Raskaus 19.04.2016 Päivitetty 18.10.2022

Odottaja, särkeekö selkää ja lantiota? Syy saattaa olla tässä nivelessä

Moni odottaja kärsii raskausaikana selkä- ja lantiokivuista. Syynä voi olla lantion si-nivel, joka oireilee, kun raskaushormonit löystyttävät sitä.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
123RF
2 kommenttia

Mikä on si-nivel?

Si-nivel sijaitsee pakaran yläosassa, pakaravaosta pari sormenmittaa ulospäin sivulle. Kyseessä on selkärangan alaosan ristiluun ja lantiomaljan muodostavan suoliluun väliin jäävä nivelrako.

Mistä si-nivelkivun tunnistaa?

Se on yleensä viiltävää kipua syvällä pakarassa. Kipu voi säteillä nivusiin, alaselkään ja reisiin. Jos se on voimakasta, voi tuntua kuin jalka menisi alta. Kävely, juoksu ja etenkin tärähdykset pahentavat kipua. Kipu voi olla toispuolista.

Miksi raskaus altistaa si-nivelkivuille?

Odotusaikana relaksiinihormoni valmistaa kehoa synnytykseen löystyttäen nivelsiteitä ja osittain myös sidekudoksia. Lantion alueella löystyminen kohdistuu si-niveleen ja häpyliitokseen. Löystymisen ansiosta vauva pääsee synnytyksessä helpommin lantion läpi.

Si-nivelkivuille altistaa myös se, että kehon asento ja ryhti muuttuvat odottajan vatsan kasvaessa. Lannenotko kasvaa ja pinnalliset vatsalihakset voivat erkaantua. Kasvava kohtu painaa myös lantion pohjaa, jolloin sen kuormitus lisääntyy.

Si-niveloireilu voi pahentua, jos raskauksia on monta lyhyin väliajoin eikä keho ehdi palautua raskauksien välissä.

Lue myös: Lihakset raskausaikana

Kuinka yleistä si-niveloireilu on?

Odottajilla se on varsin yleistä: erityyppisistä lantion kivuista kärsii noin viidennes odottajista ja selkäkivuista noin kaksi kolmasosaa. Synnytyksen jälkeen kipuoireiden määrä yleensä vähenee.

Miten näitä vaivoja hoidetaan?

Si-nivelvaivoja voidaan hoitaa raskausaikana si-tukivyöllä sekä kivun rajoissa lihasharjoituksilla.

Lihasharjoituksia tarvitaan, jos vaiva johtuu lihasheikkoudesta, joka aiheuttaa epäsymmetriaa tai liiallista kuormitusta. Lihasharjoitukset kohdistetaan syviin vatsalihaksiin, pakaralihaksiin, selkälihaksiin ja lantionpohjan lihaksiin.

Lue myös: Odottajan lempeä pilates, 7 helppoa liikettä

Millainen on si-tukivyö?

Kyseessä on tukivyö, joka kiristetään lantion ympärille si-nivelten tasolle ja kiinnitetään yleensä lantion etupuolelta. Vyö antaa tukea, jota nivelsiteistä ja lihaksista ei sillä hetkellä saa. Tukivöitä saa muun muassa Selkäliiton selkäkaupasta, apuvälineliikkeistä ja joistakin fysioterapialaitoksista.

Lue lisää: Odottajan tukivyö auttaa lantion ja selän kipuihin

Tuleeko si-niveloireita vähemmän, jos odottaja on hyvässä kunnossa?

Hyvä kunto auttaa siinä mielessä, että lihastuki voi olla parempi.

Si-niveloireita voi tulla kuitenkin siitä huolimatta, sillä niiden syntyyn vaikuttavat myös geenit, anatomia ja kudostyypit. On yksilöllistä, kuka saa näitä vaivoja.

Jos nivelet ovat yliliikkuvat, si-niveloireiden riski on tavallista suurempi.

Lue myös: Raskausjooga: 5 tehokasta liikettä odottajalle

Miten pian lihasharjoitukset kannattaisi aloittaa synnytyksen jälkeen?

Lantionpohjan lihaksia voi lähteä aktivoimaan ja etsimään kadonnutta hermoyhteyttä jo vuorokauden kuluessa synnytyksestä, jos kunto sallii.

Lantionpohjan lihaksia voi aktivoida näin: Supista kevyesti peräaukkoa, emätintä ja virtsaputkea ikään kuin pidättäisit ulostetta ja virtsaa. Pidä 5–10 sekuntia. Rentouta lihakset. Tee toistoja sen verran, että tunnet liikkeen onnistuvan.

Katso video: Jumppaa lantionpohjan lihaksia vauvan kanssa.

Samoin voi rauhallisesti lähteä aktivoimaan poikittaista vatsalihasta: tiivistä napaa selkärankaa kohti selinmakuulla polvet koukussa, hengitä rauhassa samalla kun säilytät lihasjännityksen noin 5–10 sekuntia.

Säännöllisyys on tärkeää: tee päivittäin 5–10 toistoa 1–2 kertaa päivässä. Myöhemmin voi tehdä 15 toistoa 2–3 kertaa päivässä. Juuri synnyttäneen tulisi malttaa tehdä riittävän pitkään kevyitä harjoituksia, jotta lihastuki vahvistuu asteittain.

Lue lisää: Näin liikut turvallisesti koko raskausajan

Voiko si-nivel aiheuttaa alaraajojen pituuseroja?

Voi, sillä jos si-nivel lukkiutuu tai on virheasennossa, koko lantion asento muuttuu, ja jaloissa voi myös näkyä pituuseroa. Jos si-nivel on kovin yliliikkuva, se pääsee lukkiutumaan helpommin.

Si-nivelen manipulaatiota ei suositella raskauden aikana, mutta vaivaa voidaan hoitaa ammattilaisen manuaalisella käsittelyllä.

Milloin kannattaa mennä si-nivelvaivojen takia fysioterapiaan?

Kun oireiden lieventämiseen kaipaa neuvoja ja ohjeita. Fysioterapiassa tutkitaan asiakas kokonaisvaltaisesti ja sen perusteella hänelle räätälöidään yksilöllinen harjoitusohjelma, jota voi toteuttaa kotona.

Missä tilanteessa lääkärikäynti on tarpeen?

Lääkärin mahdollisuudet oireiden lieventämiseen ovat rajalliset ja oireet helpottuvat usein raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen.

Lääkärikäynti on tarpeen, jos pitää miettiä kipulääkitystä tai jos rupeaa epäilemään jotain tulehduksellista syytä, kuten selkärankareumaa. Selkärankareumaan liittyy si-nivelkipua sekä alaselän ja lonkan alueen särkyä ja kipua, joka herättää yleensä aamuyöstä. Reumalle tyypillistä on myös aamujäykkyys.

Keskustele: Si-nivelen kipuilu

Lisätietoa ja harjoitteita Selkäliiton sivustolta: Jumppaohjeita odottajille, osa 1 ja osa 2 sekä jumppaohjeita synnytyksen jälkeen, osa 1 ja osa 2.

Juttuun on haastateltu fysioterapeutti, terveystieteiden maisteri Linnéa von Hedenbergiä Selkäliitosta.

Lue myös

Kommentit (2)

Ja kalevalainen jäsenkorjaus. Asiaan perehtynyt hoitaja voi hoitaa myös raskaana olevia. Suosittelen.

SI-nivel voi alkaa oireilla jopa vuosia raskauden ja synnytyksen jälkeen. Erittäin hyvä hoitomuoto on osteopatia.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X