Lapsi Lapsen terveys
05/06/2017

Odottajan D-vitamiini voi suojata lasta diabetekseltä

D-vitamiinin saanti odotusaikana on tärkeää sekä äidille että syntyvälle vauvalle. Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan raskaana olevan äidin D-vitamiiniaineenvaihdunta vaikuttaa sikiön riskiin sairastua myöhemmin tyypin 1 diabetekseen.

Odottajan D-vitamiini voi suojata lasta diabetekseltä

D-vitamiinin saanti odotusaikana on tärkeää sekä äidille että syntyvälle vauvalle. Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan raskaana olevan äidin D-vitamiiniaineenvaihdunta vaikuttaa sikiön riskiin sairastua myöhemmin tyypin 1 diabetekseen.

Diabeetikoiden ja terveiden lasten äidit ovat erilaisia eräiden D-vitamiinin aineenvaihduntaan osallistuvien geenien osalta.  Tämä käy ilmi Maija Miettisen väitöstutkimuksesta, jossa hän selvitti äidin D-vitamiinitason ja D-vitamiinin aineenvaihduntaan vaikuttavien geenien yhteyttä diabetekseen.

Tutkijan mielestä D-vitamiinilisän määrää raskauden aikana voisi lisätä. Raskaana oleville suositellaan nykyään kymmenen mikrogramman ympärivuotista D-vitamiinilisää.

Valtaosalla odottajista oli matala D-vitamiinitaso

Tutkimukseen osallistuneiden äitien D-vitamiinitasot olivat valtaosalla eli 70 prosentilla liian alhaisia, mutta tutkimusaineisto oli ajalta ennen D-vitamiinimäärän lisäämistä elintarvikkeissa. D-vitamiinin lisämäärää maitoihin ja voileipämargariineihin kaksinkertaistettiin vuonna 2010. Odottajienkin D-vitamiinitasot ovat sen jälkeen kohentuneet selvästi.

Näytteet kerättiin Finnish Maternity Cohort -seerumipankista, jonne on kerätty näyte lähes kaikilta raskaana olevilta suomalaisilta vuodesta 1983 alkaen.

Selvitys tehtiin sen jälkeen, kun jo tiedettiin, ketkä lapsista sairastuivat diabetekseen ja ketkä eivät. Suomalaislapsilla diagnosoidaan suhteellisesti eniten 1-tyypin diabetestä maailmassa. Taustalla ovat geneettinen alttius ja ympäristötekijät, kuten virusinfektiot ja ravinto.

D-vitamiinin suojavaikutus jäi näkymättä

Suoraa yhteyttä äidin raskaudenaikaisen D-vitamiinitason ja lapsen diabetesriskin välillä ei tutkimuksessa löytynyt.

– Saattaa olla, että D-vitamiinin mahdollinen suojavaikutus jäi näkymättä tässä tutkimusjoukossa, koska D-vitamiinin puutos oli huomattavan yleistä kaikilla äideillä, Miettinen toteaa.

Erityisesti loppuraskaudessa äidin D-vitamiinin saannilla on merkitystä muun muassa sikiön luuston ja immuunipuolustuksen kehittymisessä. Ilman D-vitamiinia kalsium ei imeydy kunnolla elimistöön, ja luuston normaali kehitys ja kasvu estyvät.

D-vitamiinin määrä kuitenkin yhteydessä diabetesriskiin?

Suomessa tehdyissä D-vitamiinitutkimuksissa ei ole toistaiseksi löydetty yhteyttä D-vitamiinin määrän ja 1-tyypin diabetesriskin väliltä.

Yhdysvalloissa tällainen yhteys on kuitenkin havaittu: American Journal of Epidemiologyssa julkaistussa tuoreessa tutkimuksessa todettiin, että veren suuri D-vitamiinipitoisuus (yli 100 nmol/l) pienensi sairastumisriskiä ja vastaavasti alhainen pitoisuus (alle 75 nmol/l) lisäsi riskiä sairastua tyypin 1 diabetekseen.

Havainto perustui aktiivisotilaiden verinäytteisiin ja koski vain valkoihoista väestöä.

Odottaja, syötkö tarpeeksi D-vitamiinia? Puutos lisää lapsesi MS-taudin riskiä

Miettisen väitöskirja Vitamin D and Type 1 Diabetes tarkastettiin 29.5.2017 Helsingin yliopistossa.
Lähteenä on käytetty myös Mediuutisten artikkelia ja Diabetesforumin artikkelia

Odottaja, saatko raskausaikana tarpeeksi näitä vitamiineja?
20 kysymystä odottajan ruokavaliosta

D-vitamiinin puutos voi lisätä myös infektioita

D-vitamiini ei ole pelkästään vitamiini, vaan myös hormoni, kalsidioli. Tätä D-vitamiinin ”varastomuotoa” muodostuu maksassa. Näkemys D-vitamiinista yleisterveyttä ylläpitävänä hormonina on viime vuosina entisestään vahvistunut.

D-vitamiini on tärkeä osteoporoosin ja luunmurtumien ehkäisyssä. Lisäksi D-vitamiinin puutos on monissa tutkimuksissa yhdistetty infektioihin, syöpään, sydän- ja verisuonitauteihin ja hermoston rappeumatauteihin.

Pohjoismaissa D-vitamiinin tehokkain lähde on auringonvalo, mutta sen lisäksi tarvitaan D-vitamiinilisää. Suomessa muodostuu D-vitamiinia iholla vain maaliskuun ja lokakuun välisenä aikana, eniten kesäkuukausina.

Lähde: Ilari Paakkari, D-vitamiini (Duodecim)

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.