Perhe 25.2.2016
KUVAT 123RF

Näin kerrot lapselle uudesta vauvasta – 7 vinkkiä

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

1. Pidä selitykset lyhyinä

Pienet lapset eivät kaipaa pitkiä ja monimutkaisia selityksiä. Kerro vauvauutisista lyhyesti ja lapsen omalla kielellä. Esimerkiksi tähän tapaan: “Meidän perheeseen on tulossa uusi vauva. Se on nyt äidin masussa kasvamassa, ja äidin masu kasvaa isommaksi ja isommaksi kunnes vauva tulee ulos.”

Jos lapsi kyselee lisää, vastaa vain siihen, mitä hän kysyy. Todennäköisesti hän on tyytyväinen saamaansa vastaukseen. Älä ylläty, jos lapsi reagoi vauvauutiseen vastaamalla ”Ok” ja jatkaa sitten leikkejään.

Lue myös: Toinen lapsi tulossa – riittääkö rakkaus kahdelle?
Keskustele: Neljättä tai jo useampaa lasta odottavia?

2. Selitä vuodenkierron avulla

Pikkulapset eivät hahmota aikaa, joten vauvan lasketun ajan voi liittää johonkin selkeään vuodenkierron kohtaan, kuten kesään tai jouluun. Selitä vuodenaikojen avulla: Nyt on kevät, ja kohta lumet sulavat, ja sen jälkeen tulee kesä ja mennään uimarannalle. Kesällä vauva syntyy.

Lue myös: Näin lapsen ajattelu kehittyy

3. Ota lastenkirjat avuksi

Etsi kirjastosta lastenkirjoja, jotka käsittelevät pikkusisaruksen syntymää. Lukekaa kirjaa yhdessä ja jutelkaa siitä, millaista on, kun perheeseen syntyy uusi vauva. Ota sopivassa kohtaa – mielellään useiden lukukertojen jälkeen – esille oman perheen uusi tulokas.

Pikkusisaruksen syntymää käsittelevät esimerkiksi Kristiina Louhi: Tomppa ja piimänakki (Tammi 2015), Eric Hill: Puppe saa pikkusiskon (Otava 2013), Sanna Pelliccioni: Onni-pojasta tulee isoveli (Minerva 2009), Kristiina Louhi: Aino ja pakkasen poika (Tammi, uusi painos 2008) ja Astrid Lindgren: Minäkin haluan siskon (WSOY, uusi painos 2011).

Lue myös: 14 asiaa, joissa toisen lapsen kasvatus eroaa ensimmäisestä
Keskustele: Miten olette kertoneet lapsille, mistä vauvat tulee?

4. Järjestä pieni juhlahetki

Kerro ilosta konkreettisella tavalla. Järjestä oman perheen kesken pieni juhlahetki: laita esille koristeita ja tarjoa kakkua kuin synttäreillä. Kerro lapselle, että juhlitte perheeseen pian syntyvää vauvaa.

Lue myös: Ristiäiset – vauvan ensimmäinen juhla

5. Anna lapselle tärkeä tehtävä

Kerro lapselle, että sinulla on hänelle tärkeä tehtävä: uusi vauva on tulossa perheeseenne ja tarvitset apulaista uutisen kertomiseen. Ystäviä ja sukulaisia tavattaessa lapsi saa sitten itse kertoa suuren uutisen. Kuulijoiden ihastuneet reaktiot saavat lapsen tuntemaan, että juuri hän on tehnyt muut iloisiksi.

Lue myös:
8 ikimuistoista tapaa kertoa raskaudesta
7 ikimuistoista tapaa ilmoittaa vauvan syntymästä

6. Ota vauva-albumi esiin

Tutkikaa yhdessä lapsen omaa vauvakirjaa, valokuvia tai videoita. Ihastele häntä vauvana, ja muistele, kuinka hän oppi aikanaan istumaan, konttaamaan ja kävelemään. Kiinnitä lapsen huomio kuvissa olevien vanhempien iloisiin ilmeisiin. ”Katso, miten iloiselta äiti näyttää sairaalassa!”

Lue myös: Toimi näin, kun lapsi on mustasukkainen sisarukselle
Keskustele: Uusi vauva – sisaruskateus

7. Vierailkaa vauvaperheissä

Käykää kylässä lähipiirin vauvaperheissä. Anna lapsen rauhassa tutkailla vauvoja ja niiden käyttäytymistä. Kotona voitte jutella vauvoista ja samalla ottaa puheeksi omat vauvauutiset.

Lue myös: Näin käännät sisaruskateuden vahvuudeksi

Lähteet: Parenting.com, Parents.com, MLL, Babycenter.com

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen kattavin vanhemmuusmedia: hyötytietoa vanhemmuudesta, perheblogeja ja suosittu keskustelufoorumi. Tervetuloa viihtymään!

Seuraa
meitä: