Odottava äiti, älä pelkää seksiä! Vinkit seksuaalisen itsetunnon vaalimiseen

Seksiä voi yleensä harrastaa turvallisesti raskauden loppuun asti. Listasimme odottajalle miellyttävät asennot ja selvitimme, milloin raskaana olevan kannattaa pidättäytyä seksistä.

Teksti Jenni Heiti
raskaus-ja-seksi
Hellikää parisuhdettanne erityisen paljon raskausaikana!

Raskausajan seksissä tärkeintä on kuunnella itseään. Emätin voi olla normaalia kosteampi ja herkempi, sillä lantion alueen ja sukuelinten verenkierto vilkastuu. Halut voivatkin hyrrätä täysillä. Orgasmi voi myös helpottaa raskausajan kolotuksia, stressiä ja väsymystä.

Yhdyntä ei ole seksin ainoa muoto

Kasvava vatsa voi tehdä olosta myös tukalan. Yhdyntä voi sattua, jos vauva painaa kohdunsuuta voimakkaasti alaspäin. Limakalvot voivat myös kuivua, jolloin yhdyntä sattuu.

Jos seksi tuntuu pahalta, yhdynnät kannattaa unohtaa raskausajaksi. Voitte tuottaa toisillenne mielihyvää suulla, käsin tai leluilla. Voitte myös jakaa fantasioitanne tai katsoa yhdessä pornoa.

Jos seksi ei huvita missään muodossa, sitä ei tarvitse harrastaa väkisin. Raskaus on lopulta melko lyhyt aika, eikä seksittömästä kaudesta tarvitse tehdä ongelmaa. Halujen vaihtelu on normaalia, ja tauko voi ylläpitää kipinää paremmin kuin pakkopullaseksi.

Unohda lähetyssaarnaaja, testaa lusikkaa

Lähetyssaarnaaja on huono asento ensimmäisen raskauskolmanneksen jälkeen. Vatsa on tiellä, eikä mies saa maata koko painollaan sen päällä. Lisäksi selinmakuulla kohtu painaa suuria verisuonia, jolloin verenpaine laskee. Tämä voi aiheuttaa naiselle hengenahdistusta ja heikotusta.

Miellyttäviä raskausajan seksiasentoja:

  • Lehmityttö. Nainen voi ratsastaa miehen päällä kasvot tai selkä tätä kohti. Mies voi myös istua sohvalla, tuolilla tai sängyn reunalla.
  • Takaapäin. Miehen kannattaa olla hellä, sillä syvä yhdyntäasento voi sattua naiseen, jos vauva painaa kohdunsuuta. Lempeämmässä versiossa nainen ei ole nelinkontin, vaan seisoo. Hän kumartuu kevyesti eteenpäin ja ottaa käsillään tukea sohvasta, sängystä tai seinästä.
  • Lusikka. Kylkimakuulla vatsa ei ole tiellä ja nainen saa lepäillä. Asento on intiimi ja hellä, sillä mies ei pääse yhtä syvälle kuin koira-asennossa.
  • Nainen istuu. Sopiva taso on miehen lantion korkeudella oleva pöytä. Pari voi suudella ja katsoa toisiaan silmiin, ja miehen on helppo antaa naiselle suuseksiä.

Keskustele: Seksi huvittaisi, mutta hyvää asentoa ei tahdo löytyä loppuraskauden aikaan

Läheisyys on tärkeää raskausaikana.

Unohda seksi, jos supistukset ovat kovia

Penis ja sperma eivät vahingoita sikiötä, sillä kohdun lihakset ja sikiökalvot suojaavat vauvaa. Kohdunsuulla on limatulppa, joka estää bakteerien pääsyn kohtuun.

Seksiin liittyy kuitenkin muutamia rajoituksia. Tuntemattoman tai sukupuolitautia kantavan kumppanin kanssa ei saa harrastaa suojaamatonta seksiä. Esimerkiksi raskausajan herpestartunta voi aiheuttaa keskenmenon, sikiön epämuodostuman tai kasvun hidastuman.

Yleensä orgasmin lihassupistukset eivät käynnistä ennenaikaista synnytystä. Jos naisella on voimakkaita ennenaikaisia supistuksia, lyhentynyt tai pehmentynyt kohdunkaula, seksiä ei kannata harrastaa.

Seksin aiheuttama voimakas verenvuoto pitää tutkituttaa heti. Sen sijaan pienet nirhaumat ovat yleensä vaarattomia. Emätin on raskausaikana verevä, jolloin pienet hiussuonet hiertyvät tavallista herkemmin rikki.

Vaali seksuaalista itsetuntoasi

Raskausaika esitetään joskus pelkkänä puuskutuksena ja turvotuksena. Raskaus saa kuitenkin monet naiset hehkumaan. Hormonimuutokset ja vilkastunut verenkierto vahvistavat hiuksia ja ihoa. Rinnat ja lantio pyöristyvät kauniisti, ja nainen voi tuntea olonsa todella seksikkääksi.

Eroottista itsetuntoaan kannattaa vaalia raskausaikana. Osta kauniita raskausalusvaatteita ja hemmottele itseäsi vaikkapa hieronnoilla, voiteilla ja hoidoilla. Syö terveellisesti, lepää ja tee mukavia asioita. Hyvä olo vahvistaa positiivista minäkuvaa, joka on seksuaalisen itsetunnon perusta.

Käy kumppanisi kanssa treffeillä, sillä vauvan synnyttyä yhteinen aika vähentyy. Muistakaa, ettei läheisyyden ole pakko tarkoittaa aina seksiä. Myös flirttailu, juttelu ja sylittely vahvistavat sidettänne.

Lähteet: Parents, Potilaan lääkärilehti, Terve.fi, Terveyskirjasto

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä