Uudet hedelmöityshoidot antavat toivoa lapsettomuudesta kärsiville

Ajatus hedelmöityshoidoista voi jännittää, joskus jopa pelottaa. Viime vuosina hedelmöityshoidoissa on kuitenkin tapahtunut paljon sellaista kehitystä, että hoitojen sivuvaikutuksista ei tarvitse enää hermoilla. Väestöliiton lapsettomuusklinikan Helsingin klinikan ylilääkäri Anne-Maria Suikkari listaa hoitojen kehittymisessä kolme hyvää uutista.

Teksti Annina Pennonen
Kuvat Kristiina Kurronen/Otavamedia
Uudet hedelmöityshoidot antavat toivoa lapsettomuudesta kärsiville

1. Hedelmöityshoidot ovat entistä helpompia

Keinovalikoima hedelmöityshoidoissa on muuttunut ja laajentunut. Nykyään on tarjolla entistä kevyempiä hoitoja, ja ne ovat naiselle helpompia

– Hoitojen kehittyminen keskittyy nyt siihen, että hoidot saadaan entistä helpommiksi, jotta niitä ei tarvitse jättää kesken. Tällöin myös hoitojen onnistumisprosentti nousee, Anne-Maria Suikkari sanoo.

Koeputkihedelmöitykset omilla sukusoluilla ovat vähentyneet. Luovutushoidot ovat taas lisääntyneet, sillä yksinäiset naiset hakeutuvat niihin aiempaa enemmän.

Keskustele lapsettomuudesta.

Myös keski-ikä hoitoon hakeutuvien keskuudessa on noussut. Nyt hoitoon tullaan noin 35-vuotiaina, ja lähes 30 prosenttia asiakkaista yksityisellä puolella on täyttänyt jo 40 vuotta. Julkisella puolella hoitoon hakeutuneiden keski-ikä on alempi, koska osassa kunnista lapsettomuushoitoihin ei oteta julkisella puolella yli nelikymppisiä. Julkinen puoli on lisännyt lapsettomuushoitojen resursseja.
Nyt hoidot jakautuvat puoliksi yksityisten ja julkisten klinikoiden välillä.

Lue lisää: Milloin lapsettomuushoitoihin?

2. Hedelmöityshoidoissa uusia keksintöjä

Munasolun luovutushoitoja voidaan tehdä nykyään entistä tehokkaammin, kiitos uuden keksinnön nimeltä vitrifiointi eli pikajäädytys. Menetelmässä solu laitetaan nestemäiseen typpeen. Tällä tavoin voidaan pakastaa munasoluja ja syväjäädyttää myös alkioita.

Keskustele munasolun luovutushoidosta.

Miinuksena on hinta. Menetelmä on kallis – tuhansia euroja – eikä se ole vielä Kela-korvattava.

– Tästä ei ole tullut vielä trendiä Suomessa, mutta seuraamme mielenkiinnolla, miten tämä kehittyy maailmalla, Suikkari sanoo.

3. Vähemmän sivuvaikutuksia hedelmöityshoidoista

Kolmas hyvä uutinen koskee hedelmöityshoidoissa käytettäviä lääkkeitä. Ne ovat tasalaatuisempia kuin ennen, ja valikoimaa on tullut lisää.

– Lääkärillä on nyt enemmän mahdollisuuksia suunnitella hoito yksilöllisemmin. Suikkari sanoo.

Pienemmät lääkemäärät ja lyhyemmät lääkitysajat vähentävät sivuvaikutuksia. Lääkettä voidaan myös antaa kertapistoksina päivittäisten pistosten sijaan.

– Uudempi lääkitystapa aiheuttaa vähemmän vaivoja. Ennen hoitoihin kuului kuuden viikon lääkitys, nyt selvitään kahdella viikolla.

Haittapuolena uusissa lääkkeissä on se, että ne ovat kalliita, mutta onneksi suurin osa hoitoon tulevista kuuluu Kelan sairausvakuutuksen piiriin.

Keinohedelmöityksen hinta 300 – 600 e

Julkisella puolella hoitoihin on jonoa, yksityisellä ei.  Hintahaarukka on suuri ja riippuu siitä, kenen sukusoluja ja mitä menetelmää käytetään. Omilla sukusoluilla yksi inseminaatio eli keinohedelmöitys maksaa noin 300 euroa, luovutetuilla 600 euroa.

Keskustele ja lue kokemuksia inseminaatiosta.

Koeputkihedelmöityshoidossa omavastuu on noin 2000 euroa. Lisäksi tulevat lääkekulut.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi