Raskaus Odotusaika
29/07/2013

Kohtukuolema

Oman lapsensa kuolemaa ei tarvitse ymmärtää tai hyväksyä, mutta sen kanssa on opittava elämään.

Kohtukuolema

Oman lapsensa kuolemaa ei tarvitse ymmärtää tai hyväksyä, mutta sen kanssa on opittava elämään.

Oman lapsensa kuolemaa ei tarvitse ymmärtää tai hyväksyä, mutta sen kanssa on opittava elämään. Muistot, valokuvat, hautapaikka sekä tyhjä syli muistuttavat ikuisesti elämästä, joka jäi surullisen lyhyeksi.

 

Kohtukuolema

  • Kohtukuolemasta (perinataalikuolemasta) puhutaan, kun yli 22-viikkoinen tai yli 500 grammaa painava sikiö syntyy kuolleena tai mikäli vastasyntynyt kuolee ensimmäisen elinviikkonsa aikana. Ennen 22 raskausviikon ja 500 gramman rajaa raskauden katsotaan päättyvän keskenmenoon.
  • Kohtuun kuolleita lapsia sanotaan usein enkelitytöiksi ja -pojiksi.
  • THL:n syntymärekisterin mukaan Suomessa kuolee vuosittain äitinsä kohtuun noin 200 lasta. Suurimmissa sairaaloissa kohtukuolemia tapahtuu kuukausittain. Siitä huolimatta asiasta ei juuri puhuta neuvoloissa, vaikka materiaaleissa mainitaankin keskenmenon ja kätkytkuoleman riskit.
  • Pappi ei voi kastaa kuollutta lasta, mutta vanhemmat saavat halutessaan antaa lapselleen nimen. Lain mukaan yli 22-viikkoiset lapset haudataan.
  • Lisätietoa ja apua saa osoitteesta www.kapy.fi sekä internetin suljetuilta Tuntematon enkeli – ja Pähkinä-keskustelupalstoilta.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.