Raskaus Odotusaika
18/05/2016

Miksi mennä sikiöseulontaan?

Sikiöseulonta pyrkii selvittämään sikiön terveydentilaan liittyviä kehityshäiriöitä. Tutkimukset ennustavat, onko lapsella kehitysvamman riskiä. Seulonta ei kuitenkaan ole riskitön.

Miksi mennä sikiöseulontaan?

Sikiöseulonta pyrkii selvittämään sikiön terveydentilaan liittyviä kehityshäiriöitä. Tutkimukset ennustavat, onko lapsella kehitysvamman riskiä. Seulonta ei kuitenkaan ole riskitön.

Mitä hyötyä on sikiöseulonnasta?

Sikiöseulonnalla saadaan tietoa sikiön terveydentilasta ja sen avulla arvioidaan sikiön riski kehityshäiriöön. Jos kehityshäiriötä epäillään, pystytään synnytys ja lapsen tutkimukset ja hoito suunnittelemaan etukäteen.

Poikkeavuuden tunnistaminen voi parantaa lapsen ennustetta. Sikiöseulonnat antavat raskaana olevalle mahdollisuuden päättää raskauden jatkosta, jos sikiöllä todetaan vaikea poikkeavuus. Laillisen abortin raja on 24 raskausviikkoa.

Lue myös: Mietityttääkö vauvan koko? Tämän takia tarkkaa sikiön painoarviota on vaikea tehdä
Keskustele: Sikiöseulonnoissa olleita

Kenelle sikiöseulontaa tarjotaan?

Seulontoja tarjotaan kaikille raskaana oleville, mutta ne ovat vapaaehtoisia.

Raskaana olevan tulee saada tietoa sikiöseulontojen hyödyistä ja haitoista. Silloin hän voi tehdä tietoisen päätöksen osallistumisestaan seulontaan ja mahdollisiin jatkotutkimuksiin.

Lue myös: Odottaja, saatko tarpeeksi näitä vitamiineja?
Keskustele: Sikiöseulonnat ok, kuitenkin poikkeavuus?

Mitä sikiöseulontaan kuuluu?

Varhaisraskauden yleisellä ultraäänitutkimuksella varmistetaan raskauden kesto ja sikiöiden lukumäärä. Tutkimus tehdään usein raskausviikoilla 11–14. Jos raskaana oleva haluaa, mitataan samalla niskaturvotuksen määrä yhdistelmäseulaa varten.

Varhaisraskauden yhdistelmäseulaan kuuluu ultraäänitutkimuksen lisäksi verinäyte, joka otetaan raskausviikoilla 9–11. Niskaturvotuksen määrän ja seerumiseulan tuloksen avulla lasketaan riskiluku, joka kertoo sikiön kromosomipoikkeavuuden todennäköisyyden.

Jos riskiluku on yli 1/250, raskaana oleva päättää, haluaako hän mennä jatkotutkimuksiin eli lapsivesipunktioon tai istukkanäytetutkimukseen. Niissä näyte otetaan ohuella neulalla, joka pistetään äidin vatsanpeitteiden läpi kohtuun. Nämä tutkimukset voivat vahingoittaa sikiötä, ja keskenmenon riski on noin yksi prosentti.

Sikiöseulontaohjelmaan kuuluu myös rakennepoikkeavuuksien selvittäminen raskausviikoilla 18-21 tai raskausviikon 24 jälkeen. Siinä tutkitaan ultraäänellä järjestelmällisesti sikiön elimet.

Asiantuntijana Ulla Saalasti Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Lue myös: Totta vai tarua? Nämä raskausmyytit ovat humpuukia
Keskustele: Kokemuksia sikiöseulonnoista?

Uusi NIPT-tutkimus ei sisällä keskenmenoriskiä

Jos yhdistelmäseulalla määritelty riskiluku on korkea, NIPTin avulla voidaan varmistaa jatkotutkimusten tarve.

NIPT (non-invasive prenatal testing) on sikiön kromosomien seulontatutkimus, joka tehdään äidin verestä. Siihen ei sisälly keskenmenoriskiä. Tutkimuksella voidaan seuloa sikiön yleisimmät trisomiat: 21-trisomia (Down), 18-trisomia (Edwards) ja 13-trisomia (Patau) sekä sukukromosomien poikkeavuudet.

Kromosomipoikkeama pystytään varmistamaan jopa 99 prosentin varmuudella, ja väärän tuloksen riski on 0,2 prosenttia. Raskaana olevan ylipaino voi hankaloittaa näytteen saamista, sillä veressä ei välttämättä ole riittävää määrää sikiön DNA:ta.

Näyte lähetetään ensin Belgiaan ja sieltä Yhdysvaltoihin, ja tulos saadaan 8-10 päivän kuluessa. Jos tulos on poikkeava, raskaana oleva ohjataan istukka- tai lapsivesipunktioon lopullisen diagnoosin saamiseksi.

Tällä hetkellä julkisella puolella vain HUS tarjoaa tutkimusta riskiryhmille, mutta muut sairaalat harkitsevat tutkimuksen käyttöönottoa.

Asiantuntijana dosentti Vedran Stefanovic, HUSin sikiölääketieteen keskuksen osastonylilääkäri.

Lue myös: Äidin masennuslääkitys voi pidentää sikiön napanuoraa
Keskustele: NIPT-testikokemuksia?

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.