Raskaus Odotusaika
19/07/2013

Äitiysneuvola

Äitiysneuvola on odottajan tukiasema, jonka tehtävä on huolehtia äidin ja sikiön hyvinvoinnista.

Äitiysneuvola

Äitiysneuvola on odottajan tukiasema, jonka tehtävä on huolehtia äidin ja sikiön hyvinvoinnista.

Äitiysneuvola on odottajan tukiasema, jonka tehtävä on huolehtia äidin ja sikiön hyvinvoinnista. Keskeistä on kummankin terveyden seuranta. Rutiinitutkimuksiin kuuluvat muun muassa äidin punnitus, kohdun koon ja verenpaineen mittaus, virtsan sokerin ja valkuaisen tutkiminen ja myöhemmin vauvan sydänäänten kuuntelu.

Nykypäivän neuvola palvelee äitiä myös muissa odotusasioissa, kuten vanhemmuuteen valmentautumisessa. Parhaimmillaan neuvola on paikka, jossa äiti saa purkaa sydäntään kaikissa lapsen saamiseen liittyvissä kysymyksissä.

Neuvolaan on hyvä ottaa yhteyttä silloin, kun raskaustesti kertoo odotuksesta. Ensimmäinen käynti ajoittuu yleensä 8.-10. raskausviikolle, ja aluksi äiti tapaa terveydenhoitajan noin kerran kuukaudessa. Keskikolmanneksella odottaja käy neuvolassa ja lääkärillä yhteensä noin neljä kertaa ja loppukolmanneksen alussa neuvolassa noin joka toinen viikko. Viikolla 36 odottaja käy tavallisesti viimeisessä lääkärintarkastuksessa ja tapaa terveydenhoitajansa raskauden loppuun asti viikoittain. Käytännöt saattavat vaihdella paikkakunnittain.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.