista sairastaa endometrioosia.

Miten endometrioosi selviää?

Endometrioosia voidaan epäillä sisätutkimuksessa, mutta varmuus siitä saadaan vain tekemällä ns. laparoskopia eli vatsaontelon tähystys.

Voinko tulla raskaaksi, vaikka sairastan endometrioosia?

Lapsettomuuspotilaista jopa 50 prosenttia sairastaa endometrioosia. Sairaus heikentää hedelmällisyyttä useilla eri tavoilla.

Endometrioosin aiheuttamat muutokset voivat esimerkiksi heikentää munasolujen ja alkioiden laatua sekä haitata alkion kiinnittymistä kohdun limakalvolle.

Endometrioosi ei kuitenkaan estä raskaaksi tuloa. Suuri osa endometrioosipotilaista tulee spontaanisti raskaaksi, mutta mitä vaikeampi tauti on, sitä useammin tarvitaan lapsettomuushoitoja.

Lue, koska on oikea aika lapsettomuushoidoille.

Jos tauti on lievä, raskaus alkaa luonnollisesti jopa 65 prosentilla kolmen vuoden seurannan aikana. Hyvin vaikeaa tautimuotoa sairastavien luonnollisen raskauden ennuste on vain muutaman prosentin luokkaa.

Keskenmenotkaan eivät välttämättä johdu endometrioosista, mutta jos niitä on ollut kolme peräkkäin ilman yhtään onnistunutta raskautta, tutkimukset kannattaa aloittaa, myös endometrioosin osalta.

Lue, miten lapsettomuushoidot ovat kehittyneet.

Miten endometrioosia hoidetaan?

Jos kipulääkkeet eivät riitä, lääkäri ehdottaa hoidoksi yleensä hormonihoitoa. Yleisimpiä hoitomuotoja ovat yhdistelmäehkäisyvalmisteet, jatkuvana annosteltu keltarauhashormoni ja hormonikierukka.

Jos hormonihoito ei auta, endometrioosikudosta voidaan poistaa leikkauksella. Laparoskopian eli vatsaontelon tähystyksen yhteydessä voidaan endometrioosipesäkkeitä poistaa ja polttaa.

Lähteet: Naistentautien ja synnytysten, perinatologian ja hallinnon erikoislääkäri Erja Halmesmäen haastattelu Kaksplussassa 6–7/2003 sekä Potilaan lääkärilehden artikkeli.

Selvitä ovulaatiolaskurilla, koska on otollisin aika hedelmöittyä.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä