Vauvahaaveet 04.09.2018 Päivitetty 28.08.2023

Pitääkö huolestua, jos vauvaa ei kuulu vaikka ehkäisy on jätetty pois?

Miten pitkään lasta voi yrittää ns. rennolla menetelmällä – tulee jos on tullakseen?

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Päätimme aikoinaan jättää ehkäisyn pois, sillä vauva saa tulla jos on tullakseen. Viime viikolla havahduin siihen, että tiesulut ovat olleet alhaalla jo 5 vuotta, mutta vauvaa ei vieläkään kuulu. Pitääkö tästä jo huolestua?

Monet pariskunnat jättävät lapsen saamisen luonnon, kohtalon tai jonkin muun voiman kontolle, eivätkä ainakaan aluksi pidä kirjaa tarkoista ovulaatiopäivistä tai lämpötiloista.

Lasta ei haluta yrittämällä yrittää, vaan se tulee jos on tullakseen.

Kun ehkäisy on jätetty pois, iso osa pariskunnista odottaa raskauden alkavan melko nopeasti, jo joidenkin kuukausien sisällä. Ensimmäiset kuukaudet odotus ja jännitys voivat pysytellä mielessä lähes päivittäin, mutta jos tilanne ei muutu, jää asia pikkuhiljaa taka-alalle.

Näin aikaa voi kulua paljonkin, mutta vauvaa ei vain kuulu.

Otollinen aika voi mennä sattumalta ohi

Lapsettomuudesta on hankalaa puhua, jos lasta ei ole tietoisesti yritetty – naisen kierrolla ja parin yhdyntöjen ajoituksella on suuri vaikutus raskauden alkamiseen. Jos asiasta ei pidä kirjaa edes mielessään, yhdynnät voivat osua sattumalta aina kierron kannalta väärille päiville.

– Niin sanottu hedelmällinen aika on naisella vain parina päivänä kuukautiskierrossa, jolloin munasolun irtoaminen eli ovulaatio tapahtuu, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Kati Härkönen Felicitas Mehiläisestä.

– Jos yhdyntöjä on esimerkiksi vain kerran, pari kuukaudessa tai kerran viikossakin, on hyvinkin mahdollista, ettei yhdyntä osu oikeaan ajankohtaan hedelmöittymistä ajatellen.

Jos pariskunnalla on yhdyntöjä sen sijaan säännöllisesti 2–3 päivän välein, on ”rennompi” menetelmä Härkösen mielestä todennäköisesti yhtä tehokas kuin kierron tarkkailu.

Kuinka kauan raskaaksi tuleminen oikein kestää?

Alle 35-vuotiaille, terveille naisille on aivan normaalia, että raskaaksi tulo kestää noin vuoden verran. Jos vauvaa ei siihen mennessä kuulu, on vielä hyvä mahdollisuus tulla raskaaksi ilman hoitoja seuraavan vuoden kuluessa.

– Jos kierto on säännöllinen eikä muita hedelmällisyyttä heikentäviä tekijöitä ole tiedossa, voi raskautta odotella vuotta pidempäänkin, Härkönen kertoo.

Perussääntönä pidetään sitä, että lapsettomuuteen perehtyneen lääkärin vastaanotolle kannattaa hakeutua, jos lasta on yritetty säännöllisesti vuoden ajan. Yrittäminen tarkoittaa sitä, että pariskunta on kuukautiskierron keskivaiheilla yhdynnässä joka toinen tai joka kolmas päivä.

– Yleensä raskausyritys katsotaan pitkittyneeksi, jos raskaus ei ole alkanut 12 kuukaudessa säännöllisistä yrityksistä huolimatta.

Härkönen myös muistuttaa, että naisen hedelmällisyys alkaa heikentyä jo 30 ikävuoden jälkeen, ja jyrkemmin 35 ikävuoden jälkeen.

– Jos nainen on yli 35-vuotias, ei lapsettomuustutkimuksiin lähtöä kannata jäädä liiaksi odottelemaan, vaan niihin kannattaa hakeutua jo vuoden kuluessa, vaikka yhdynnät eivät niin säännöllisiä olisikaan.

Jos pariskunta taas huomaa, että vauva on saanut olla tullakseen jo useamman vuoden ajan, on todennäköistä, että löydettävissä on jokin tekijä, jonka vuoksi raskaus ei ole alkanut – tutkimuksiin kannattaa siis hakeutua epäröimättä.

Lähde: Terveyskirjasto

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X