Raskaus 19.12.2019 Päivitetty 04.04.2024

Muusta luovun, mutta salmiakista en – miksi odottajat popsivat sitkeästi lakua, vaikka se on ”kielletty”?

”Kieltolaku” astui voimaan raskausajan ruokavaliossa vuonna 2016. Sitä ennen salmiakkia oli tavattu jopa suositella odottajille neuvolassa. Miksi salmiakki ei sovi, kun on raskaana?

Teksti
Natalia Kisnanen
Kuvat
iStock
5 kommenttia

On yksi raskauden ruokarajoitus, jota on muita helpompi olla ottamatta tosissaan. Vuonna 2016 tuli voimaan Ruokaviraston ohje, jonka mukaan tulisi kokonaan jättää ruokavaliosta lakritsi ja salmiakki raskaana.

“Noudatan suosituksia muuten, mutta salmiakkia olen syönyt pahimpaan oloon, vaikka olen raskaana.”

Kun lakritsin ja salmiakin syönti piti aiemmin rajoittaa 50 grammaan päivässä, nykyään niitä ei suositella ollenkaan raskauden aikana.

– Tässä puhutaan nyt neuvolakansanperinteestä. Lakritsi on jotakin, mitä terveydenhoitajat ovat aiemmin aika laajasti ajatelleet voivansa suositella avuksi matalaan verenpaineeseen, tuumii Eero Kajantie.

Hän on yksi niistä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkijoista, joiden tutkimukseen laku- ja salmiakkiohje perustuu.

“Olen syönyt salmiakkia raskaana ilman tunnontuskia. Kesällä oli niin pahaa oloa ja se oli harvoja asioita, jotka upposivat hyvin.

Salmiakki raskaana: stressihormoni pääsee sikiöön

Suositus jättää ruokavaliosta salmiakki raskaana perustuu siihen, että salmiakissa ja lakussa on glykyrritsiiniä. Tutkimuksessa selvisi, että raskausaikana paljon glykyrritsiiniä käyttäneiden lapsilla näyttäisi olevan keskimääräistä enemmän tarkkaavaisuus- ja keskittymishäiriöitä sekä usein alhaisempi älykkyysosamäärä.

Lisäksi glykyrritsiini näyttää lyhentävän raskauden kestoa ja aikaistavan kohdussa sille altistuneiden tyttölasten murrosikää.

”Toki olen yrittänyt valita täytelakua ynnä muuta, missä itse lakua olisi mahdollisimman vähän.”

Se, ettei kaikkia siltikään huvita salmiakista ja lakusta luopua, ainakaan kokonaan, ei tule Eero Kajantielle yllätyksenä. Asia tuli hänelle erittäin selväksi sinällään pienen muutoksen nostattamassa julkisuusmyräkässä.

salmiakki raskaana

– Salmiakki on kansallismakeinen, jota syödään paljon. Siksi tämä suositus herättää paljon tunteita ja saa ihmiset kysymään, onko suosituksessa järkeä.

Glykyrritsiinin tihutyöt aiheuttaa tarkemmin ilmaistuna sikiöaikainen stressi. Salmiakki raskaana on haitallista, sillä glykyrritsiini häiritsee istukan kykyä nollata äidin kehosta erittyvää stressihormoni kortisonia. Normaalisti istukka kykenee entsyymeillään pyyhkimään pois 80–90 prosenttia kortisolin tehosta – paitsi siis jos elimistössä on glykyrritsiiniä.

Lue myös: ”Seuraavaksi kielletään seksi”! Näin äidit reagoivat salmiakkikieltoon raskausaikana

Eikö voisi ajatella, että jos äiti ei ole kovin stressaantunut, ei salmiakki raskaana aiheuta suurempaa haittaa?

Ei valitettavasti ihan niinkään, sillä raskaus itsessään on jo keholle eräänlainen stressitila.

– Kortisolin määrä äidin verenkierrossa lisääntyy joka tapauksessa raskauden aikana. Psyykkinen stressi toki lisää pitoisuuksia entisestään, Eero Kajantie toteaa.

“Olen raskaana ja salmiakki on todella himottavaa tällä hetkellä, enkä sitä nyt kaksin käsin vedä. Mutta jos minulla on Ässä mix -pussi, syön sen kertaheitolla.”

Kansanperinteessä salmiakki on pahoinvointilääke

Eero Kajantie ei ole kovin huolissaan siitä, miten monet edelleen mutustelevat salmiakkia ja lakritsaa raskaana ollessaan.

– Tämä asia varmaan muuttuu äitisukupolven mukana. Ajan myötä muutos raskaudenaikaisessa ravinnossa totutaan hyväksymään, hän uskoo.

“Imeskelen max 5 karkkia päivässä pahoinvointiin. Se toimii myös hajujen oksettavan vaikutuksen minimointiin. Pelkään oksentamista enemmän kuin satunnaisen salmiakin vaikutusta sikiöön.”

Monet tällä hetkellä raskaana olevistahan ovat syöneet lakua hyvällä omallatunnolla edellisessä raskaudessa. Kun lapset ovat silti osoittautuneet ihan täysjärkisiksi, varoitukset salmiakin haitallisuudesta raskausaikana voivat tuntua älyttömiltä. Konkariodottajien puheet vaikuttavat edelleen esikoisiaan odottavien asenteisiin.

Sitä paitsi lakuun ja salmiakkiin luotetaan suomalaisten odottajien kansanperinteessä täsmäapuna matalaan verenpaineeseen ja raskauspahoinvointiin. Tutkittua tietoa siitä, kuinka tehokkaasti ne todella auttavat, ei ole.

– Eikä tällaista voi nykytietämyksen perusteella enää tutkiakaan! Kajantie myöntää ja harmittelee myötätuntoisesti:

– Raskaudenaikaisen matalan verenpaineen aiheuttama huimaus voi olla vietävän hankalaa. Enkä kyllä tiedä kovin hyviä keinoja, millä siihen saisi apua.

Sitäkään ei voida enää tutkia, millainen vaikutus milläkin määrällä lakritsia tai salmiakkia raskausaikana on sikiöön. Kun kerran haittoja todistetusti on, moiset tutkimukset olisivat epäeettisiä.

– Minusta voisi sanoa, ettei satunnainen lautasellinen lakritsijäätelöä tai joskus muutama salmiakki raskaana ole haitallista, Kajantie selventää.

– Kun turvallisen käytön rajaa ei tutkitusti tiedetä, ollaan varovaisuusperiaatteen mukaisesti päädytty siihen, ettei lakritsia ja salmiakkia suositella raskauden aikana lainkaan.

Lue lisää: Mikä ihmeen glykyrritsiini? Suomalaisten rakastama ainesosa voi aiheuttaa sikiön kehitykselle haittaa

Sitaattinostot ovat lasta juuri odottavien tai hiljattain synnyttäneiden omia vastauksia. Pyysimme sosiaalisessa mediassa kertomaan, kuinka tarkasti äidit noudattavat itse neuvolan ruokasuosituksia raskaana oleville. Salmiakki ja lakritsi nousivat esiin useasti syötyinä ei-suositeltuina ruoka-aineina.

Lue myös

Kommentit (5)

Maalaisjärki kunniaan… Mitään tutkimustuloksia ei ole olemassakaan.

Kiitos vihjeestä! Namitupa uusi tuttavuus :)

Namituvalla on nykyään ihania glykyrritsiinittömiä salmiakkeja, tämän raskauden pelastaja!

Glykyrritsiiniä on aina lakritsissa ja salmiakkimakeisissa kun siihen on lisätty lakritsia jossain muodossa. Puhdas salmiakki ei sisällä glykyrritsiiniä ja on muutamia salmiakkimakeisia, joihin ei ole lisätty mitään lakritsista ja ovat näin ollen raskaana olevalle sopivia. Valmistaja mainostaa näitä raskaana oleville sopivana. Eli salmiakin vaikutuksia voidaan edelleen raskaana olevilla tutkia.

Kyllä ne tutkimustulokset ihan todellisia ovat ja kaikkien tarkistettavissa. Maalaisjärkeä kannattaa käyttää vaikka silloin, kun pitäisi tehdä piirakoita ja kaulin on hukassa, ei tekosyynä tärkeän tiedon sivuuttamiseksi.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X