Odottaja: saatko raskausaikana tarpeeksi näitä vitamiineja?

Odottaja voi saada liian vähän esimerkiksi D-vitamiinia, folaattia ja seleeniä. Puutos näkyy monin eri tavoin niin äidin olossa kuin sikiön kehityksessäkin.

Teksti Saga Wiklund
Odottaja: saatko tarpeeksi näitä vitamiineja?

Suomalaiset kärsivät etenkin D-vitamiinin ja B-vitamiinien ryhmään kuuluvan folaatin puutteesta. Näitä vitamiineja tulisi saada ravinnosta päivittäin, sillä elimistö ei pysty tuottamaan niitä itse joko riittävästi tai lainkaan.

D-vitamiini vaikuttaa vastustuskykyyn, luuston hyvinvointiin ja kehittymiseen, solujen uusiutumiseen ja lihastoimintojen ylläpitoon.

Kaamosajan pimeydessä D-vitamiinia ei muodostu elimistössä auringon avulla, mutta sitä voi saada kalaruoista ja maitovalmisteista, joihin on lisätty D-vitamiinia. Näiden lisäksi tarvitaan D-vitamiinilisää, sillä saantisuositus on 10 mikrogrammaa ympäri vuoden. Suositus koskee myös vauvoja, odottajia ja imettäjiä.

D-vitamiinin imeytyminen vaihtelee yksilöllisesti. Vitamiini on rasvaliukoinen, joten se imeytyy kehoon paljon tehokkaammin öljykapselista kuin tabletista. Vauvoille D-vitamiinitipan voi sekoittaa soseeseen.

Jos epäilet D-vitamiinin puutetta, mittauta vitamiinitasosi verikokeella. Huono ravitsemus voi tuntua väsymyksenä tai vetämättömyytenä.

Lue myös: Tästä raastevadista saat monipuolisesti vitamiineja – katso repsepti!

Folaatti on odottajalle välttämätön

Folaatti on B-ryhmän vitamiini, jonka puute aiheuttaa anemiaa. Folaatti on tärkeä hedelmällisyysikäisille naisille, sillä sen puute voi aiheuttaa keskenmenoja tai sikiön kehityshäiriöitä. Folaattilisää kannattaa ottaa, kun suunnittelee raskautta tai on alkuraskaudessa, jotta varmistetaan, että sikiön hermostoputki sulkeutuu kunnolla.

Folaatti vähentää uupumusta raskauden alkuvaiheessa ja tekee hyvää myös sydämelle. Hyviä folaatin lähteitä ovat vihreät kasvikset, palkokasvit, täysjyvävilja ja marjat.

Folaatin saantisuositus hedelmällisessä iässä oleville naisille on 400 mikrogrammaa vuorokaudessa, mutta suomalaisilla saanti jää keskimäärin 300 mikrogrammaan vuorokaudessa.

Lue reseptit:

Aurinkoinen hedelmäsmoothie

Vaaleanpunainen smoothie jogurtista, vadelmista ja banaanista

Seleeni on tärkeä antioksidantti

Seleeni on hivenaine, jota saadaan suurimmassa osassa maailman maista luontaisesti maaperän kautta. Suomen maaperässä sitä ei kuitenkaan juuri ole, joten sitä lisätään lannoitteisiin ja tuotantoeläinten rehuun.

Suomalaiset saavat seleeniä etenkin liha- ja maitotuotteista. Seleenin puutteen riskiryhmässä ovat kasvissyöjät, jotka syövät vain kotimaisia luomutuotteita, sillä maamme luomutuotannossa ei käytetä seleenipitoisia lannoitteita.

Seleenin puute voi häiritä kilpirauhasen toimintaa. Seleeni on myös tärkeä antioksidantti, joka voi osaltaan suojata syövältä, lisätä vastustuskykyä ja pitää yllä silmien, ihon ja hiusten terveyttä. Miehillä seleeni tukee siittiöiden muodostumista.

Lue myös: 20 kysymystä odottajan ruokavaliosta

Lue reseptit:

Vähän parempi hedelmäsalaatti

Marja-hedelmätuorepuuro

Juttu perustuu Pharma Nordin Country Managerin, ETM Katja Saarikosken haastatteluun, Terveyskirjaston artikkeleihin ja Suomalaiset ravitsemussuositukset -julkaisuun (2014).

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä