Miksi mennä sikiöseulontaan?

Sikiöseulonta pyrkii selvittämään sikiön terveydentilaan liittyviä kehityshäiriöitä. Tutkimukset ennustavat, onko lapsella kehitysvamman riskiä. Seulonta ei kuitenkaan ole riskitön.

Teksti Liisa Järvinen
Miksi mennä sikiöseulontaan?

Mitä hyötyä on sikiöseulonnasta?

Sikiöseulonnalla saadaan tietoa sikiön terveydentilasta ja sen avulla arvioidaan sikiön riski kehityshäiriöön. Jos kehityshäiriötä epäillään, pystytään synnytys ja lapsen tutkimukset ja hoito suunnittelemaan etukäteen.

Poikkeavuuden tunnistaminen voi parantaa lapsen ennustetta. Sikiöseulonnat antavat raskaana olevalle mahdollisuuden päättää raskauden jatkosta, jos sikiöllä todetaan vaikea poikkeavuus. Laillisen abortin raja on 24 raskausviikkoa.

Lue myös: Mietityttääkö vauvan koko? Tämän takia tarkkaa sikiön painoarviota on vaikea tehdä
Keskustele: Sikiöseulonnoissa olleita

Kenelle sikiöseulontaa tarjotaan?

Seulontoja tarjotaan kaikille raskaana oleville, mutta ne ovat vapaaehtoisia.

Raskaana olevan tulee saada tietoa sikiöseulontojen hyödyistä ja haitoista. Silloin hän voi tehdä tietoisen päätöksen osallistumisestaan seulontaan ja mahdollisiin jatkotutkimuksiin.

Lue myös: Odottaja, saatko tarpeeksi näitä vitamiineja?
Keskustele: Sikiöseulonnat ok, kuitenkin poikkeavuus?

Mitä sikiöseulontaan kuuluu?

Varhaisraskauden yleisellä ultraäänitutkimuksella varmistetaan raskauden kesto ja sikiöiden lukumäärä. Tutkimus tehdään usein raskausviikoilla 11–14. Jos raskaana oleva haluaa, mitataan samalla niskaturvotuksen määrä yhdistelmäseulaa varten.

Varhaisraskauden yhdistelmäseulaan kuuluu ultraäänitutkimuksen lisäksi verinäyte, joka otetaan raskausviikoilla 9–11. Niskaturvotuksen määrän ja seerumiseulan tuloksen avulla lasketaan riskiluku, joka kertoo sikiön kromosomipoikkeavuuden todennäköisyyden.

Jos riskiluku on yli 1/250, raskaana oleva päättää, haluaako hän mennä jatkotutkimuksiin eli lapsivesipunktioon tai istukkanäytetutkimukseen. Niissä näyte otetaan ohuella neulalla, joka pistetään äidin vatsanpeitteiden läpi kohtuun. Nämä tutkimukset voivat vahingoittaa sikiötä, ja keskenmenon riski on noin yksi prosentti.

Sikiöseulontaohjelmaan kuuluu myös rakennepoikkeavuuksien selvittäminen raskausviikoilla 18-21 tai raskausviikon 24 jälkeen. Siinä tutkitaan ultraäänellä järjestelmällisesti sikiön elimet.

Asiantuntijana Ulla Saalasti Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Lue myös: Totta vai tarua? Nämä raskausmyytit ovat humpuukia
Keskustele: Kokemuksia sikiöseulonnoista?

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä