Milloin raskaus näkyy ulospäin? Toinen lapsi paljastuu nopeasti

Raskaus alkaa tyypillisesti näkyä vatsan havaittavalla pyöristymisellä rv 16–18, mutta se riippuu aiemmista raskauksista.

Teksti Päivi Pelkonen
Kuvat iStock
Näihin ulottuvuuksiin vatsa kasvaa raskauden viimeisellä kolmanneksella.
Näihin ulottuvuuksiin vatsa kasvaa raskauden viimeisellä kolmanneksella.

– Ensisynnyttäjillä raskaus alkaa näkymään ulospäin raskausviikoilla 16–18, mutta uudelleen synnyttäjillä vähän jo aiemmin, kertoo apulaisylilääkäri Maija-Riitta Ordén Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

Yleensä näkyvin muutos raskaudessa tapahtuu loppupuolella, kun tulevan äidin vatsa kasvaa ja paino lisääntyy. Normaali ja suositeltava painonnousu raskauden aikana on noin 8–15 kiloa. Painonnousu johtuu kohdun, sikiön, istukan ja lapsiveden lisäksi äidin verenkierron ja elimistön nestemäärän kasvusta.

– Ylipainoisilla ei raskaus ei välttämättä näy ollenkaan ulospäin, sanoo Ordén.

Äidin painolla on raskauden ulospäin näkymisessä merkitystä, mutta muutkin asiat vaikuttavat: äidin pituus, vartalon rakenne, suolen kaasujen määrä, kohdun hyvälaatuiset lihaskasvaimet eli myoomat ja joskus myös kookkaat munasarjat.

– Raskauden näkyminen on hyvin yksilöllistä, summaa Felicitas Mehiläisen kätilö ja ivf-hoitaja Satu Peussa.

Myös kohdun asento antaa raskauden näkyä

Kohtu on lantiossa sijaitseva lihaksekas elin, jonka sisällä sikiö kasvaa. Peussa kertoo, että sekä sikiön ja kohdun kasvuvauhti ja asento vaikuttavat omalta osaltaan siihen, miten raskaus näkyy ulospäin.

Geneettisistä tekijöistä äidin pituus ja paino vaikuttavat merkittävästi sikiön kasvuun. Lähtöpainolla ei ole niinkään tähän asiaan merkitystä, vaan sillä kuinka paljon paino nousee raskauden aikana.

Sikiön kasvu on viikolle 16 pääasiassa solujen lisääntymistä. Tämän jälkeen sikiön paino ja pituus alkavat kasvaa vauhdilla. Viikolta 32 alkaen painonnousu on noin 250 grammaa viikossa.

Raskaus alkaa näkyä vasta sitten, kun sikiö ottaa pituutta ja painoa.

Raskaus alkaa näkyä vasta sitten, kun sikiö ottaa pituutta ja painoa.

Normaalitilassa kohtu painaa noin 100 grammaa, mutta synnytyksen koittaessa se voi painaa jopa 1–2 kiloa. Raskauden aikana kohdun kasvua mitataan SF-mitalla häpyluun yläosasta kohdun korkeimpaan kohtaan. Raskauden lopussa SF-mitta on keskimäärin 32 senttiä.

Miksi raskaus näkyy, vaikka vauva on pikkusikiö?

– Vaikka vauva olisi vasta pieni, maha voi olla iso myös sen vuoksi, että kohdun sisällä on paljon muutakin. Vauvan lisäksi tilaa kohdussa vievät istukka ja lapsivesi, Peussa selittää.

Istukka muodostuu kun hedelmöittynyt munasolu kiinnittyy kohdun seinämään. Istukka on kiekkomainen elin, jonka tehtävä raskauden aikana on huolehtia hapen ja ravinteiden kuljetuksesta sikiöön ja kuona-aineiden poiskuljetuksesta napanuoran välityksellä. Raskaus näkyy vatsassa myös istukan takia, sillä se voi kasvaa noin kilon painoiseksi.

Sikiö kelluu kalvojen ympäröimässä nestepussissa, jonka sisällä olevaa nestettä kutsutaan lapsivedeksi. Alkuraskaudessa lapsivettä voi olla vain muutama millilitra, mutta myöhemmin jopa puolitoista litraa.

Lapsiveden määrä lisääntyy raskauden puoliväliin asti. Enimmillään sitä on noin 34 viikkoa hedelmöityksestä ja noin 38 viikon päästä kohdalla se vähenee.

Näkyykö toinen raskaus aikaisemmin?

Tuntuuko sinusta siltä, että pikkusisarusta odottaessa vauvamaha on pullahtanut nopeammin näkyville? Et välttämättä kuvittele asiaa.

Asiantuntijat vahvistavat, että raskauden näkymiseen vaikuttaa myös se, monesko lapsi on tulossa.

– Yleensä vauvamaha näkyy herkemmin pikkusisarusten kohdalla. Kohtu on jo ”venyttynyt” aikaisemmissa raskauksissa, joten se antaa helpommin periksi seuraavissa raskauksissa ja tulee näin herkemmin näkyville, Peussa selittää.

Lähteet: Apulaisylilääkäri ja perinatologi Maija-Riitta Ordén, kätilö ja ivf-hoitaja Satu Peussa, Terveyskirjasto, Terveyskylä, Sciencemag, Jama, Vantaan kaupungin nettineuvola

Lue myös: Isät kertoivat, miten rakastettava on äidin vartalo: ”En ajattele hikisenä valaana”

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä