Muista foolihappolisä raskausaikana – vähentää lapsen mmc-vamman riskiä

Tutkimusten mukaan alkuraskauden aikainen foolihappolisä pienentää mmc-liikuntavamman riskiä merkittävästi. Foolihappolisä on helppo tapa suojata kehittyvää lasta.

Teksti Kia Toivanen
Foolihappolisä raskaana.
Ravinnosta saatava folaatti ei riitä kerryttämään tarvittavia foolihappovarastoja, vaan vitamiinilisä on myös tarpeen.

Suomessa vuosittain noin 15–20 lasta saa mmc-vammadiagnoosin. Melko vähän esillä oleva meningomyeloseele eli mmc-vamma on synnynnäinen liikuntavamma. Se vaikeuttaa alaraajojen toimintakykyä ja voi aiheuttaa häiriöitä rakon ja suolen toimintaan. Foolihappolisä raskausaikana vähentää tämän vamman riskiä.

Suomen CP-liitto haluaa muistuttaa raskautta suunnittelevia ja raskaana jo olevia foolihapon tärkeydestä. Alkuraskaudessa käytetyn foolihappolisän on todettu pienentävän lapsen mmc-vamman riskiä merkittävästi.

Ravinnosta saatava folaatti ei riitä

Foolihappo on synteettinen vitamiini, joka vastaa B9-vitamiinia eli folaattia. Ravinnosta folaattia saa esimerkiksi vihreistä vihanneksista ja sitrushedelmistä. Kasviksista saatavat folaattimäärät eivät kuitenkaan riitä kerryttämään elimistöön raskautta varten tarvittavaa folaattivarastoa.

Folaatin riittävä saanti on hyvin tärkeää sikiön normaalin kehityksen kannalta. Tämän takia jokaisen raskautta suunnittelevan naisen tulisi syödä foolihappolisää.

– Foolihappolisän käyttö tulisi aloittaa vähintään kaksi kuukautta ennen toivottua raskautta, ja käyttöä tulisi jatkaa raskauden kolme ensimmäistä kuukautta, toteaa CP-liiton suunnittelija Petra Peltonen.

Foolihappolisän merkitys raskautta suunniteltaessa ja sen alkuvaiheessa on huomioitu myös Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksissa (2014) sekä THL:n raskausajan ruokavaliota koskevissa ravitsemussuosituksissa (2016).

Toisin kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Unkarissa, Suomessa foolihappoa ei lisätä elintarvikkeisiin, kuten jauhoihin. Tämän takia vitamiinilisän muistaminen on ensiarvoisen tärkeää.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä