Raskaus 18.5.2016
TEKSTI Liisa Järvinen
KUVAT 123RF

Miksi mennä sikiöseulontaan?

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Mitä hyötyä on sikiöseulonnasta?

Sikiöseulonnalla saadaan tietoa sikiön terveydentilasta ja sen avulla arvioidaan sikiön riski kehityshäiriöön. Jos kehityshäiriötä epäillään, pystytään synnytys ja lapsen tutkimukset ja hoito suunnittelemaan etukäteen.

Poikkeavuuden tunnistaminen voi parantaa lapsen ennustetta. Sikiöseulonnat antavat raskaana olevalle mahdollisuuden päättää raskauden jatkosta, jos sikiöllä todetaan vaikea poikkeavuus. Laillisen abortin raja on 24 raskausviikkoa.

Lue myös: Mietityttääkö vauvan koko? Tämän takia tarkkaa sikiön painoarviota on vaikea tehdä
Keskustele: Sikiöseulonnoissa olleita

Kenelle sikiöseulontaa tarjotaan?

Seulontoja tarjotaan kaikille raskaana oleville, mutta ne ovat vapaaehtoisia.

Raskaana olevan tulee saada tietoa sikiöseulontojen hyödyistä ja haitoista. Silloin hän voi tehdä tietoisen päätöksen osallistumisestaan seulontaan ja mahdollisiin jatkotutkimuksiin.

Lue myös: Odottaja, saatko tarpeeksi näitä vitamiineja?
Keskustele: Sikiöseulonnat ok, kuitenkin poikkeavuus?

Mitä sikiöseulontaan kuuluu?

Varhaisraskauden yleisellä ultraäänitutkimuksella varmistetaan raskauden kesto ja sikiöiden lukumäärä. Tutkimus tehdään usein raskausviikoilla 11–14. Jos raskaana oleva haluaa, mitataan samalla niskaturvotuksen määrä yhdistelmäseulaa varten.

Varhaisraskauden yhdistelmäseulaan kuuluu ultraäänitutkimuksen lisäksi verinäyte, joka otetaan raskausviikoilla 9–11. Niskaturvotuksen määrän ja seerumiseulan tuloksen avulla lasketaan riskiluku, joka kertoo sikiön kromosomipoikkeavuuden todennäköisyyden.

Jos riskiluku on yli 1/250, raskaana oleva päättää, haluaako hän mennä jatkotutkimuksiin eli lapsivesipunktioon tai istukkanäytetutkimukseen. Niissä näyte otetaan ohuella neulalla, joka pistetään äidin vatsanpeitteiden läpi kohtuun. Nämä tutkimukset voivat vahingoittaa sikiötä, ja keskenmenon riski on noin yksi prosentti.

Sikiöseulontaohjelmaan kuuluu myös rakennepoikkeavuuksien selvittäminen raskausviikoilla 18-21 tai raskausviikon 24 jälkeen. Siinä tutkitaan ultraäänellä järjestelmällisesti sikiön elimet.

Asiantuntijana Ulla Saalasti Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Lue myös: Totta vai tarua? Nämä raskausmyytit ovat humpuukia
Keskustele: Kokemuksia sikiöseulonnoista?

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen kattavin vanhemmuusmedia: hyötytietoa vanhemmuudesta, perheblogeja ja suosittu keskustelufoorumi. Tervetuloa viihtymään!

Seuraa
meitä: