Raskaus 18.1.2016
TEKSTI Liisa Järvinen
KUVAT 123RF

Mikä auttaa raskausajan väsymykseen? 6 keinoa selvitä raskausväsymyksestä

Väsymys etenkin alkuraskaudessa voi viedä voimat niin, että tuskin jaksaa kättä nostaa. Näillä keinoilla selätät raskausajan pahimman väsymyksen.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

1. Syö järkevästi

Selvähän se on: väsyneenä tekee mieli herkkuja. Ärsyttävintä on se, että suklaapatukan antaman virtapiikin jälkeen verensokeri romahtaa ja väsymys on entistä kovempi.

Vanha, tylsä totuus pitää paikkansa: kunnon ruoka, vaikka pieninä annoksina parin tunnin välein, pitää verensokerin tasaisena.

Lue myös: Näin estät lihomisen raskausaikana

2. Juo tarpeeksi vettä

Ah, lasillinen raikasta kylmää vettä piristää taatusti. Hulauta kurkkuusi pari litraa vettä päivässä. Jos keho pääsee kuivahtamaan, väsymys pahenee.

Lue lisää ravinnosta raskausaikana.

3. Lepää, lepää ja lepää

Raskausaikana kehoa on syytä kuunnella. Jos väsymys vie kaikki voimat, armahda itsesi ja käperry sohvannurkkaan. Voit hyvällä omallatunnolla karsia kotityöt minimiin ja laittaa isommille lapsille vaikka piirretyt pyörimään.

Mitä jos unohtaisit kokkailut ja lämmittäisit jotain valmisruokaa? Nyt on lupa luopua superäidin viitasta!

Lue lisää: Näin äidin keho ja vauva muuttuvat alkuraskaudessa

4. Pyydä apua

Jos olet tähän asti ollut perheenne virallinen kodin- ja lastenhoitaja, on aika kääntää roolit. Valjasta muut perheenjäsenet, sukulaiset tai ystävät auttamaan kotitöissä ja käymään kaupassa.

Jos lapset on mahdollista saada hoitoon edes tunniksi pariksi, älä arastele varastaa itsellesi lepohetkeä.

Lue myös: 10 noloa mutta normaalia raskausoiretta

5. Mene aikaisin nukkumaan

Kuulostaa itsestäänselvyydeltä! Tosin jokainen, joka on joskus ollut kuolemanväsynyt, tietää, miten kovalta ponnistelulta nukkumaanmenokin voi tuntua. Heitä siis päättäväiset hyvästit myöhäisillan elokuville ja painu ajoissa petiin. Pari lisätuntia unta voi olla seuraavan päiväsi pelastus.

Jos se ei riitä, nuku päiväunet, jos mitenkään mahdollista. Jo parinkymmenen minuutin torkut voivat virkistää.

Lue myös: Raskausoireet ennen kuukautisten poisjääntiä – katso kattava lista!

6. Pysy liikkeessä

Hetkinen, eikö raskausaikana ollutkaan lupa makoilla itsensä tainnoksiin? Joskus liikkeessä pysyminen voi virkistää enemmän kuin lepo. Kevyiden kotitöiden parissa puuhastelu voi tuoda lisävirtaa, ja asioiden aikaansaaminen saa sinut uskomaan, että elämä voittaa.

Jos jaksat viimeisillä voimillasi raahautua ulkomaailmaan, rauhallinen kävelylenkki voi tehdä ihmeitä. Ulkoilu parantaa unenlaatua, mikä on enemmän kuin plussaa, kun yrität selviytyä raskauden tästä vaiheesta – joka onneksi yleensä menee ohi raskauden puoliväliin mennessä.

Lue, mistä raskausväsymys johtuu.

Lähteet: What to Expect, The Huffington Post

Milloin raskausväsymyksestä on syytä huolestua?

Ota väsymys puheeksi neuvolassa, jos:

  • Heräät aamulla kuolemanväsyneenä. Silloin olet todennäköisesti heräillyt yöllä, eikä uni ole tehnyt tehtäväänsä. Heräilyn syynä voi olla levottomat jalat -oireyhtymä, joka oireilee epämiellyttävänä tuntemuksena alaraajoissa. Myös kuorsaaminen voi aiheuttaa heräilyä. Lisääntynyt ja ääneltään voimistunut kuorsaaminen voi olla merkki osittaisesta ylähengitystieahtaumasta, joka voi vaikuttaa sikiön kasvuun ja  hapensaantiin.
  • Heräät virkeänä, mutta kova väsymys iskee kesken päivän. Silloin on syytä sulkea pois kilpirauhasen vajaatoiminta jaraudanpuutostila eli anemia. Kilpirauhasen vajaatoiminta on haitallinen sikiölle ja vaatii lääkitystä. Anemia on mahdollinen, vaikka hemoglobiini olisi normaali, sillä rautavarastot saattavat olla tyhjät. Sekä kilpirauhasen vajaatoiminta että anemia voidaan selvittää verikokeella.
  • Sinulla on vaikeuksia nukahtaa tai heräät liian aikaisin aamulla. Nukahtamisvaikeudet ja aamuyöllä herääminen voivat olla merkkejä masennuksesta.
  • Olet niin väsynyt, että et selviä työpäivästä. Raskausväsymys on kelpo syy hakea sairauslomaa, mutta edellä mainitut häiriöt ja puutostilat on syytä selvittää.

Asiantuntijana naistentautien erikoislääkäri ja perinatologi Päivi Polo Turun yliopistollisesta keskussairaalasta.

Keskustele: Mikä avuksi raskausväsymykseen?

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen kattavin vanhemmuusmedia: hyötytietoa vanhemmuudesta, perheblogeja ja suosittu keskustelufoorumi. Tervetuloa viihtymään!

Seuraa
meitä: